HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ocak 2010 Cuma - 00:00

Vali Kıraç’’tan 2009 değerlendirmesi

İzmir Valisi Cahit Kıraç, geride kalan yılı yazarımız Halit Tunç’’la yaptığı keyifli söyleşide değerlendirdi. Vali 2009 İzmir’’ini Egedesonsöz’’e anlattı.’

Vali Kıraç’’tan 2009 değerlendirmesi


İzmir Valisi Cahit Kıraç, geride kalan yılı yazarımız Halit Tunç’’la yaptığı keyifli söyleşide değerlendirdi. Vali 2009 İzmir’’ini Egedesonsöz’’e anlattı.’
 
İZMİR ’– Yazarımız Halit Tunç, 2009’’un son söyleşini Vali Cahit Kıraç’’la yaptı. Halit Tunç sordu, Vali Kıraç cevaplarıyla 2009 İzmir’’ini anlattı.
 
İşte o keyifli söyleşi’…
 
Paul Valery bir söyleşide şöyle konuşur "Bir devlet, yaşayan ve kendine karşı çıkanı ne kadar koruyabilirse o kadar güçlüdür"

Vali, Devleti temsil eder. Vatandaşın en zor, en çaresiz anında sığınacağı yer valiliktir. Ayrıca en öfkeli, en isyankar anında söz söyleyeceği, tepkisini dillendireceği makam yine valiliktir.
O makamın hakkını vermek, herkese eşit davranmak, şefkatli olmak, öksüzün yetimin hakkını korumak, kenti uyum içinde koordine etmek, geleceğe taşımak, vatandaşın güvenliğini sağlamak, sağlık, eğitim, ulaşım vs. sorunlarını çözmek’…
 
Uçan kuştan, akan dereden, çiçekten, böcekten yaşama dair her şeyden vali sorumludur.
 
İzmir Valisi Cahit Kıraç’’la derin söyleşilere daldığınızda, Gediz Havzası'nda temiz su bulamayan ördekler, kuşlar, köylüler için nasıl üzüldüğünü anlarsınız.
 
Vali Kıraç’’la fırsat buldukça söyleşiler yapıyorum. Şehrimizde olup-bitenleri en yetkili ağızdan öğrenmeye, takip etmeye çalışıyorum.

2009 yılı sohbetimizde daha çok yapılanlardan genel başlıklara değindik.

Tunç: 2009 yılına İzmir penceresinden baksak sizce nasıl geçti?
Vali Kıraç: Bana göre, EXPO çok önemliydi. Bunu kazanabilseydik, İzmir şimdi çok daha hareketli olacaktı. 2009’’da tam bir dönüşüm yaşanacaktı. 2008’’de kaçırdıklarımız 2009’’a negatif olarak yansıdı. Burada kazandığımız önemli deneyimlerde oldu. Ama EXPO’’ yu hak etmiştik. İzmir’’in birinci ligde takımının olmaması ayrı bir eksiklik. 2009 yılında buda gerçekleşmedi. Türkiye’’nin üçüncü büyük kentinin 1. ligde temsil edilememesine çok üzülüyorum.
 

 
Tunç: Anadolu’’da bir çok şehir  birinci  ligde temsil ediliyor?
Vali Kıraç: İzmir’’in uluslararası alanda da yerel, bölgesel ve ulusal boyutta da tanıtıma ihtiyacı var. Spor kentlerin tanıtımında öncülük yapmakla kalmıyor. Aynı zamanda ekonomiyi sürekli canlı tutuyor. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, diğer takımların İzmir’’e taraftarlarıyla birlikte gelişlerinde sağlayacakları ekonomik hareketliliği düşünün. Bazen benzer maçlar oynanıyor esnafımızın o hafta yüzü gülüyor.
 
İzmir’’in tarafları çekecek, burada ağırlayacak, parasını harcatacak çok büyük potansiyeli var. Dünya’’da spor endüstrisi ile ayakta duran kentler var. Özellikle Futbol çok büyük bir potansiyel’… Kentin 3-4 takımı var. Ancak yaşanan enerji kaybı, güç birliği eksikliği bize zaman kayıp ettiriyor. Bir çözüm bulmalıyız.
 
Tunç: Spordan hemen sağlıkla ilgili bir sorum var ?
Vali Kıraç: Sağlıkta spor gibi ikinci ligde değiliz. Sağlıkta İzmir süper ligde. Biliyorsun Aile Hekimliği uygulamasında İzmir Pilot kentlerden biriydi. Bunda çok büyük başarı sağladık. Vatandaşın memnuniyeti yüzde 98 oranında gerçekleşti. 2009 yılında 670 bin ameliyat gerçekleşti. 30 milyon vatandaşımıza poliklinik hizmeti verildi. Bütün bir bölge bu sağlık hinterlandımızın içinde... Sağlıkta yeni yatırımlar, projeler 2010 yılında gerçekleşecek. Sağlık alanında İzmir’’in çok daha büyük bir merkez olması hedefleniyor.

Tunç: 2010 yılında ulaşıma dair neler olacak?
Vali Kıraç: İstanbul-İzmir otoyolu projesi cumhuriyet tarihimizin en önemli projelerinden biri kabul ediliyor. Bu yolun hizmete açılmasıyla ticaret hayatımıza canlılık, yaşam biçimimize kalite gelecek.
 
2009’’da İzmir’’deki hava yolu şirketleri 5,5 milyon yolcu taşıdı. 2010’’da bu rakam daha da artacaktır. Bu dinamizm ve potansiyel güzel gelişmelerin habercisidir. Demiryoluna yatırımlar yapılıyor. Bölünmüş yolların çoğu tamamlandı. Bölünmüş yollar kaza sayısını azalttı. Onu da belirtmeliyim.
 
Tunç: Metro hala yerinde patinaj yapıyor?
Vali Kıraç: Metronun gecikmesine ve orada yaşanan sorunlara üzülüyorum. İzmir’’in en önemli sorunlarından biri ulaşımdır. Sayın Kocaoğlu ile de bunu paylaşıyorum. Şimdi uyarılarım, konuşmalarım yanlış anlaşır. Bir gerçek var şu metroyu bitirip İzmir’’i rahatlatmak lazım.
 

 
Tunç: Her şeyin başı eğitim sayın valim. En büyük sorunumuzda bence eğitim.
Vali Kıraç: Bu ülkenin en büyük hedeflerinden birisi kuşkusuz eğitimdir. Kaliteli, eğitimdir. Dünya ile rekabet edebileceğimiz bir eğitim stratejisidir. İzmir’’de sınıflardaki öğrenci sayısı 20 ile 30 arasında değişiyor. Ortalamayı söylüyorum. Bazı bölgelerde bu oran artabiliyor, düşebiliyor. İzmir’’deki yatırımlarımızın yüzde 30'u hayırseverlerce karşılanıyor. Bunun maddi katkı dışında özel ve çok önemli bir anlamı daha da bulunuyor. Eğitimin kalitesini artırmak ulusal bir hedef olarak toplumun bütün kesimleri tarafından kabul görüyor.
 
Dünyamız da bilim ve teknoloji çok hızla ilerliyor. Çocuklarımızı da daha donanımlı, birikimli, kabiliyetli, özgüveni gelişmiş, araştırmacı yanı gelişmiş, girişimci yanı öne çıkmış bireyler olarak hazırlamalıyız.
 
Burada özel eğitim kurumlarımızda önemli sorumluluklar üstlendi. Bunu daha da arttırmalıyız. Özel sektör eğitime çok daha büyük yatırımlar yapılmalı. Mesela İzmir’’de Üniversite sayısı çoğalmalı. İstanbul, Ankara bu konuda çok ilerlide. Oysa İzmir her bakımdan çok daha iyi bir Üniversite kenti olabilir. İklimi, doğası, ulaşım olanakları, hoşgörülü halkı, denizi, sosyal yaşam alanları ile biz Türkiye’’de büyük bir potansiyele sahibiz.
 
Tunç: Tarım, onu konuşmadık.
Vali Kıraç: İzmir’’de turizmi, sanayiyi, üniversiteleri, ulaşımı konuşurken, her şeyin tarımdan geçtiğini de belirtmeliyiz. Tarım İzmir ekonomisinin yaşam damarıdır. Çok önem veriyoruz. Kırsal alanda çalışmalarımız var. Gediz’’in temizliği için biz İzmir olarak görevimizi yaptık. Şimdi komşu illerin projelerini bitirmelerini bekliyoruz. Süreç yavaş yürüyor çünkü birçok ayağı var. Mesele İzmir’’le bitmiyor. Tarıma çok önem veriyoruz. Çok önemsiyoruz. Kalkınma Ajansı yoluyla desteklediğimiz projelerimiz var.

Tunç: İzmir 2009 yılını asayiş olarak nasıl geçirdi ?
Vali Kıraç: Büyüklük olarak Türkiye’’nin en huzurlu kentiyiz. 2009 yılında bir önceki yıla oranla oto hırsızlığında yüzde 30, ev hırsızlığında yüzde 16, kapkaçta eksiye düştük. O bela kökten çözülüyor. Cinayet, gasp gibi suçlarda geçen yıla oranla çok büyük düşüşler var.
 
Tunç: Müze konusunda bir gelişme var mı ?
Vali Kıraç: 2010 yılı yatırım programında yer alacak. Agora çevresinde bir yer düşünüyoruz. Yer işi hal edilirse İzmir çok önemli bir müzeye kavuşacak ve depolarımızda bekleyen binlerce tarihi eser sergilenip, kültür turizminin hizmetine sunulacak.

Tunç:  İzmirlilere yeni yıl mesajınız 
Vali Kıraç: İzmirlilerin yeni yılını kutluyorum. Bu kentin valisi olmaktan, İzmir’’de bulunmaktan, İzmirlilere hizmet etmekten gurur duyuyorum. Herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklara lunapark bileti
Gaziemir Belediyesi ilçedeki bütün ilköğretim öğrencilerine 3’’er ...
Çocukları sevindirdi
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, ilk yılbaşı kutlamasını Buca Belediyesi ...
Başkanlardan yılbaşı sürprizi
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ve Bayraklı Belediye Başkanı ...
 
Buca’’nın 2009 raporu
İzmir’’in en sorunlu ilçesi olarak öne çıkan Buca’’da 2009 kabus gibi ...
Kordon esnafından ’“uçkur’” açıklaması
Başkan Kocaoğlu ve Eski Konak Belediye Başkanı İzgi arasında Kordon’’daki ...
İzmir nergis kokacak
Karaburunlu üreticilerden 68 bin adet nergis soğanı satın alan İzmir ...
 
Üç AKP’’liye teşekkür, CHP’’ye ağır sitem
Karşıyaka Belediyesi’’nin bölünme sonrası yollarını ayırdığı, Baykal’’a ...
Büyükşehir yaşlı ulaşımını sınırladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 60 yaşını doldurmuş vatandaşlara toplu ...
Kocaoğlu: 2010’’da yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz
Meclis Salonu’’nda Belediye personelinin yeni yılını kutlayan Başkan Aziz ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva