HABERLER>EKONOMİ
20 Ağustos 2011 Cumartesi - 15:47

Üzümlerin birincisi, Karaburun Sultaniyesi

İzmir Ticaret Borsası'nın (İZTB), tarım sektörünü korumak ve geliştirmek amacıyla 2007 yılında başlattığı, ''Karaburun Sultaniye Üzüm Üretiminin Yeniden Canlandırılması'' projesinde yetiştirilen üzümler, Karaburun Şenliği kapsamında düzenlenen yarışmada birinci oldu.

Üzümlerin birincisi, Karaburun Sultaniyesi

İZMİR - İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yaptığı yazılı açıklamada, Karaburun Eğlenhoca köyünde unutulmaya yüz tutan Karaburun sultaniye cinsi üzümü, örnek bağ tesisi kurarak organik olarak üretmeyi ve üretilen üzüme pazar olanağı yaratmayı hedeflediklerini belirtti. 

Kestelli, Karaburun sultaniye üzümünün Eğlenhoca ve çevre köylerde üretimini özendirerek yaygınlaştırılmasına, tanıtılmasına, pazarının geliştirilmesine önderlik etmek istediklerini, dört yıldır büyük bir heyecanla, bölgenin tarımsal gelişimine ve kırsal kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla sürdürdükleri projenin böyle başarılarla taçlandırılmasının kendilerini memnun ettiğini vurguladı. 

Proje kapsamında Karaburun Eğlenhoca köyünde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Eğlenhoca Köy Tüzel Kişiliği işbirliğinde Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen tüplü fidanlar ve sağlanan teknik destek ile 2007 yılında yaklaşık 2.5 dönüm bir bağ tesis edildi. Proje süresince damlama sulama sistemi kurularak organik sertifikasyon çalışmalarına devam edildi. 

Ege Üniversitesinin desteğinde, bilimsel verilere dayanılarak, toprak işleme, dikim, bakım ve hasat uygulamalarının gerçekleştirilmesi, modern bağcılık tekniklerinin uygulanmasıyla yüksek verim ve kalitede Karaburun Sultaniye cinsi üzümü üretimi sağlandı. 

İZTB, ilk hasatın gerçekleştirilmesiyle birlikte tanıtım ve pazarlamasına destek olunması amacıyla ürünün bir kısmını satın alarak dağıtımını sağladı. 

Proje süresince, yarımadanın biyoçeşitliliğinin, flora ve faunasının korunması, yörede halihazırda zeytin ve diğer üretim dallarında devam eden organik üretimin ve gelişmeye başlayan agro turizmin de teşvik edilmesi hedefleniyor. 

12-14 Ağustos 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen Karaburun Şenliği kapsamında bir üzüm yarışması düzenlendi. Defne Koryürek, Nedim Atilla, Sabiha Tansuğ, Artun Ünsal, Muzaffer Tuçağ, İl Genel Meclis Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünsal, İlçe Tarım Müdürlüğü'nden Mansur Güneş ve sanat tarihçisi Fatih Aygüneş'den oluşan jüri, 13 üreticinin katıldığı yarışmasında, Eğlenhoca Köy Muhtarlığı ve proje üreticisi Ahmet Çalık tarafından başvurusu yapılan Karaburun sultaniye üzümünü birinci olarak seçti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nedim Atilla 21 Ağustos 2011 Pazar 01:07

Bu üzümü seçen jürinin başkanı olarak emeği geçen herkesi kutluyorum. Egede Sonsöz'ün editörüne notum başka: Keşke Karaburun Sultaniyesi'nin resmini koysaydınız...

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurtdışından gelen kargoda muafiyet düştü
Yurtdışından posta ya da hızlı kargo yoluyla gelen eşyadaki muafiyet sınırı, ...
Şok'tan 'şok' içki kararı
Yıldız Holding bünyesindeki Şok Marketler Zinciri, cirosunda yüzde 6’ya ...
En fazla suistimal sağlıkta
Maliye'nin 2006-2010 dönemindeki yaptığı denetimler, kamuda yaşanan suistimalleri ...
 
Bakan Çelik'ten emeklilere bayram müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, tüm emeklilerin, 65 yaşını doldurmuş ...
Altın dur durak bilmiyor
Altının ons fiyatı 1877 doları aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyini ...
Kestelli: Yeni üretim modeli şart
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, cari açığa karşı ithalata bağımlılığı azaltacak ...
 
Piyasalar yine tepetaklak
Küresel büyümeye ilişkin kaygılar borsaları salladı. Avrupa borsalarındaki ...
'2023 hedefini ihracatçılar gündeme getirdi'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti’nin 12 Haziran seçimlerinde ...
Devler ''Fatih Projesi''ne talip
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın önde gelen bilişim ve yazılım ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva