HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Şubat 2022 Cuma - 10:06

Türkiye’de bir ilk… Karabağlar Belediyesi krematoryum alacak!

Sokakta bir kaza sonucu veya hastalıktan hayatını yitirmiş kedi ve köpekler için gömü yeri bulamayan Karabağlar Belediyesi, ölü hayvanların yakılması amacıyla krematoryum ilanına çıktı. Hayvan dostu bir belediye olduklarını belirten Başkan Muhittin Selvitopu, “Avrupa ülkelerindeki uygulamayı Karabağlar’a getirmek istiyoruz. Çevre sağlığı, içme suyu gibi unsurları düşünerek bunu yapmak zorundayız” dedi

Türkiye’de bir ilk… Karabağlar Belediyesi krematoryum alacak!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de hayatını kaybeden insanlar için mezar bulmakta zorlandığımız şu dönemde, hayvanların gömüleceği yer sıkıntısı da ciddi boyutlara ulaştı.

Karabağlar Belediyesi, kaza sonucu veya hastalıktan, yaşlılıktan hayatını kaybeden sokak hayvanlarının çevre sağlığına zarar vermemesi için, ölü kedileri, köpekleri yakma yoluna gitmeyi planlıyor. Bunun için belediye, krematoryum ilanına çıktı.Basın İlan Kurumu bünyesindeki ilan portalı ilan.gov.tr internet sitesinde çıkan ilanla, krematoryum hizmeti verecek firmalar ihaleye davet edildi.

HAYVANLARIN GELİŞİGÜZEL GÖMÜLMESİ DOĞRU DEĞİL
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir’de böyle bir şey olmadığını, bir ilke imza atacaklarını söyledi. Avrupa’da bu konuda çok sayıda örnek olduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, “İnsanlarımızı gömeceğimiz mezar bulamıyoruz. Ölü sokak hayvanlarımız, evcil hayvanlarımız için de gömü yeri bulamıyoruz. Bu konudaki sıkıntı çok büyük boyutlara ulaşınca, böyle bir karar aldık ve çalışma başlattık. İlana çıktık, 15 Mart’ta da ihaleye çıkacağız” açıklamasında bulundu. Dövizdeki hareketlilik nedeniyle bu ihaleye katılım olup olmayacağını bilemediğini belirten Başkan Selvitopu, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

”Karabağlar Belediyesi Başkanı olarak şunu diyebilirim ki, hayvan dostu bir belediyeyiz. Hayvan sağlığı ve onların yaşam kaliteleri konusunda örnek çalışmalar yapıyoruz. Bazı insanlar bu çalışmamızı yanlış yorumlayabilirler. Avrupa’da örnekleri olan bir projeyi biz hayata geçirmek istiyoruz. Bir arabanın altında kalan kedi, yol kenarına atılır. Bu durum, çevre sağlığı, insan sağlığı için, yeri geldiğinde de içme suları için risktir. Gömü yerimiz olsa, oraya gömelim ama öyle yerimiz yok. Gelişigüzel gömülmesi de doğru değil.”

ÇEVRE SAĞLIĞI İÇİN KREMATORYUMU ÖNEMSİYORUZ
Projeyi hayata geçirdiklerinde pek çok belediyenin de buradan yararlanabileceğine vurgu yapan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuracağımız krematoryumun çevreye herhangi bir zararı yok. Bu konuda gerekli araştırmaları yaptık. Çok büyük bir yer de işgal etmiyor. Elektrik enerjisiyle çalışacak, 10 metrekareden de küçük bir yeri işgal edecek tesis olacak. Sokakta ölmüş, insanların yanından geçerken burunlarını tıkadığı hayvanlar için bunu yapmak zorundayız. Şimdilik ilan aşamasındayız ve bu aşamanın sonucunu gördükten sonra daha ayrıntılı bir şekilde bu konuyu kamuoyuyla paylaşacağız. Tekrar söylüyorum, çevre sağlığı, insan sağlığı için krematoryumu önemsiyoruz. Bunda farklı düşünceler olabilir ama bilimsel açıdan son derece uygun bir şey. Hayvan haklarına saygılı bir belediye olarak, doğru bir şey yaptığımızı düşünüyorum. Bu konuda anlayış bekliyoruz.”

KREMATORYUM NEDİR?
Krematoryum, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yer olarak geçer. Pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemine rastlanır. Bazı kültürlerde ölünün külleri hatıra olarak saklanır. Bunun haricinde bazen salgın hastalık riski taşıyan cesetler de krematoryumlarda yakılır.

Karabağlar Belediyesi gelen eleştirilere karşı şu açıklamayı yaptı:

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

AMAÇ İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI!

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na istinaden çıkarılmış 12.05.2006 tarihli Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'nin "Belediyelerin Alacağı Tedbirler" başlıklı 7. maddesinin h. bendinde, "Ölen hayvanların bünyesinde bulunan yakma fırınlarında yakılması veya usulüne uygun olarak kireçle gömülmesiyle ilgili hususlarda gerekli tedbirleri alır" denilmektedir. Ayrıca yönetmeliğin 27. maddesinde "zoonoz hastalıktan ölen hayvanlar yakma ünitesi olan yerlerde yakılır veya usulüne uygun olarak belirlenen yerlere kireçle gömülür" ifadesine de yer verilmiştir.

24.04.1930 tarihinde yayınlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 224. maddesiyle de belediyeler, hayvan ölülerinin yakılmasıyla yetkilendirilmiştir.

Karabağlar Belediyesi bu doğrultuda, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların trafik kazası, hastalık gibi nedenlerle yaşamlarını yitirmeleri durumunda, can dostlarımızın ölü bedenlerinin yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde bertarafı için gerekli adımları atmıştır. Karabağlar ilçesinin yerleşim alanları dışında kalan alanlar tarım alanları, ağaçlandırılacak alanlar, orman alanları ve yeşil kuşak alanlarla çevrili olmakla birlikte, bu alanlar ilgili bakanlıkça tescil edilen doğal koruma alanı (eski 2. doğal SİT) sınırında kalmakta; Çamlı ve Balçova barajları uzun mesafe koruma alanında yer almaktadır. Bu nedenle ilçemizde uygun gömü alanları bulunamamaktadır.

Belediyemiz çevre ve insan sağlığının korunması, içme sularımızın kirlenmemesi amacıyla yasa ve yönetmeliklerin verdiği yetki doğrultusunda, sivil toplum ve meslek örgütlerinin de şifai görüşlerini alarak, ölü hayvan bedenlerinin bilimsel yöntemlerle yakılması için krematoryum ünitesi kurulmasına karar vermiş ve bu konuda ihale düzenlenmiştir. Kaldı ki konuyla ilgili bazı kamu kurum ve kuruluşlarında da bu işlemler için benzer krematoryum üniteleri bulunmaktadır.

"Hayvan dostu kent" uygulamaları kapsamında yılda 8000'den fazla sahipsiz hayvanın bakım ve tedavilerini yapan; insancıl yöntemlerle popülasyonlarını kontrol edebilmek için yılda yaklaşık 4 bin kısırlaştırmayı 3 hayvan sağlığı merkeziyle gerçekleştiren belediyemiz, son teknolojik cihazlarla donatılmış tesisleriyle hizmet vermektedir. Ayrıca yaşam alanlarından uzak bölgelerde bulunan hayvanların beslenmesi için yıllık 15 ton mama bu alanlara bırakılmaktadır.

Karabağlar Belediyesi olarak, kamuoyunun konuya olan duyarlılığı ve hassasiyetlerini paylaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte de can dostlarımızın yaşam kalitelerini yükseltmek ve sağlıklarını korumak için aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz.

Tüm hayvansever vatandaşlarımıza teşekkür ederiz.

 
Seferihisar'da yeni pazar yeri çalışmaları başladı
 
Ekonomik güven endeksi açıklandı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sade Vatandaş 11 Ağustos 2022 Perşembe 13:02

Neden olmasın. Aynı seçenek vatandaşlar için neden yok acaba.Mecbur bırakılıyoruz kendimizi gömdürmeye.

Yorumu oyla      3      3  
Halk 26 Şubat 2022 Cumartesi 06:46

Korkunç bir fikir asla onaylamıyorum..

Yorumu oyla      2      5  
İzmirli 26 Şubat 2022 Cumartesi 05:19

Bir İzmirli olarak utanıyorum. Şehrin Her noktasında ve her gün betonla yükselen binalarla dolsun şehir sonra densin ki toprak alan yok. Bina yapmayacaksın ozaman şehir dışına mezar yapacaksın insanlar içinde hayvanlar içinde. Salgın hastalık dışında ölen hayvanı yakmak ne demek? Allah''ın yarattığını toprağa vermemek ne demek ? Ne ara Hristiyan olduk ne kadar zalim olduk. Yazıklar olsun ya bu mu hayvandostu İzmir kafası. İnsanlara da yer yok isteyen kendisini yaktirsin denecek galiba yakında. Bitmiş bu dünya.

Yorumu oyla      2      4  
KARABAGLAR HALKI 25 Şubat 2022 Cuma 11:56

valla başkanım biraz ürkütücü ama yapacak bir sey yok en saglıklı bu olsa gerek insanlara gömü bulunamıyor arık

Yorumu oyla      8      3  
25 Şubat 2022 Cuma 11:23

Elketrik enerjisi ile çalışıyor galiba, önemli bir hata. Bu detaylara dikkat, tüketeceği enerji takip edilmeli.

Yorumu oyla      4      4  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 25 Şubat 2022 Cuma 10:59

Tebrikler. İnsanlar neden yanlış bulsun ki.Hatta öldükten sonra kendisini yaktırmak isteyen insanlar içinde kullanılsın.

Yorumu oyla      15      4  
SOKAK 25 Şubat 2022 Cuma 10:16

Çok iddialı ve ilginç bir proje. ilk anda nasıl tepki vereceğimi bilemedim doğrusu... Umarım karşılığı her anlamda olur.

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da yeni pazar yeri çalışmaları başladı
Karakayalar halkına söz verilen pazar yeri çalışmaları başladı. Sürdürülebilir ...
Roman Dostu Konak’tan bir adım daha
Konak Belediyesi, Roman vatandaşlarına yönelik başarılı çalışmalarını ...
Başkan Soyer: Siyaset yapma amacım...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, siyaset yapma amacını açıklayarak, ...
 
Bornova’da atalık tohumlar geleceğe taşınacak
Bornova Belediyesi yerel tohumların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması ...
Çeşme'nin Başkanı Karşıyaka'nın festivalini ti'ye aldı: Ot lazımsa gönderelim!
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl düzenlenecek 'Karşıyaka Ege Otları ...
Mehmet KARABEL yazdı... Mucize yemi yesin de büyüsün kuzucuklar!
Mehmet KARABEL yazdı... Mucize yemi yesin de büyüsün kuzucuklar!
 
Büyükşehir'in katı atık tesisi projesi durduruldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes'e yapmayı planladığı katı atık ...
Başkan Sengel müjdeli haberi verdi... O ihale iptal edildi!
Efes Alt Kapı Otoparkı işletme haklarının Efes Selçuk Belediyesi’nde kalması ...
Çeşme Meydan Projesi eleştirilerine Oran'dan sert çıkış: Siyasi operasyon yapılıyor!
Çeşme Meydan Projesi için yapılan söylemlerin siyasi operasyon olduğunu ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva