HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Aralık 2009 Cumartesi - 00:00

Sele ’“set’” çektiler

Bentler inşa ederek şiddetli yağışlarda derelerden ve havzalardan inen suyun akış hızını yavaşlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şiddetli yağışların etkisini azaltmayı başardı.’

Sele ’“set’” çektiler

Bentler inşa ederek şiddetli yağışlarda derelerden ve havzalardan inen suyun akış hızını yavaşlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şiddetli yağışların etkisini azaltmayı başardı.’
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1995 yılında yaşanan sel felaketi sonrasında su baskınlarına karşı kenti korumak için yoğun alt yapı çalışmaları gerçekleştirdi. 2004’’ten 2009 yılına kadarki dönemde kent içinden geçen dereler bir daha taşkınlara meydan vermeyecek şekilde ıslah edilirken,  derelerin kaynaklarında ve havzalarında şiddetli yağışlarla şehre inen suyun akış hızını yavaşlatarak yaklaşık ’“bir saat geciktiren’” su tutucu bentler de yapıldı.
 
2004-2009 yılları arasında 32 adet su tutucu bent inşa eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, dere yataklarında ayrıca suyun akışını geciktiren seki terasları da (basamak) yaptı.
İzmir’’de yağmur rejiminin kısa süreli ancak şiddetli olduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, ’“Yerleşimlerin azaldığı veya bittiği yerlerde dağlar bulunuyor. Dağların dik ve çıplak (ağaçsız-bitkisiz) olması, suların toplanma süresini kısaltıyor. Bu durumda yoğun yağmur kısa sürede şehrin alçak bölgelerine inerek yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Bu noktadan hareket ederek bütün derelerin kaynaklarında ve havzalarında, yağmur suyunu yaklaşık 1 saat geciktirecek yapılar, su ve rüsubat (kum- çakıl) tutacak, suyu düzenli olarak dere yatağına akıtacak şekilde planlamalar yaptık. Gerçekleştirdiğimiz dere ıslahları, su ve rüsubat tutucu bentler sayesinde de yoğun yağışlar, geçmiş yıllara oranla daha hafif atlatıldı’” diye konuştu.
 
ARMUTLU DERESİ’’NE DE TERSİP BENDİ
Kent merkezindeki derelerde gerçekleştirilen uygulamalardan alınan olumlu sonuçlar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi, Buca’’da Armutlu Deresi ile yeni bağlanan çevre ilçelerdeki derelerin oluşturduğu taşkın tehlikesine karşı da planlamalar yaptı.
Buca’’da yoğun yağışlarda taşkınlara neden olan Armutlu Deresi’’nde tersip benti yapımı için proje hazırlıkları başladı. Bu ay içinde 5 adet tersip bendi için proje ihalesine çıkacak olan İZSU Genel Müdürlüğü, 2010 yılında da inşaat çalışmalarına başlayacak. Armutlu Deresi’’ndeki çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte kent içindeki derelerde su tutucu bent yapımını büyük oranda bitirecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında çevre yerleşimlerdeki dere ıslahlarına ve su tutucu bent yapımına ağırlık verecek.
 

 
SIRA ÇEVRE YERLEŞİMLERDE
2010 yılında Aliağa, Özdere, Yeni Foça ve Bayındır’’da 26 derede 30 kilometre uzunluğunda dere ıslah çalışması yapacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  derelerin üst havzalarında suyu geciktirmek ve teressubatı (kum, çakıl, toprak) önlemek amacıyla da ayrıca 12 adet tersip bendi inşa edilecek.
 
İZSU, Aliağa ilçe merkezinden geçen olan Değirmendere Deresi ve yan kollarında yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda dere ıslahı gerçekleştirecek ve bir adet tersip bendi yapacak. Özdere Mahallesi’’nde bulunan yan kollarıyla birlikte toplam 13 kilometre uzunluğundaki 10 derenin ıslahı gerçekleştirilecek ve 3 adet tersip bendi yapılacak. Yenifoça Mahallesi’’nde ise 7 kilometre uzunluğunda 12 adet dere ıslah edilecek ve 4 adet tersip bendi inşa edilecek. Bayındır’’da da Eminesuyu, Kınalı ve Hacıibrahim derelerinde toplam 5.3 kilometrelik ıslah imalatı ve 4 adet tersip bendi yapılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004 ’– 2009 yılları arasında Bornova Gökdere ve Bornova Deresi düzenlemesi kapsamında 22 adet, Karşıyaka Sepetçioğlu Deresi ıslahı kapsamında 4 adet ve Bornova Çayı üzerinde 6 adet tersip bendi imalatı gerçekleştirdi. Gökdere ve Bornova Çayı’’nda ayrıca 4.5 kilometre uzunluğunda seki terasları yapıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova Semtevleri’’ne Avrupa Birliği dopingi
Balçova ve Yunanistan'In Rion Belediyeleri tarafından Avrupa Birliği ...
Ayda Hanım bombardımanında ikinci perde
Buca Meclisi'nin bitmeyen gündemi Ayda Sayral, kriz yaratan açıklamalarını ...
İZBETON’’da şok operasyon: Eker’’e tenzili rütbe
Büyükşehir Belediyesi’’nde Zabıta Daire Başkanı İlyas Ay’’ın emekliliğini ...
 
Sarnıç’’ta yeşil seferberlik
Gaziemir Belediyesi’’nin başlattığı, Büyükşehir’’in destek olduğu, Orman ...
Başkan Sındır: Pazaryeri sorunu 2010’’da bitecek
Ali Talak’’la Şehir ve İmar programına katılan Bornova Belediye Başkanı, ...
Çiğli’’de Solak için ’‘güç birliği’’
Çiğli Güç birliği Platformu, Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu ...
 
Buca Meclisi’’ne ’‘sarışın’’ bombası
Buca’’daki ’‘Danışman Krizi’’ Ayda Saryal’’ın canlı yayında meclis üyelerini ...
İzmir’’in konuğu İngiltere Büyükelçisi
İngiltere Büyükelçisi David Reddaway, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan ...
Bayraklı’’da ’‘engeller’’ kalktı
İlçede zihinsel ve bedensel engelli 30 vatandaşa tekerlekli sandalye dağıtılmasıyla ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva