HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Kasım 2009 Pazartesi - 00:00

Seferihisar’’da çifte bayram

Türkiye'nin ilk Cittaslow'u olan Seferihisar’’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, havaalanında coşkuyla karşılandı. İlçenin ekonomik ve sosyo kültürel umutları arttı. ’

Seferihisar’’da çifte bayram

Türkiye'nin ilk Cittaslow'u olan Seferihisar’’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, havaalanında coşkuyla karşılandı. İlçenin ekonomik ve sosyo kültürel umutları arttı. ’
 
İtalya'da Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına katılan Soyer, Türkiye'ye döndü. Adnan Menderes Havalimanı'nda vatandaşlar tarafından sevinçle karşılanan Soyer, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin ''Sakin Şehir'' kabul edilmesinden büyük mutluluk duyduklarını, bunun gurur ve onur verdiğini söyledi.
 
Seferihisar'ın Türkiye'nin ilk Sakin Şehri kabul edilmesinin bir milat olduğunu belirten Soyer, projenin tüm dünyada uygulandığını anlattı. Soyer, Seferihisar'ın, ABD'de Kaliforniya'daki 30-35 bin nüfuslu Sonamo'nun ardından 19. ''Sakin Şehir'' olduğunu kaydetti. Sonamo'nun sakin şehir olmak için 2 yıl uğraştığını, kendilerinin 6 ayda bunu başardığını söyleyen Soyer, şöyle konuştu: ''Çok keyifliyim, çok sevinçliyim. Umuyorum ki bunun gereklerini yerine getireceğiz ve Türkiye'den bundan sonra gelecek adayların da önünü açacağız. Cittaslow konsepti Türkiye için çok uygun. Seferihisar için çok uygun. Türkiye'de bu konseptle çok kolay buluşabilecek onlarca kent, kasaba bulabilirsiniz. Turizm bakanlığı verilerine göre sessiz kent olmak isteyen kent sayısı şu anda 60'ı bulmuş. Dünyada yaşanabilen ilk 10 kentin 4'ünün 'Yavaş Kent' olduğunu söylemeliyim. 1999'da 'Sakin Kent' olan İtalya'nın küçük bir kasabası 10 milyon turist ağırlıyor. Bu rakam Seferihisar'ın geleceği için çok şey ifade ediyor. Gerçekten çok önemli bir milat. Bundan sonrası ile ilgili yapacağımız çok şey var.''
 

 
İtalya'daki toplantı hakkında bilgi veren Soyer, toplantıda 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da bir sakin şehir projesinin hayata geçirilmesinin arzu edildiğinin söylendiğini, bu konuda ortak bir proje gerçekleştireceklerini, İzmir'deki üniversitelerde Sakin Şehir Komitesi'nin konferanslar vereceğini, sakin kentler arasında futbol turnuvasının gerçekleştirileceğini anlattı.
 

 
SEFERİHİSAR'IN UMUTLARI ARTTI
Türkiye'nin ilk Cittaslow'u olan İzmir'in Seferihisar ilçesinde yaşayanlar, bu kararla hem ekonomik, hem de sosyo-kültürel umutlarını artırdı. Vatandaşlar ilçenin kendine özgü tarihi kültürel yapısını koruyacak olmasından memnuniyet duyduklarını belirtirken, esnaf da ilçeye gelecek turist sayısının artacağına, işlerinin yoğunlaşacağına inanıyor. 
 
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin sakin şehir seçilmesinin gurur ve onur verici olduğunu belirterek, bu durumun Türkiye için de bir milat olduğunu kaydetti. Seferihisar'ın, Türkiye'deki diğer sakin şehirlerin de önünü açacağını dile getiren Soyer, şu görüşleri bildirdi: ''Sakin şehir konsepti Türkiye için çok uygun. Türkiye'de bu konseptle buluşacak çok sayıda kent var ve ilçemiz bunların önünü açtı. Türkiye'de bu kapsamda olmak isteyen 60 kent bulunduğunu öğrendim. Biz sadece 6 aylık çalışmayla bu unvanı aldık, ABD Kaliforniya'da bulunan Sonamo kenti bunun için 2 yıl uğraşmış. Bu da ayrı bir gurur kaynağı.'' 
 
BÜYÜK TANITIM
Seferihisar Belediye Meclisi Üyesi Özlem Ayten Ulus, Türkiye'nin ilk ''sakin şehri'' olmanın ilçeye büyük bir tanıtım sağlayacağını belirtti. Şehrin içinde görsel değişiklikler olacağını, şehir merkezindeki tüm dış cephelerin boyanacağını, tabelaların küçültüleceğini, daha sakin bir trafik için düzenlemeler yapılacağını dile getiren Ulus, ''En büyük kazanımı, işsizliğin ortadan kaldırılmasında olacak. Bütün bu işlerin yapımı, yeni iş olanakları sağlayacak. Ayrıca yerli turistin dışında yabancı turistin de ilgisi ilçeye yönelecek ve daha önce hiç gelmediği kadar yabancı turist gelecek. Unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık, sepet örme gibi zanaatler yeniden öne çıkacak.'' dedi.  Belediyenin, esnafı Cittaslow ile ilgili bilgilendirdiğini de kaydeden Ulus, ''Büyüme, gelişme denince akla çirkin bir yapılaşma geliyor. Buna izin verilmeyecek. Bu gelişmeler insanların yaşamını rahatsız etmeyecek. Bu süreçte esnafa da neler yapması gerektiği konusunda bilgiler verildi'' diye konuştu. İlçenin Cittaslow kapsamına alınması ve bunun tanıtım sağlaması ilçedeki esnafı da umutlandırdı. 
 

 
İlçede kafeterya işleten Nihat Apaydın, belediyenin sağlıklı beslenme konusunda organize ettiği eğitim programına katılarak ''Slowfood'' sertifikası aldığını belirterek, ''Esnaf olarak işlerimizin artacağını düşünüyoruz. Yabancı turistler geldiğinde bu sertifika olan yerleri tercih ediyor öncelikle. İyi bir tanıtım oldu bence. İlçemizin ismi bugüne kadar duyulmadığı kadar duyuluyor'' diye konuştu. Apaydın, ilçede yaşayan biri olarak ilçenin daha huzurlu, dengeli, üretken olacağını sözlerine ekledi. 
 
İlçe esnafından Fahri Eşin de ''süper tanıtım'' olduğunu ifade ederek, iş beklentilerinin yükseldiğini söyledi. ''Seferihisarlı olarak ilçenin kendi özelliğini koruyacak olmasından memnun olduk'' diyen Eşin, Seferihisar'ın sıradan görünüme sahip bir ilçe olmaktan kurtulacağını, İzmir'den Çeşme'ye, Kuşadası'na gidenlerin merak edip mutlaka ilçeye geleceklerine inandıklarını kaydetti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürdürülebilir turizmin kitabı yazılacak
Karşıyaka Belediyesi’’nin de yer aldığı 2007 yılında başlayan TUSENET ...
Muhtarlara tam yetki
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan Gültepe, Mehtap ve Tepecik ...
Urla’’ya 40 bin kişilik arena
Urla'da 30 bin dönümlük kampüse sahip İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün ...
 
Karşıyaka’’da sağlık günleri
Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve ...
Yoksulun dostu Balçova semt evleri
Balçova belediyesi bünyesinde kurulan semt evleri kanalıyla, ihtiyaç sahibi ...
Öğrenci ve öğretmenlere kart uyarısı
ESHOT yılbaşında yürürlükten kalkacak öğrenci ve öğretmen kartları için ...
 
Kucağında çocuğu, okuma-yazma öğreniyor!
Konak Belediyesi’’nin okuma-yazma kursları ilgi görmeye devam ediyor. ...
Bornova derelerinde ’‘ıslah’’ zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’’da Doğanlar, Yunus Emre ve Mevlana ...
Başkan Solak Çiğlililer’’le bayramlaştı
Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut'un vefatının ardından geçen hafta ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva