HABERLER>DÜNYADAN
1 Ağustos 2009 Cumartesi - 00:00

Rasmussen görevine başladı

Türkiye’nin itirazları nedeniyle Genel Sekreterliğe sancılı bir şekilde seçilen Danimarka eski başbakanı görevine bugün başladı.’

Rasmussen görevine başladı

Türkiye’nin itirazları nedeniyle Genel Sekreterliğe sancılı bir şekilde seçilen Danimarka eski başbakanı görevine bugün başladı.’
 
NATO Genel Sekreteri seçilme süreci Türkiye’nin itirazları nedeniyle oldukça sancılı geçen eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen görevine bugün başlıyor. NATO açısından oldukça zorlu bir dönemde Genel Sekreterlik koltuğuna oturacak olan Rasmussen, bu görevi üstlenen ilk eski başbakan olma özelliğine de sahip. Rasmussen’in Türkiye’yle yapıcı ve yakın bir işbirliği sergilemesi bekleniyor.
 
Nisan 2009’daki NATO Zirvesi sırasında yaşanan gelişmeler ve Türkiye’nin “veto denemesi” bağlamında kamuoyunda Rasmussen’in Türkiye’ye yönelik soğuk bir tavır içinde olacağı beklentisi hakim. Ancak bu beklenti NATO çevrelerince paylaşılmıyor. Hatta Rasmussen’in seçildikten hemen sonra İstanbul’da yaptığı konuşma ve sonrasında verdiği sinyaller Ankara’da “ılımlı” bir ilişki yaşanacağı algısını yaratmış durumda.
 
NATO Genel Sekreteri’nin karar alma mekanizmasının parçası olmaması ve her kararın tüm üyelerin onayına tabi olması da Rasmussen’in manevra alanını kısıtlayan bir niteliğe sahip. İttifak içinde her dönemde açık ya da kapalı sorunlar yaşanabildiğine dikkat çeken bir diplomatik kaynak, “NATO içinde sorunlar ilgili tarafların sadece birini değil, tümünü memnun edecek şekilde çözülür” dedi. Rasmussen’in görevini başarıyla tamamlayabilmesi için tüm üye ülkelerle iyi geçinmesi şart.
 
Rasmussen’in yıllarca yaptığı başbakanlık görevi sayesinde tüm İttifak ülkeleriyle şu ana kadar alışılandan farklı bir iletişim içinde olması ve Genel Sekreterlik makamının daha “politize” bir yapıya bürünmesi bekleniyor. Bu durumu değerlendiren bir yetkili, “Rasmussen başlangıçta başbakanlık refleksleriyle hareket edebilir, ancak NATO’nun kuralları bellidir. Siyasi tecrübesini İttifak’ın sorunlarını çözme yönünde ve yaratıcı bir şekilde kullanırsa üye ülkeler bunun arkasında durur” dedi.
 
Rasmussen’in en sıcak dosyaları arasında Afganistan, Rusya’yla ilişkiler, genişleme, Avrupa Birliği’yle ilişkiler ve yeni stratejik konsept bulunuyor.
 
Dakik bir uzlaşı ustası
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, “NATO için mükemmel seçim”, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin ise, “Avrupa’nın en yakışıklı başbakanı” olarak tanımladığı Anders Fogh Rasmussen, siyasi uzlaşı konusundaki kabiliyetiyle tanınıyor. Washington’ın en sadık müttefikleri arasında yer alan Rasmussen, 56 yaşında.
 
Ekonomi kökenli olan Rasmussen, kendini kontrol etme kapasitesi çok yüksek, iyi bir idareci ve yetenekli bir taktisyen olma özelliklerini taşıyor. Danimarka Başbakanı olarak en önemli başarısı, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olduğu 2002’de “büyük genişleme” için anlaşmaya varılmasını sağlamak oldu.
 
Üç kez Danimarka Başbakanı olarak görev yapan Rasmussen’in şen şakrak karizması, durumun gerektirmesi halinde bir anda soğuk bir ciddiyet içinde yok olabiliyor. Dakikliği ve titizliğiyle ünlü olan Rasmussen, formunu korumak için kayak yapıyor, kanoya biniyor ve koşuyor. İngilizce ve Fransızca bilen yeni NATO Genel Sekreteri tatilleri için genellikle Fransa’yı tercih ediyor. (MİLLİYET)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bağdat’ta patlama: 27 ölü
Şiilerin gittiği cami kana bulandı, 27 kişi hayatını kaybetti.’
36 bin can alan yanardağ uyandı!
Endonezya’da 120 yıl önce faaliyete geçtiğinde 36 bin kişinin ...
Köpekleri öldürün fetvası!
Lübnan’’ın Ayetullahı Muhammed Hüseyin Fadlallah, ülkesinde yaşanan ...
 
ABD medyasından son bomba: Obama gay!
Ülke medyası Obama hakkındaki sınır tanımaz iddialarına bir yenisini ...
İspanya’da bir patlama daha
Mayorka adasında meydana gelen patlamada 2 kişi öldü.’
Nato, Türkiye’deki silahları sahiplenmedi
Soğuk Savaş döneminde Sovyet tehdidine karşı Türkiye, İtalya, Belçika, ...
 
Taliban’’a kızdı, cami bombaladı
Nijerya ordusu, Taliban yanlısı radikal dinci militanlar için gittiği bir camiyi bombaladı.’
İspanya’’da bombalı saldırı
İspanya’’nın kuzeyindeki Burgos kentinde meydana gelen saldırıda 22’’si ...
Nato’dan Rusya’’ya çağrı
ABD’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Rusya’nın ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva