HABERLER>GÜNCEL
4 Ocak 2016 Pazartesi - 10:17

Pazardaki peynir satışlarında değişen bir şey yok!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle 1 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği'ne göre ambalajsız peynir satışı yasaklanırken peynirciler müşterilerin tadına bakmadan peynir almadığını söyledi. Peynirciler, tenekeden çıkarttıkları peynirleri müşterilerinin seçim yapması ardından vakumlayarak satıyor. Bazı müşteriler, tadına bakmadan peynir almayacağını belirtirken, bazıları ise uygulamadan memnun olduğunu söyledi.

Pazardaki peynir satışlarında değişen bir şey yok!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle, 8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği'nde uygulama 1 Ocak'ta başladı. Doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak. Semt pazarlarındaki peynirciler, uygulama kapsamında hazırlık yapsalar da satışlan önceki gibi sürüyor. Peynircilerin çoğunluğu, müşterilerin tadına bakıp seçtikleri peyniri tartıp, vakumlu ambalaja koyarak veriyor. Yıllardan bu yana peynircilik yaptığını belirten Tamer Çalışkan, şöyle dedi:
 



"Sağlık koşulları açısından iyi bir çalışma, ama maliyet açısından sıkıntı oluşturabilir. Geçmişten gelen bir alışkanlığımız var, peynir alan kişiler tadına bakmak istiyor. Vakumlu poşeti, açıp tekrar kapatmak zorunda kalacaksınız. Şu an zaten iyi bir peynir yemeye kalkarsanız yüksek ücretler ödüyorsunuz, vakumlu poşet de işin içine girince maliyet daha da yükselecek. Müşteri mağdur olacak. Yarım kilogram yerine 100 gram peynir alacak bu da satıcıyı etkileyecek."

DESTEKLEYEN DE KARŞI ÇIKAN DA VAR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın istediği kriterleri sağladıklarını söyleyen Seracettin Özkan, "Biz zaten istenen koşulları sağlıyoruz. Peynir tenekelerinin üzerinde, üretici, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunuyor. Tekeleri açıktan sonra tezgaha koyuyoruz ve aynı gün satıyoruz. Müşterilerimiz tattığı peyniri almak istiyor. Biz de müşterilerimize peyniri tattırıp vakumluyoruz. Tabi bunun bir maliyeti de var. Peynir zaten piyasada ucuz değil, kar marjları eskisi değil. Bu vakumlamanın maliyeti müşteriye yansıyacaktır" diye konuştu. Bazı müşteriler uygulamadan memnun olduğunu dile getirirken, bazıları tadına bakmadan peynir almayacağını söyledi.

 


PEŞNİR TEBLİĞİ KAPSAMINDAKİ DİĞER DÜZENLEMELER

* Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajlarda ve 10 santigrat derecenin altında şartlarda sergilenip satılabilecek.

* koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak.

* Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan 'köy peyniri', 'geleneksel peynir', 'doğal peynir', 'çiftlik peyniri' gibi ifadeler kullanılamayacak.

* En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine 'eski' denebilecek.

* Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek.

* Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, 'çiğ sütten üretilmiştir' ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek.

* Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak.

* Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecek.(dha)

 
Sırrı Süreyya Önder: Bizi tutuklayacaklar
 
Tatil beldesinin ormanları çöplüğe döndü
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
adnan 4 Ocak 2016 Pazartesi 21:30

tabiat nasil kirlenir? plastik ambalajla...plastik satilacak,icinde peynir az....birak esnaf ile musteri bildigini yapsin...illa torbaya girecek hersey demenin luzumu yok....kucuk esnafi ortadan kaldirma operasyonu bu

Yorumu oyla      12      6  
Abdurrahman özalp 4 Ocak 2016 Pazartesi 19:09

Kulanılan naylon poşet Anbalaj malzemesinin petrolden üretildiğini biliyoruz sağlıklı Anbalaj olarak nitelendirilen vakum malzemelerinin çok sağlıklımıdır yanı çok aman aman gereken uygulama olmadığı gibi bu uygulamayla Fakir evine gütereceği yarım kg peyniri Anbalaj malzemesi Mutlu yetecekmi bilmem

Yorumu oyla      12      6  
adnan 4 Ocak 2016 Pazartesi 16:57

paketlerin icinden acaba neler cikacak.

Yorumu oyla      12      6  
4 Ocak 2016 Pazartesi 13:25

Ekmek de açık satılamayacaktı değil mi ?

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! TSK açıkladı: Sur’dan bir acı haber daha
Diyarbakır Sur'da devam eden operasyonda bir asker ağır şekilde yaralandı. ...
İzmir'de lüks cip bariyerlere çarptı: 1 yaralı
Buca'da, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini ...
Valiliğin hesabı hacklendi: Okullar tatil oldu!
Kocaeli Valiliği'nin Twitter hesabı hacklenerek okulların tatil edildiği ...
 
İzmir'de sağanak yağışlar ne kadar sürecek?
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan ...
İstanbul'da anne ve 3 çocuğu doğalgaz kurbanı!
İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir anne ve 3 çocuğu evlerinde ölü bulundu. ...
İzmir sağanağa teslim: Altgeçitleri yine...
İzmir, gece saatlerine etkisini arttıran sağanak yağmur nedeniyle altgeçitleri ...
 
Şırnak'ta emniyet müdürlüğüne saldırı
Şırnak'ta İdil İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne PKK'lılarca taciz ateşi açıldığı bildirildi.
Çok sayıda kentte okullara kar tatili
Yoğun kar yağışı ve aşırı soğuk nedeniyle çok sayıda ilde okullar pazartesi ...
Salih güvenlik botu su alan kaçakları kurtardı!
Dikili'de kaçak yollarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek isterken ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva