HABERLER>GÜNCEL
1 Ekim 2023 Pazar - 12:15

Orhanlı köylülerinden bakanlığa JES resti!

Mahkeme kararlarına rağmen Bakanlığın JES şirketine bir kez daha onay vermesine tepki gösteren Orhanlı köylüleri vadilerine, zeytinliklerine, yuvalarına, sularına zarar verecek JES projelerine karşı mücadele edeceklerini açıkladı. 

Orhanlı köylülerinden bakanlığa JES resti!

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin İzmir’in Seferihisar Orhanlı Köyü ile Menderes Yeniköy arasında kalan mevkiide inşa etmek istediği JES, GES ve RES ile ilgili vermiş olduğu ‘ÇED olumlu’ kararı İZSU,  Doğa Derneği, Orhanlı Doğa Kültürü Derneği, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Sınırlı Sorumlu Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi  ve köylüler tarafından mahkemeye taşınmıştı.  Dosyayı inceleyen İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararı ile ilgili iptal kararı vermişti.

Mahkemenin verdiği karar sonrası harekete geçen şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2009/7 sayılı genelgesi doğrultusunda proje başvurusunda bulundu. Mahkeme kararları doğrultusunda güncellendiği ifade edilen proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini duyurdu. 

PROJE HAKKINDA!
Bakanlığın verdiği izne Seferihisar Orhanlı köylülerinden tepki geldi. Yazılı açıklama yapan Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, JES şirketlerinin tarafından yaşam alanlarına zarar verecek projelerine karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. 

Derneğin açıklaması şu şekilde:
Zeytinliklerimizi Vermiyoruz!

Dört yıldır Orhanlı Vadisi’nde jeotermal enerji santrallerine karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürdük ve açtığımız bütün davaları kazandık. Fakat, JES şirketleri arka kapıları kullanarak yeni ruhsat alanlarının izinlerini alıyor ve aynı ÇED dosyalarını bakanlığa yeniden sunuyor.

2022 yılında, Küçük Menderes Enerji A.Ş. tarafından yaşam alanımıza yapılması planlanan JES-GES-RES Entegre Tesis ve 23 adet jeotermal sondaj kuyusu projesi için verilen ruhsatların ve ÇED olumlu kararının iptali için açtığımız davaları kazanmıştık. Davalar sonucunda ruhsatlar ve ÇED olumlu kararı iptal edilmişti. Şirket bunun üzerine proje dosyasının üzerinde değişiklikler yaparak tekrar ÇED raporu hazırladı ve bakanlık tarafından bu rapora, yeniden ÇED olumlu kararı verildi.

Tamamen hukuksuz olan bu kararı kınıyoruz. Şirketin yapmış olduğu yalnızca yaşam alanlarımızı yok etmeye çalışmak değil; aynı zamanda mahkeme kararlarının arkasından dolanarak, hukukun üstünlüğünü ihlal etmektir. Kamu kurumlarını ve Orhanlı köylüsünü geçmişte karar verilen davalarla meşgul ederek, kamunun ve halkın öz kaynaklarının israfına ve hukuki güvenlik hakkının hakkının ihlaline neden olmaktır.

Bu haksızlığın karşısındayız. JES şirketleri tarafından vadimize, zeytinliklerimize, yuvamıza, suyumuza tüm yaşama zarar verecek JES projelerine karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Kadın erkek, genç yaşlı bütün köyümüzle, yaşam alanlarımızı yok etmek isteyenlere, asla geçit vermeyeceğiz.

 
Aliağalılardan cüruf izni tepkisi: Zehirlenmek istemiyoruz!
 
Avrupalı bisikletçiler İzmir’e geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağalılardan cüruf izni tepkisi: Zehirlenmek istemiyoruz!
Vatandaşların itirazlarına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz ...
Yerli uçan araba AirCar İzmir'de vitrine çıktı!
Türkiye'nin yerli uçan arabası AirCar, TEKNOFEST İzmir'de vatandaşlar ...
Otomobil ile TIR çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı
Ağrı'da otomobil ile TIR'ın çarpışması sonucu 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.
 
Emniyet önünde bombalı saldırı!
İçişleri Bakanlığı'nın Kızılay binası önünde patlama sesi duyuldu, ardından ...
TEKNOFEST'te 5'inci gün... Programda neler var?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ...
'Forex' vurgununda 14 tutuklama!
Ankara merkezli 9 ilde sahte yatırım ilanı verip, kendileri ile iletişime ...
 
Erkek dehşeti: Sokak ortasında katletti!
Şanlıurfa'da, Suriye uyruklu Mustafa Cuma (29), dini nikahla birlikte ...
Yunan itti... Sahil Güvenlik kurtardı!
Ayvalık açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen ...
ÇEŞTOB Başkanı, 'Yunanistan’dan pahalıyız' itirafında bulundu: Piyasaların DNA'sı bozuldu!
Sakız Adası ile Çeşme’deki 30 farklı ürünün fiyatlarını karşılaştırdığını ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva