HABERLER>GÜNCEL
12 Şubat 2023 Pazar - 20:46

OHAL ilanından sonra HSK'dan yeni kararlar!

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yargı alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca karar aldı.

OHAL ilanından sonra HSK dan yeni kararlar!

HSK'nın olağanüstü toplantısıyla alınan, "Deprem Kapsamında Alınan Tedbirler" konulu kararda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilan edilen OHAL ve sonrasında çıkarılan yargı alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilerek, depremlerin yıkıcılığı, depremden doğrudan etkilenen bölgenin geniş alana yayılmış olması, afetin millet üzerindeki olumsuz etkileri de gözetilerek, yargı alanında hak kayıplarının önlenmesi amacıyla konunun, Genel Kurulun bugün yapılan olağanüstü toplantısının gündeminde ele alındığı ifade edildi.

Duruşma, müzakere ve keşifler 6 Nisan'a ertelendi 
Kararda, OHAL ilan edilen il sınırlarındaki adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemeleriyle sınırlı olmak üzere, tutukluluğun değerlendirilmesi ile acil işler, otopsi işlemleri, dava zamanaşımı yakın soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması istemleri, ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki ilk derece adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerine ait duruşma, müzakere ve keşiflerin 6 Nisan 2023'e kadar ertelenmesine karar verildiği bildirildi.

Erteleme süresince, yargıda hedef sürelere uyulamamasının terfi incelemesinde ve teftiş sırasında aleyhe değerlendirilmemesi istenen kararda, erteleme süresince adli hizmetlerin tamamen durmadığının dikkate alınması gerektiği de belirtildi. Kararda, bu kapsamda, soruşturmaların yürütülmesi ile suç ve suçlulara ilişkin ihbar ve şikayetlerin işleme konulması ve değerlendirilmesi bakımından deprem öncesinde olduğu gibi gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.

Tutuklu ve acil işlere ilişkin soruşturma faaliyetleri ile deprem suçları soruşturma bürolarınca yürütülen iş ve işlemler ile hırsızlık, yağma ve dolandırıcılık suçlarına ilişkin soruşturmaların gecikmeye mahal verilmeksizin hassasiyetle yürütülmesi gerektiği kaydedildi.

İhtiyaç halinde birinci bölgelerde görev yapan hukuk hakimlerinin de 6 Nisan 2023'e kadar ceza mahkemeleri nöbet listesine dahil edilmesi istenen kararda, OHAL ilan edilen mahallerde görev yapan 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın hakim ve Cumhuriyet savcılarının 20 Şubat 2023'e kadar idari izinli sayılacakları da kaydedildi.

Kurulun internet sitesinde, hakim ve savcılar için "deprem bölgesinde gönüllü çalışma başvurusu" nun alınacağı link de açıldı. Başvuruda, hakim ve savcılara, görev yapmak istedikleri il ve süre konusunda seçme hakkı tanındı. Karar, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlıkları'na, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcılıkları'na, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıkları'na, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıkları'na ve Cumhuriyet Başsavcılıkları'na gönderildi. (AA)

 
158 saat sonra kurtarıldı!
 
Meksika ekibindeydi... Proteo hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
158 saat sonra kurtarıldı!
Kahramanmaraş'ta devam eden arama kurtarma çalışmasında Türk Silahlı Kuvvetleri ...
Deprem kara yolunu ikiye yardı!
10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremler, Antakya Demirözü Karayolu'nda ...
Hatay'da 10 yağmacı yakalandı!
HATAY'da, hasar görmüş binalardan hırsızlık ve iş yerlerinden yağma yapan ...
 
THY uçağı Hatay'a ilk uçuşunu gerçekleştiriyor
Türk Hava Yolları (THY) uçağı depremin ardından hasar görerek uçuşlara ...
Depremin simge isimlerinden Hazal iyileşiyor!
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde Hatay'da yıkılan bir ...
Gaziantep'te yıkılan sitenin müteahhidi tutuklandı
Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ...
 
Yakalanan müteahhidin ifadesi: Vicdanım rahat!
Adıyaman'da depremde yıkılan çok sayıda binanın müteahhiti olduğu belirlenen, ...
Enkazdan 155 saat sonra sağ kurtarıldı
Hatay'ın Defne ilçesinde enkaz altında kalan Tolga Fakıoğlu (34), 155 saat sonra sağ kurtarıldı.
TCDD'den depremzedelere ücretsiz tren
TÜRKİYE Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), afetzedelerin deprem bölgesinden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva