HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2011 Pazar - 09:41

Necmi Çalışkan İzmir'in kalkınması için ne önerdi?

İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis üyesi Necmi Çalışkan, İzmir’in ekonomik olarak geri kalmasına, altın sektöründeki yerini kaybetmesine bağladı ve güney illerinde olduğu gibi turistlere yönelik büyük altın çarşılarının açılmasını önerdi.

Necmi Çalışkan İzmir in kalkınması için ne önerdi?

Erkan İyigüngör/Egedesonsöz - Son günlerde altın fiyatlarının dengesizliği nedeniyle zor günler geçiren kuyumculuk sektörünün temsilcilerinden, İTO Meclis ve Saat ve Mücevher Grubu Üyesi Necmi Çalışkan İzmir’in son yıllarda geri kalmasına kentin altın sektöründeki düşüşünün sebep olduğunu söyledi.
 
İzmir ve çevresinde yaklaşık 3 milyon turistin olduğunu kaydeden Çalışkan, “Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 30’u altın alıyor. Kentimize İTO’nun da katkılarıyla önemli derecede turist geliyor. Çevre illerde de yoğun bir turist potansiyeli var. Onları İzmir’e çekip altın alışverişlerini buradan yapmalarını sağlamamız lazım” ifadesini kullandı.
 
İzmir’in altın anlamında ihracat, turiste satılan altın ve yerli alıcıya hitap ettiğini kaydeden Çalışkan, “İhracat İzmir’de var ama önemli olan turistlere satılan altında geri kalınması. İzmir’e kruvaziyerle 600-700 bin turist geliyor ama biz gerekli satışı onlara yapamıyoruz. İzmir 20 yıl önce altın cennetiydi. Önemli ölçüde satış yapıyordu ve bu da kent ekonomisine büyük bir katkı sağlıyordu. Fakat çağın gereklerine uyamayan sektör temsilcilerimiz nedeniyle bu alanda geri kalmaya başladık” diye konuştu.
 
Bu anlamda özeleştiri yapan ve İzmir’deki kuyumcuların geri kaldığını söyleyen Çalışkan, “Tematik, altın turizmine özel mağazalar, çarşılar açılmalı” dedi ve şöyle konuştu: “Kendimizi yenilememiz lazım. İzmir Ticaret Odası görevini yapıyor ve turistleri bu kente çekiyor. Kuyumcular da turistleri kendi dükkanlarına getirmeli, onlara çağdaş hizmet vermeli, büyük dükkanlarda İngilizce bilen personelle onları memnun etmeli. Dükkanlarda tuvalet yok. Fakat Kemeraltı’nın fiziki koşulları belli. Bu noktada tematik bir çarşı açılmalı. Kemeraltı’na giden bir turist küçücük dükkanda, ayakta bekleyerek alış veriş yapmaya çalışıyor. Düşünsenize 5 bin – 10 bin dolarlık para bırakan bir turiste böyle bir hizmet verilmez. Güney’de Antalya gibi turizm bölgelerinde altın, mücevher için özel alış veriş merkezleri, mağazalar var. Şu anda oradaki işletmeler önemli derecede kentlerine fayda sağlıyorlar”
 
GÖREV KAMUYA DÜŞÜYOR
Bu noktada tek suçlunun esnaf olmadığını savunan Çalışkan, “İTO bu anlamda 3 proje hazırladı fakat belediyeden geçmedi bu projeler. Fiziki şartları iyi olmayan esnafa çok da kızmamak lazım, burada kamu kaynakları devreye girerek valiliğiyle, belediyesiyle dört bir koldan bu sorun çok çabuk çözülmeli. Gelişen turizm potansiyelinde, altın turizminde İzmir’i daha iyi yerlere taşımalıyız. İzmir ve çevresinde 3 milyon turist dolaşıyor. Turistlerin İzmir’e gelmesi için prestijli çarşıların, mağazaların açılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nilaysermikökkılınç 28 Ağustos 2011 Pazar 12:21

İzmir Ticaret Odası İzmir’in gelişimine önemli katkıları olan bir kuruluş.Başkanı Sn.Ekrem Demirtaş’ı ve Oda Meclis Üyelerini bu anlamda kutlamak gerekir. Kruvaziyer turizmi ,İzmir kent merkezi için özlenen bir turizm hareketi. Bence sadece kuyumculuk sektöründe değil diğer ticari sektörlerde de turizme uygun kent yapılanmaları gerçekleştirilmeli.Ticaret Odasının bu konuda proje üretmesi bile takdire değer! Kemeraltı tarihi ve yerel kimliği ile turistler için önemli bir cazibe merkezi .Yabancı misafirlerin defalarca ziyaret etmek ve alışveriş yapmak istedikleri mekan Kemeraltı oluyor.Bu bölgede restorasyon çalışmaları da her geçen gün kendini daha fazla gösteriyor.İtalya’da Floransa’ya gidenler bilir.Bu kentin sanat dışında kuyumculuk ve çanta pazarında da var olduğunu sokaklarında gezerken fark edersiniz.Kemeraltı gibi insanların birbirine çarpa çarpa yürüdüğü ,küçük kuyumcu dükkanlarından ayakta sıra bekleyerek alışveriş yaptıklarına tanık olursunuz Açık platformlar üzerine kurulmuş tıklım tıklım açık çanta pazarlarını görürsünüz. Prestijli mağazalar ,çarşılar yapalım derken kentlerin yerel kimliğini de kaybetmemek , yapılacak projelerde buna özel önem vermek gerektiği düşüncesindeyim..

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yıldırım'dan vergi müjdesi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de "Türkiye'de iletişim vergileri yüksek" ...
Darphane'den altına kriz ayarı
Avrupa ve ABD'deki ekonomik çalkantılar nedeniyle güvenli liman altının ...
EGİAD’da kalpak krizi
‘Kalpaklı Atatürk’ fotoğrafı ile birlikte klişe haline gelen ‘Yarınlar ...
 
Çeşme bayramda cıvıl cıvıl
Bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla, tatilciler soluğu Çeşme’de alacak. ...
Ege ihracatına doğal katkı
Ege Bölgesi, yılın ilk 7 ayında kekikten adaçayına, biberiyeden tıbbi ...
Açlık sınırı 882 lira
Türk-İş, Ağustos ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırını 882 lira olarak hesapladı.
 
VOB'dan ilginç büyükbaş kontratı
Şimdiye kadar genellikle finansal kontratlarla gündeme gelen İzmir'deki ...
İhracatta yüzde 24,2'lik artış
Temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,2 artarak ...
Sanayiciye 2 milyar liralık çöp müjdesi
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Resmi Gazete'de yayınlanan "Ambalaj Atıklarının ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva