HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Temmuz 2024 Perşembe - 15:31

Memurlar yeniden eylemde... Büyükşehir’de TİS isyanı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde memurları ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde kriz devam ediyor. Sosyal Denge Tazminatı’nda (SDT) yasal sınırın aşılmaması konusunda başlayan anlaşmazlık sonrası iş bırakma eylemleri düzenlenmişti. Başkan Cemil Tugay’ın meclisten SDT’nin aşılması yönünde yetki alması sonrası yapılan görüşmelerde bu kez ücret konusunda uzlaşmazlık yaşandı. Büyükşehir’in 16 bin 750 TL'lik SDT desteğini düşük bulan sendika, yeniden eyleme başladı.

Memurlar yeniden eylemde... Büyükşehir’de TİS isyanı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde memur sendikası ile belediye yetkilileri arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri yeniden tıkandı.

Sosyal Denge Tazminatı’nda (SDT) yasal sınırın aşılmaması konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın meclisten yetki aldığı süreçte dün yapılan görüşmelerde ücret üzerinden anlaşma sağlanamaması sonrası yetkili sendika yeniden eyleme geçti.

Yetkili sendika TÜM BEL-SEN'in İzmir 1 No’lu Şubesi tarafından yapılan çağrı ile holler önünde toplanan memurlar “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attı. Eyleme Türk Yerel Sen, Birlik Yerel Sen ve Türkiye Kamu Sen de destek verdi.

TÜM BEL-SEN İzmir 1 No'lu Şube'nin açıklaması şöyle:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz toplu sözleşme görüşmeleri, 12 Haziran 2024 tarihinde yapılan görüşmede kazanılmış haklarımızın yok sayılarak, yasal sınırdan sosyal denge tazminatı önerilmesi ile tıkanmıştır. Sendikamız bu öneriyi iş barışının tek taraflı bozulması olarak değerlendirmiş ve kazanılmış haklarımızı korumak için sendikal, anayasal ve demokratik haklarımızı kullanarak her gün aralıksız bir ay  boyunca basın açıklaması, yürüyüşler ve iş bırakma gibi eylemlerle haklı mücadelemizi İzmir ve Türkiye kamuoyuna taşımıştır. Yapılan eylemler her gün kitleselleşerek büyümüş, belediye emekçileri haklarına sahip çıktığını göstermiştir. Bazı sendikalar verilen sözlere güvenerek eylemlilik sürecini bitirmiş, emekçilerin gücünü bölmeye çalışmışmış ancak belediye emekçileri buna müsaade etmeyerek eylemlere her geçen gün daha çoğalarak katılmıştır. Sendikamız eylemlere somut bir adım atılmadıkça devam edeceğini belirterek mücadeleyi yükseltmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri 08.07.2024 tarihinde şubemizi toplantıya davet ederek, Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’ın belediye meclisinden yasal sınırın üzerinde toplu sözleşme yapma yetkisi almak üzere önerge vereceğini ve önergenin belediye meclisinde kabul edilmesi ile toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını ifade etmiştir. Sendikamız bu durumu sorunun çözülmesi yönünde atılan somut bir adım olarak değerlendirerek eylemlilik sürecini durdurmuştur. Buradan anlaşılacağı üzere, derdimiz kimseyi yıpratmak değil kazanılmış haklarımıza sahip çıkmaktır.

Meclise verilen önergenin plan bütçe ve hukuk komisyonlarına sevk edilmesi üzerine, sendika yürütme kurulu komisyonlarla görüşerek bilgilendirme yapmıştır. Önerge, 12.07.2024 tarihinde İzBB Meclisinde tüm grupların oy birliği ile kabul edilmiştir. 17.07.2024 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılması için sendikamız Genel Sekreter ile görüşülmüş ve Sayın Tugay’dan randevu istenmiştir.
Sendikamız 18.07.2024 tarihinde eylemlilik ve toplu sözleşme sürecinin değerlendirildiği şube meclisi toplantısını gerçekleştirerek, toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılmaması halinde eylemlerimize kaldığımız yerden devam etme kararlılığını ortaya koymuştur.

İzBB Genel Sekreteri Sayın Barış Karcı sendikamızı arayarak Sayın Cemil Tugay’ın, sds, ikramiyeler ve halkın bakkalı ödemelerinin içinde bulunduğu, aylık 16.750.tl. üzerinden 2025 yılının sonuna kadar artış olmaksızın, 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan 21 aylık toplu sözleşme yapılmasını önerdiğini ifade etmiştir.
Kazanılmış haklarımızın iade edilmesi için başlattığımız mücadele süreci boyunca hep mevcut haklarımızdan geri adım atmayacağımızı belirttik, bu düşüncemizi CHP Genel Merkezinde yapılan toplantıda da ifade ettik. Bizim kazanılmış haklarımızdan kast ettiğimiz; sdt, 6 adet ikramiye, 6 adet halkın bakkalı, Temmuz ayında yapılan memur maaş artışının sdt, ikramiye ve halkın bakkalı ödemelerine yansıtılması ve kadın emekçilerin ayda bir gün kullandığı regl izni hakkı, erkek emekçilerin yasal olarak kullandığı 10 günlük babalık izninin ardından 10 gün daha babalık izni hakkı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin tüm belediye emekçilerine belediye tarafında verilmesi gibi bir çok sosyal haklarımızdır.

Sayın Tugay memurlarla toplu sözleşme yapamama nedenini, mali açıdan değil, hukuki olarak sorun yarattığını ifade ederek açıklamıştı. Hukuki olarak Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm partiler oy birliği ilesayın Tugay’a yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapma yetkisi verdi, ortada sorun yaratacak bir neden kalmamıştır. Ancak Sayın Tugay’ın önerdiği tekliften anlaşılıyor ki, amaç mevcut hakları korumak değil, koruyormuş süsü vererek 21 ay boyunca sabit kalmasını önererek, haklarımızın enflasyon karşısında erimesini sağlamak olduğu görülmektedir. Ülkemizde hiper enflasyonun yaşandığı bir dönemde, bir ürünü ikinci defa almaya gittiğinizde aynı fiyata bulamadığınız zamanlardan geçerken, Sayın Tugay’ın önerisini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu önerinin 2025 yılı sonunda yasal sınırın altında kalacağı çok açıktır.

Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarından asla vazgeçmeyecektir. Sayın Tugay’ı 21 ay boyunca sıfır zamla önerdiği teklifini, ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortamı göz önünde bulundurarak revize etmeye, özgür toplu sözleşme masasını kurmaya ve sorunları her zaman diyalog yolu ile çözmek için iletişim kanallarını açık tutmaya davet ediyoruz."

16 BİN 750 TL REDDEDİLMİŞTİ
Sendikadan yapılan açıklamada “Değerli emekçiler; toplu sözleşme sürecinin geldiği noktada 17.07.2024 tarihinde gece saatlerinde Sn. Barış Karcı tarafından kazanılmış haklarımızı yok sayan ve sadece sosyal denge tazminatı ödemesi olarak 16.750 TL tutarında ve 2025 yılı sonuna kadar artış içermeyen bir teklif sendikamıza iletilmiştir. Taleplerimizi görmezden gelen bu teklifi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullanılmıştı

 
İzmir’de cadde ve sokaklar boş kaldı
 
Traktörün altında kaldı... Korkunç son!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Izmirli 21 Temmuz 2024 Pazar 02:04

İşçilere ek protokolle enflasyon+7 puan refah payı verirken memura 21 ay sabit ücret. Çifte standarta gel. Sözde işçinin memurun emeklinin haklarını savunan partinin belediyesine bak. Daha kendisi ayrımcılık yapıyor.

Yorumu oyla      8      0  
Vatandaş 21 Temmuz 2024 Pazar 01:56

Tuik yillardir memurlarin işçilerin cebinden caliyor, anlaşılan el atma sırası sözde sosyal demokrat CHP ye gelmiş. Tüm sosyal haklara göz koymuş ve ülkede enflasyon yokmuş gibi sdt yide sabitlemiş. Sonrada alanlarda halk enflasyona ezdirliyor diye Tuike dava açıyorlarmış.

Yorumu oyla      7      0  
Sendikanın Kralı 19 Temmuz 2024 Cuma 11:12

bu saatten sonra TÜM YEREL SEN sendikası bitmiştir. meğer yıllardır bileri oyalama yolunda yoldular. artık kurumumuza sokmayacağız. YAşasın TÜM BEL SEN

Yorumu oyla      11      1  
ibb 19 Temmuz 2024 Cuma 09:25

tüm bel sen sendikacılıktan çıkıp olayları provekete eden bir topluluğa döndü. tüm yalan sen olarak adını değiştirsin

Yorumu oyla      1      9  
gültepeli 19 Temmuz 2024 Cuma 09:04

bazı yorumcular hala anlayamamış yapılan gaspa karşı memurlar eylem yapıyor yok askeri ücret 17000 tl yok emekli maaşı 12500 tl diye ağlayacağınıza sizde memurlar gibi hakkınızı eylemlerle arayın askeri ücretin,emekli maaşının düşük olması memurların değil kendi hakkını armayanların kabahati 2002 den beri kaç seçim geçti hala ülkeyi bu hale getirenlere oy veriyorsanız ağlamayaksınız hakkını arayanada karışmayacaksınız klavyenin başına geçip ahkam kesmeyeceksiniz

Yorumu oyla      7      0  
eb 19 Temmuz 2024 Cuma 09:00

Bu konuda yasal sınır limitinde ısrarcı olunup geri atılmamalıydı. Geçmiş olsun Cemil, geçmiş olsun İzmir. İş bilmezler ordusu yine iş başında!

Yorumu oyla      0      7  
Denge 18 Temmuz 2024 Perşembe 18:37

Bugün üst sınırı aşarsanız , bundan sonra isteklerin önüne geçemezsiniz . Daha önce verildi diye , yine verilecek diye bir kural mı var. Ücretleri diğer memurlarla kıyaslayın . Belediye memurlarının maaşları daha mı düşük .

Yorumu oyla      8      34  
Mahir Çayan 18 Temmuz 2024 Perşembe 17:09

Barış Karcı kadar başınıza taş düşsün, adam çalışan sizin gibi, bu kadar kötü biri mi bu Barış Karcı da herkesin dilinde sakız!!! etmeyin eylemeyin arkadaşlar, sizin derdiniz Cemil Başkanla olmalı verilen görevi yerine getiren Barış Karcı ile değil!!!

Yorumu oyla      3      27  
Halk 18 Temmuz 2024 Perşembe 17:08

Millet bir ay 17 bin TL ye çalışıyor bunlar 45 bin 50 bin devletten al birde ek olarak 16500 TL al beğenme oh ne ala memleket Cemil başkanın yanındayız

Yorumu oyla      10      33  
Ali Sarı 18 Temmuz 2024 Perşembe 16:37

Cemil Bey ve Barış Özel Bey(pardon Karcı Bey) ala ala bu kararı mi almış meclisten güven oyu alarak? bir de çıkıyor genel sekreter 1 mayıs dio işçi bayramı dio meydana çıkıyor? Sayın Barış Özel Bey soruyorum için sine sine mi sunuyorsunuz bu sözleşmeyi bize? hayır adım gibi eminim! ilginçtir haftalarca sana mesaj atan sekreterin arayıp randevu almaya çalışan bizlere gördüğün reva bu mu? millet sizi arıyorsa kara kaşınıza kara gözünüze aramıyor istekleri var ki yardım istiyor ama siz napiyorsunuz size.gelen mesajlara maillere taleplere görmezden gelip bakmıyorsunuz bile telefona tenezzül etmiyorsunuz! diyecek çok şey var sizle ilgili ama işte özgür özel beyin adamı olmak böyle bisey! ama iletişimi kuracağı adama göre dönüş yapan torpillisi

Yorumu oyla      26      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Germencik'te yaz konseri
Aydın Büyükşehir Belediyesi, "Yaz Konserleri" etkinlikleri kapsamında ...
Bayraklı’da U-12 Cup Futbol Turnuvası heyecanı
Bayraklı Belediyesinin geleneksel hale getirdiği U-12 Cup Futbol Turnuvası ...
Çiğli'de kadınlara sağlık desteği
Çiğli Belediyesi ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ...
 
Selçuk ve Kemalpaşa’nın engelsiz çocukları Pamucak'ta buluştu
Selçuk ve Kemalpaşa’nın engelsiz çocukları anneleriyle birlikte Pamucak Sahili’nde doyasıya eğlendi.
Başkan Duman ilk 100 günü değerlendirdi: Fark yaratan çalışmalara imza attık
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, göreve geldiklerinden bugüne geçen ...
Çeşme’de tek kalemde 339 milyon TL’lik satış!
Çeşme Belediyesi, bünyesinde bulunan 3 arsa nitelikli taşınmazını satış ...
 
Elektrik faciasında yeni belge: Son asfalt 4 Ocak'ta atıldı!
Alsancak'ta Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın elektrik akımı sonucu ...
Karşıyaka'nın geleceği gençlerin elinde!
Karşıyaka Belediyesi’nin; kentsel tasarım bölümlerinde lisans eğitimi ...
İzmir'de basketbol tutkusu sokağa taşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 3x3 Streetball İzmir Cup 2024, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Ekolojik Yaşam ve Kendini Bulma Sanatı
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Zafer Yürüyüşü
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gerçek mermiye nasıl canlı hedef oldu?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Küçük çiftçiliğin tasfiyesi ya da tarım arazilerinin kiraya verilmesi ne demek?
Kemal ARI
Kemal ARI
‘Hacıyanesti, gel de ordularını kurtar!’
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Körfez ölür mü?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Bana Mustafa Kemal’i anlat dediler
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sorumluluk...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset bu ise…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Türkiye’de yaşarken anlam bulamamanın yarattığı psikolojik çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva