HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
14 Ağustos 2009 Cuma - 00:00

Mardin'den New York'a uzanan şeritler

Türkiye-ABD ortaklığıyla başlatılan ''Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi Projesi'' kapsamında, Mardin'de 3 ayrı konuyu ele alan film çekimleri tamamlandı. ’

Mardin'den New York'a uzanan şeritler

Türkiye-ABD ortaklığıyla başlatılan ''Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi Projesi'' kapsamında, Mardin'de 3 ayrı konuyu ele alan film çekimleri tamamlandı. ’
 
MARDİN - New York Devlet Üniversitesi ve Atlantik Film Şirketi'nce hazırlanan, ABD Dışişleri Bakanlığınca desteklenen ve Mardin, Sivas, Edirne, Konya, Hatay ile Artvin'de hayata geçirilen ''Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi Projesi'' tamamlandı. Proje kapsamında film çekimlerini tamamlayan gençler, filmleri montajlama ve yayına hazır hale getirme çalışmalarına başladı.
 
Proje yöneticisi ABD New York Devlet Üniversitesi İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nefin Dinç, geçen yıl temmuz ayında başlattıkları çekimlerin sona erdiğini belirtti.
Mardin'deki öğrencilerin 4'er kişiden oluşan 3 grup halinde çalıştığını ve her grubun farklı konuları filme aldıklarını ifade eden Dinç, ''Nusaybin'de çocukların top oynarken mayınlı alanlara girmeleri, olayları yaşayan bir gencin gözünden Bilge Köyü katliamı ve Sinemardin'in kuruluş ve başarı hikayesi'' ile ilgili konuları filme aldıklarını ve gençlerin filmleri yayına hazır hale getirmek amacıyla montaja başladıklarını bildirdi.

Dinç, şöyle dedi: ''Proje geçen yıl Temmuz ayında başladı. Proje State University of New York ile Atlantik Film tarafından yürütülüyor ve Amerika Dışişleri Bakanlığı'nca destekleniyor.
 
Bu proje kapsamında Türkiye'de Edirne, Konya, Sivas, Mardin, Antakya ve Artvin seçildi. Her şehirde lise ve üniversitelerden toplam 12'şer öğrenci eğitim aldı. 6 ildeki toplam 72 kişi 4'er kişiden oluşan 18 grup oluşturdu. Her grup kendi konusunu belirleyerek filme aldı.''
 
ÖĞRENCİLER ABD YOLCUSU

Dinç, her gruptan bir öğrenci olmak üzere Türkiye genelinde toplam 18 öğrencinin ABD'ye gideceğini ve ABD'ye gönderilecek öğrencilerin New York Devlet Üniversitesi'nde kısa metrajlı film çekim eğitimlerine katılacağını sözlerine ekledi.
Grupların konu ve senaryo seçimine karışmadıklarını ve gençlerin film konularını kendilerinin belirlediğini ifade eden Dinç, ''şöyle dedi: ''Çekimler tamamlandı. Çekimleri tamamlanan filmler montajlanıp yayına hazır hale getirilecek. Her gruptan 1 öğrenci olmak üzere toplam 18 öğrenci State University of New York at Fredonia'da eğitimlerini sürdürmek üzere Amerika'ya gidiyorlar. Bu yolculuk 24 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Burada öğrenciler Amerikalı öğrencilerle birlikte çalışarak, altyazı ve ses miksajlarını yapacaklar. Filmler ABD ve Türkiye'deki festivallerde gösterilecek. Türkiye'de film festivalleri Ankara, İstanbul ve Diyarbakır'da, Amerika'da ise Buffalo, Jamestown, Fredonia, Washington D.C., New York ve Boston'da düzenlenecek. Bu filmlerin hepsi bu illerdeki festivallerde gösterilecek.''
 
Dinç, projenin tamamlanmasıyla kullanılan tüm malzemeleri Mardin'de Sinemardin'e ve Diyarbakır'da Diyarbakir Sanat Merkezi'ne, diğer şehirlerde de ilgili kurumlara hibe edildiğini bildirdi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa’’da ’‘Cumhuriyet dönemi’’ söyleşisi
İlçede düzenlenen Emek ve Barış Şenlikleri kapsamında ''Cumhuriyet ...
Yorum 19 yıl sonra Aliağa’’da
Uzun aranın ardından Başeğmeden albümüyle müziğe dönüş yapan Grup Yorum, ...
Havagazı’’nda ’‘modern’’ coşku
Ülkenin köklü gruplarından Modern Folk Üçlüsü Havagazı Fabrikası’’ndaki ...
 
Yahşi Batı 'görüntülendi'
Cem Yılmaz'ın merakla beklenen filminden ilk görüntüler yayınlandı.’
Oray son yolculuğuna uğurlandı
Festival için gittiği Muğla Köyceğiz'de yaşamını yitiren sanatçı Aykut ...
Efsanenin son günleri film oluyor
ABD'de 25 Haziranda yaşamını yitiren efsane pop yıldızı Michael ...
 
Çeşme’’de kitap günleri
İlçede Belediye ve Ozan Yayınevi ortaklığıyla organize edilen Kitap ve ...
Aliağa’’da coşku erken start aldı
İlçe’’de 5 yıl aradan sonra düzenlenecek Emek ve Barış Şenlikleri başlamadan ...
Urla’’da bağ bozumu zamanı
İlçenin geleneksel Bağbozumu Şenlikler’’i Windsurf yarışlarıyla start aldı. ’
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva