HABERLER>EGE
30 Mayıs 2024 Perşembe - 11:45

Latmos'a kepçe yargıda!

Latmos’un kalbi olarak nitelendirilecek bölgede başlayan taş ocağı girişiminin iptali için dava açıldı. Açılması planlanan ocak iş makineleri sahaya girmiş ve yol açma çalışmalarına başlamıştı.

Latmos a kepçe yargıda!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde kalan, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağı'ndaki başlayan taş ocağı girişimi yargıya taşındı.

Egamin Mineral Maden Şirketi tarafından 1’inci derece arkeolojik SİT statüsündeki Çörlen Asar Kalesi’nin yanı başındaki ocağa verilen iznin iptali için mahkemeye taşındı. Latmos Platformu adına Dursun Sarı, Aydın İdare Mahkemeleri’nde iptal davası açtı.

Dava dilekçesinin verilmesinin ardından basına açıklamada bulunan Platform üyesi ve Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol “Bugün burada 1 milyar 200 milyon yıllık eşsiz gynas kayaları, tanrıların evi, manastırları, 8 bin yıllık kaya resimleri, mitolojik mitleri, eşsiz flora ve faunayı barındıran kültürel hazinemiz, insanlığın hafızası olan eşsiz Latmos gezegeni diyebileceğimiz Beşparmak Dağı’ndaki vahşi sermayenin sömürge madenciliğine karşı durmak ve gelecek nesillere burayı aktarmak için vicdanlı dava arkadaşlarımız ve halkımızla dur diyebilmek için mücadele yollarımızdan hukuki yolu harekete geçirmek için toplandık. Hukuk biz işletirsek vardır.” dedi.



230 dekarlık alanda geri döndürülmesi imkansız bir madencilik faaliyeti başladığını dile getiren Erol “Latmos’taki vahşi madenciliğe karşı mücadele etmek, kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması için oluşturduğumuz Latmos Platformu ve gönüllü hukukçumuz Mehmet Cilsal'ın hazırladığı hukuk dosyamız ile Egamin madenciliğin bu hukuksuz projesine idari davamızı açtık” diye konuştu.

DAVACI SARI: LATMOS'U VERMEYECEĞİZ
Davacı Sakarkaya köylüsü Dursun Sarı da doğma büyüme Latmos’lu olduğunu belirterek, “Madencilik bizi çok huzursuz ediyor. Çevre dostu arkadaşlarımızla birlikte bu mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız. Latmos’u madencilere vermeyeceğiz!” dedi.

HUKUKÇU CİLSAL: SEYİRCİ KALAMAYIZ
Latmos Platformu hukukçusu Mehmet Cilsal da açılan dava ile ilgili “Enver ERDOĞAN’ın sahibi ve temsilcisi olduğu Egamin Mineral Madencilik Şirketi,   2007’de “ÇED Gerekli Değildir Kararı” almış ancak 5 yıl içinde yatırıma başlamadığı için ÇED Kararı YOK HÜKMÜNDE işleme dönüşmüş,  aradan 17 yıl geçtikten sonra unutulan proje hatırlanmış ve Aydın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne müracaat edilerek 2007/38 nolu ÇED Belgesi’nin güncellenmesi sağlanmıştır. Şirket ve idare işbirliği ile ilanı yapılmayıp halktan gizli tutulan projenin diriltilen 2007 ÇED kararı ile güncelleştirme kararının iptali için dava açtık. Bir cennet ve tarih parçası olan Latmos Çörlenasar Mevkii, taş döşemeli antik yol kalıntıları dahil, kale ve sur duvarları, işlikler, kuyular, tarım terasları, sığınaklar, demir işlikleri, kovanlıklar, mezarlar, tümülüsler, mağaralar, kaya resimleriyle birlikte günümüze kadar korunarak gelebilmeyi başarmıştır. Ancak kendilerine son 15 yılda  386 bin ruhsat verilen madenciler   son 10 yılda 109 bin 884 hektarlık ormanı(Muğla ve Aydın yüzölçümünün yarısı) maden alanına çevirmiştir.  Maden ocaklarının yüz milyonlarca yıllık Latmos kayaçlarını da taşınmaz kültür varlıklarını da parçalayıp yok etmesine, en az sekiz bin yıldır süregelen insan yaşamıyla birlikte yaban hayatını sona erdirecek olmasına razı değiliz. Latmos’un bir parçası olan Bağarcık coğrafyasının katledilmesine seyirci kalamayız. Yaşadığımız toprakları korumak, anayasal hakkımızdır.” değerlendirmesinde bulundu.



İŞ MAKİNELERİ GİRDİ

2007 yılında 'ÇED gerekli değildir' kararı alan Egamin Mineral Maden Şirketi bölgede taş ocağı açmak için harekete geçti. Şirket iş makinelerini göndererek yol açma çalışmalarına başladı.  Latmos Platformu ve EKODOSD taş ocağı girişiminin durdurulması için Aydın Valiliği, Koçarlı Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Aydın İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne başvurarak durdurulmasını istedi. Ayrıca suç duyurusunda da bulunuldu.  

 

 
Başkan Yiğit’ten Ata Caddesi mesaisi: Mazeret yok, hizmet var
 
İzmir’deki hastanede şok: Tavuktan zehirlendiler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hasta ile doktorlar arasında kavga... Hastane ringe döndü!
Muğla Ortaca Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran Yılmaz Yıldırım ...
Hastane önünde silahlı saldırı!
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde başka bir araç tarafından takip edildiğini ...
Muğla'da 16 göçmen yakalandı
Muğla'nın Datça ilçesinde karadan ulaşımın olmadığı bölgede 16 düzensiz göçmen yakalandı.
 
TIR ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde tır ile kamyonetin çarpışması sonucu ...
Otoyol inşaatının üzerine çıkmışlardı... Eylemin ardından mutlu son!
Aydın Denizli Otoyolu inşaatında çalışan 51 işçi biriken maaşlarını istedikleri ...
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Manisa'nın Akhisar ilçesinde, jandarmanın eş zamanlı düzenlediği operasyonlarda, ...
 
Korkunç olay... Kadınlara satırlı saldırı!
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde, madde bağımlısı olduğu öne sürülen ...
Minibüs çarptı... Yaşlı kadının acı ölümü
Manisa'nın Akhisar ilçesinde geri manevra yapan minibüsün çarptığı kadın, ...
TIR'la otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde TIR ile otomobilin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı.
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva