HABERLER>GÜNCEL
8 Temmuz 2023 Cumartesi - 13:01

Kültürpark Platformu'ndan gazinolar için şeffaflık çağrısı!

İZDOĞA'ya devredilen Kültürpark'taki Göl ve Ada Gazinoları ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'e şeffaflık çağrısında bulunan Kültürpark Platformu "Ada ve Göl Gazinolarının da önce aslına uygun olarak nasıl restore edildiğini, hangi işletme modeliyle kamuya hizmet edecekleri, nasıl korunup, kollanacağı sorularının yanıtlarını İzmir kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmalarını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Kültürpark Platformu ndan gazinolar için şeffaflık çağrısı!

EGEDESONSÖZ - Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İZDOĞA'ya devredilen Kültürpark'taki Göl ve Ada Gazinoları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada "Kültürpark Platformu olarak, İzmir Büyükşehir Belediye yönetimi meclisinden parktaki tüm değerlerimiz gibi ADA ve GÖL Gazinolarının da önce aslına uygun olarak nasıl restore edildiğini, sonra da özgün kimlikleri zarar görmeden hangi işletme modeliyle kamuya hizmet edecekleri, nasıl korunup, kollanacağı sorularının yanıtlarını İzmir kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmalarını bekliyoruz." denildi. 

Açıklamanın tamamı şu şekilde: 

“İzmir Körfezi’nin kirliliğini önlemek amacıyla kurulan, daha sonra çevrenin, kırsal ve kentsel alanda arazi ve doğal kaynakların en iyi şekilde korunması, kirliliklerin önlenmesi sağlıklı kentleşmenin sağlanması, su konusunda etüt, proje, müşavirlik, danışmanlık hizmetleri, İZSU’nun bazı plan ve projelerinin hazırlanması, hak ediş ve kesin hesaplarının çıkartılması, çevre teknolojileri ve yönetimi konusunda deneyim ve birikime sahip olmak”.

Yukarıdaki tanım İZBB Meclisi’nin Göl Gazinosunu işletme yetkisin verdiği İZDOĞA Şirketinin sitesinden alındı. Kendisini özetle mühendislik, müşavirlik, danışmanlık, kontrolörlük, çevre konularında uzman ve personel temin hizmeti veren bir şirket olarak tanımlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye yönetiminden Göl Gazinosu’nun nasıl ve kimin denetiminde restore edildiğini kamuoyu ile paylaşmalarını bekliyoruz. Sonra da İZDOĞA Şirketinin bu özgeçmişle Göl Gazino ile ilişkisinin ne olduğunu ve olacağını soruyoruz. Bu soruların yanıtını İzmir kamuoyunun bilmeye hakkı var.

Sorularımız bitmedi… Göl Gazinosu’nun işletmesinin verildiği İZDOĞA şirketinin konu ile ilgili alakasız bir birikime ve yetersiz bir deneyime sahip olmasının yanı sıra Belediye Meclisi tarafından oy çokluğu ile onaylanan protokol de belirsizlikler içeriyor.

Protokole göre Şirket, 4 dönüme yakın taban alanına sahip gazinoda -ki protokolde sosyal tesis olarak geçiyor- gerçekleşecek cironun %20’sini 3’er aylık dönemler halinde belediyeye ödeyecek, ama hiçbir şey yapmazsa, herhangi bir bedel ödeyip, ödemeyeceği belli değil.

İzdoğa’nın bu tarihi ve doğal sit alanı içindeki kamusal mekanı ne amaçla kullanacağına, alt kiralamalar yapıp, yapamayacağına dair hiç bir bilgiye protokolde rastlanmıyor.

Kültürpark’ın bölük pörçük bir şekilde ele alınarak, sorunları çözümlenecek bir alan olmadığını, Belediye yönetimi de çök iyi biliyor. Yerel seçimler öncesinde, bir yandan Koruma Kurulunun kararının beklediği söylenirken, diğer yandan da böylesi ne olduğu muğlak, şeffaf olmayan protokollerin uygulamaya alınmasına göz yummayacağız, sorularımız yanıtlanana kadar, Kültürpark özgürleşene kadar takipçisi olacağız.

Unutanlar için;

ADA GAZİNOSU Kültürpark’ın önemli eğlence mekanlarından biriydi. 1937”de Behçet Uz’un belediye başkanlığı döneminde, “süt / çay bahçesi” olarak inşa edilmiş, 1958’de önemli mimarlarımızdan Rıza Aşkan tarafından yenilenmişti. Halkın çay içmesi ve annelerin çocuklarını emzirebilmesi, ailelerin, dostların buluşabilmeleri için tasarlanan yapı, ismini de üzerinde bulunduğu adacıktan almıştı. Bu ada, Park’a yapılan gölün içinde, gölün hafriyatından elde edilen toprakla oluşturulmuştu.

GÖL GAZİNOSU ise müzikli, dans edilen, caz dinlenen içki servis edilen bir Gazino idi. İzmir Belediyesi dönemin ünlü mimarı Rıza Aşkan 1950’li yılların sonuna doğru, bu yapıları çağdaşlaştırdı. Her iki yapı da uzun yıllar boyunca eklentiler ve bilinçsiz kullanım nedeni ile oldukça yıprandı ve tanınmaz hale geldi. Her iki yapının da mutlaka asıllarına uygun olarak restore edilmesi, nitelikli hizmet sunacak şekilde, özgün kimliklerinin zarar görmeyeceği bir işletme modeli ile kamuya sunulması bekleniyor.

 
Aliağa FK'da Oğuzhan tamam
 
Çocuğunun gözü önünde katledilmişti... Katili gün yüzü göremeyecek!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Millet uzaya, biz boş işlere devam 8 Temmuz 2023 Cumartesi 17:11

Bu şehirden cidden adam olmaz. Şehir gibi park da dökülüyor, ultra dandik gazinoya takılıp kalınmış. Bu dandik yerler olsa ne olur olmasa ne olur! Park 5 yıl önce yenilecekti, öyle kaldı. Akşamları köpek dolu. Bir ara da mülteci kampı gibiydi.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
200 mülteciye daha sınır dışı... Basmane'de abluka!
İzmir'in Konak ilçesinde ülkeye kaçak yollarla girdiği tespit edilen 200 yabancı uyruklu yakalandı.
Threads hesabını silenin Instagram'ı da kapanıyor mu?
Instagram'ın metin tabanlı konuşma uygulaması olan Threads, Twiter’a alternatif ...
DEÜ'den geri dönüşüm hamlesi!
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Sıfır Atık Projesi ...
 
Otogarda zehir kuryesine suçüstü!
İzmir'de çantasında uyuşturucu ele geçirilen zanlı tutuklandı.
Adalet Bakanı Tunç'tan kısmi af açıklaması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ...
Minibüs ile otomobil çarpıştı: 16 yaralı
Kayseri- Ankara karayolunda, minibüs ile otomobilin çarpıştığı kazada 16 kişi yaralandı.
 
Tahterevallide oynayan Ecrin'in parmağı koptu
Bursa'nın İnegöl ilçesinde, parkta oynayan 12 yaşındaki Ecrin A.’nın tahterevalliye ...
Geceyi alevler aydınlattı... Ormanlık alanda yangın!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesindeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı.
Kazada can pazarı: 21 işçi yaralandı!
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, pikap ile işçi servisinin çarpışması sonucu 21 kişi yaralandı.
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva