HABERLER>GÜNCEL
18 Temmuz 2024 Perşembe - 08:43

Kapanmanın eşiğine geldiler... ASM'lerde kira krizi!

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, Balçova’da yıkılacak bir binada hizmet vermeye devam ettiklerini belirterek, “Bir yer bulduk, 120 bin lira kira istediler. Bu parayı vermemiz imkansız. Pek çok arkadaşımız mal sahiplerinin yüksek kira talepleri yüzünden mahkemelik oldu. Devletin cari giderler adı altında verdiği para çok düşük kaldı. Bu gidişle İzmir’de de ASM’ler kapanmaya başlarsa, hiç kimse şaşırmasın. Çare, kamu binalarına taşınmaktır” dedi.

Kapanmanın eşiğine geldiler... ASM lerde kira krizi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yüksek kiralar ve yeni dönemde uygulanacak TÜFE oranında artışlar, milyonlarca yurttaşı zor duruma sokarken, aile hekimleri de bu problem yüzünden sıkıntılı. İstanbul, Ankara ve Antalya’da yüksek kiralar yüzünden Aile Sağlığı merkezleri bir bir kapandı ve yakın zamanda İzmir’de de benzer durumların yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor. İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, yeni bir yere taşınmanın, yüksek kiralar nedeniyle neredeyse imkansız hale geldiğini belirterek, bu konuda Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

ŞU ANDA KAPANAN YOK AMA BUNUN GARANTİSİ DE YOK
Aile hekimleri olarak yüksek kiralarla başlarının dertte olduğuna vurgu yapan Başkan Dr. Muhteber Çolak, kendisinin de çalıştığı ASM’yi örnek göstererek şunları söyledi:

“Şu anda Balçova’da bizim hizmet verdiğimiz belediyeye ait yerde 7 doktor görev yapıyoruz ve oturduğumuz bina kentsel dönüşüme gireceği için boşaltmak zorundayız. Bir yer bulduk, 120 bin lira istediler. Böyle bir kirayı ödememiz mümkün değil ve biz yıkılmaya yüz tutmuş binada çalışmaya devam ediyoruz. Devletin bize verdiği parayla bu rakamı ödeyebilmemiz imkansız. Şu anda kapanan aile sağlığı merkezi yok ama kapanmayacağının da bir garantisi yok. Yüzde 65’lik zam oranı uygulanmaya başlarsa, hiç kimse o kadar yüksek kira bedellerini ödeyemeyeceği için kapanmalar da başlayabilir. Çok yakın bir zamanda çok ciddi sıkıntılar yaşayacağımız bir gerçek. Eskiden beri aynı yerde hizmet veren arkadaşların bulundukları dairelerin kirası, makul artışlarla devam edebiliyor. Fakat yeni bir yere geçmek zorunda kalan bizim gibi arkadaşlar, fahiş kira talepleri karşısında çaresizlik içinde kıvranıyorlar. Doktor sayısına ve dairenin genişliğine göre aile sağlığı merkezlerinin kiraları 30 bin liradan başlıyor. “

CARİ GİDER ÖDEMESİ İHTİYACIMIZI KARŞILAMIYOR
Çalışan doktor ve personel sayısına göre Aile Sağlığı Merkezlerinin A, B, C, D şeklinde gruplara ayrıldığını, kendisinin de çalıştığı ASM’nin D grubunda yer aldığını hatırlatan Başkan Dr. Muhteber Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hizmet verdiğimiz binalar farklı konumlarda. Mesela eskiden sağlık ocağı olan kamuya ait binalar var, bir de belediyelerin binaları var. Buralarda da kira ödüyoruz ama kira bedelleri uygun. Bir de apartman altlarında olan yerlerimiz var. Bu özel apartmanların altındaki yerlerde pek çok arkadaşımız mahkemelik oldu. Çıkın, daireyi tahliye edin, diyen, tehditler savuran mal sahipleri var. Bayraklı’da bir ASM’mizin bulunduğu apartman için yıkım kararı çıkmış, tüm daireler boşalmış, sadece ASM kalmış. Arkadaşlar yeni bir yer bulamıyorlar, ne yapacaklarını bilemez durumdalar. Devletin cari gider olarak bize ödediği para, bunları ödemeye yetmiyor. Mesela biz D grubuna giriyoruz ve 27 bin lira cari giderler için devletten para alıyoruz. Bu parayla kira mı ödenir, personel maaşı mı ödenir, tamiratlar mı yaptırılır? Hiçbirine yetmez! A, B,C gruplarında daha fazla masraf oluyor. Cari gider adı altındaki ödemeye devlet, memur maaşına yaptığı zam gibi zam yapıyor. İhtiyaçlara yetecek bir rakam olmuyor hiçbir zaman. “

MÜSTAKİL, DEPREME DAYANIKLI YERLERDE GÖREV YAPMALIYIZ, ÇÜNKÜ…
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, ASM’lerin müstakim ve depreme dayanıklı binalarda hizmet vermesi gerektiğinin altını çizerek bunun gerekçesini şu sözlerle dile getirdi:

“Peki ne yapmak lazım, çare nedir? Önceki dönem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, birkaç kez, ASM’leri kamu binalarına geçirmeliydik, geçiremedik, şeklinde açıklaması olmuştu. Olması gereken de budur. Olması gereken bir başka şey de, Aile Sağlığı Merkezlerinin depreme dayanıklı müstakil binalarda hizmet vermesidir. Çünkü 6 Şubat depreminde gördük ki, apartman altlarındaki çok sayıda ASM, göçük altında kaldı ve sağlık hizmeti verilemedi. İzmir de deprem bölgesinde bir kent. Birinci basamakta olan ASM’ler, en kolay ulaşılabilir sağlık merkezleridir. Dolayısıyla olası bir afette, ASM’lerin ayakta kalması gerekir ki, sağlık hizmeti verebilsin.”

 
Muhittin AKBEL yazdı... Üç harfli marketlerin gazabı!
 
Tarih açıklandı... '90 dakika' ne zaman geliyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜRKSAT 6A'nın son ateşlemesi yapıldı
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın, yörünge ...
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Damat darp edildi.... Yakınları gelinin evini bastı!
Bursa'da iki gün önce eşinin ailesi tarafından darbedilerek yoğun bakım ...
 
İzmir'de park yeri kavgasında kan döküldü!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde park etme nedeniyle iş yeri sahibi ve çalışanlar ...
'Atatürk posteri olmaz' dedi, Lal Denizli çıldırdı: Yunan Diva, Çeşme'den kovuldu!
Çeşme'de sahneye çıkacak olan Yunan şarkıcı Despina Vandi, sahnede Atatürk ...
İntihar etmek isteyen şahsa linç girişimi!
Antalya’da oturduğu apartmanın 5. katındaki dairesini yakarak intihar ...
 
1 Mayıs tutuklularının tamamına tahliye!
1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan ve 72 gündür tutuklu yargılanan ...
İzmir'de kızıl gün batımı!
İzmir'de kızıl gün batımı!
İzmir'de zehir tacirlerine baskın: 4 kişi tutuklandı!
İzmir'de bir binanın asansör boşluğunda ve araç deposunda 7 kilo 844 gram ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Küçük çiftçiliğin tasfiyesi ya da tarım arazilerinin kiraya verilmesi ne demek?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazıyooor!'
Kemal ARI
Kemal ARI
‘Hacıyanesti, gel de ordularını kurtar!’
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Körfez ölür mü?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kapsayıcı ve Eşitlikçi Bir Olimpiyat
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Bana Mustafa Kemal’i anlat dediler
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sorumluluk...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset bu ise…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Türkiye’de yaşarken anlam bulamamanın yarattığı psikolojik çöküntü
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yüksek fiyatlara galiba alıştık!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva