HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Aralık 2009 Cumartesi - 00:00

İZSU, 2010 yılına hızlı giriyor

Yeni yılda 257 milyon TL’’lik yatırım yapmayı planlayan İZSU; 285 km kanal, 1336 km içme suyu şebekesi döşeyerek özellikle çevre yerleşimlerin yüzünü güldürmeye devam edecek. ’

İZSU, 2010 yılına hızlı giriyor


 


Kentin içme suyu ve kanal alt yapısını büyük ölçüde yenileyen ve yatırımlarını çevre yerleşimlerde yoğunlaştıran İZSU Genel Müdürlüğü, 2009 yılında olduğu gibi 2010 yılında da alt yapı sorunlarını kökten çözecek önemli yatırımlara imza atacak.
2008 yılında özellikle küresel ısınmanın yarattığı susuzluk ve arsenik sorununun çözümü için 3 arsenik arıtma tesisi planlayan ve 2009 yılında tesisleri işletmeye alan İZSU Genel Müdürlüğü, kentin su sorununu çözmek için kuyular açarak milyonlarca metreküplük yeni su rezervleri oluşturdu. Bir yandan yeni kuyular açılırken, diğer yandan Gördes Baraj suyunu 2010 yılında kente getirecek arıtma tesisinin yapımı için de ihaleye çıkıldı. Su taşkınlarının önüne geçmek için sorunlu noktalarda yağmursuyu kanalları yapıldı.  Çevre yerleşimlerin kanal, içme suyu şebekeleri yenilenirken, kaynakların ve kuyuların yetersiz kalması nedeniyle su sıkıntısı çeken ilçe, mahalle ve köylere yeni kuyular açıldı, depolar yapıldı. Küçük Menderes, Gediz, Yarımada ve Nif havzalarını kirlilikten kurtaracak arıtma tesislerinden Urla, Bayındır, Ayrancılar-Yazıbaşı arıtma tesisleri hizmete alındı. Torbalı, Menemen ve Seferihisar arıtma tesisleri ise önümüzdeki günlerde hizmete girecek. 
 


DENİZE ATIK GİTMEYECEK
2009 yılının hem belediye hem İZSU yatırımları açısından yüksek tempoda geçen bir yıl olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2010’’nun ise  pek çok yatırımın tamamlandığı,  kentin gelişimine katkı sağlayacak sorunların çözümüne yönelik yeni projelerin start aldığı ’“çok önemli bir yıl’” olacağını kaydetti. Başkan Kocaoğlu, ’“Kurduğumuz arıtma tesislerimizin çalışmasıyla K. Menderes, Gediz, Nif ve Yarımada havzalarını kirlilikten kurtarma hedefimizi gerçekleştirmiş olacağız. Özdere, Doğanbey- Payamlı ve Yeni Foça arıtma tesislerinin yapımına başlamayı hedefliyoruz. Böylelikle sayfiye bölgelerindeki ilçelerimizin denizlerine evsel ve sanayi atığı akışını engelleyeceğiz. Tahtalı Havzası’’nda organik tarımı geliştirmeye devam ediyoruz.  İlçe, mahalle ve köylerimizin altyapı sorunlarını çözmeye kararlıyız’” diye konuştu.
İZSU 2009’’DA NE YAPTI?
 
2009 Kasım sonu itibariyle;
Aliağa ve Kemalpaşa ilçesi arıtma tesislerinin yapımına başlandı. Urla, Bayındır, Ayrancılar-Yazıbaşı atıksu arıtma tesisleri devreye girdi. Halkapınar, Menemen, Göksu ’– Sarıkız arsenik arıtma tesisleri işletile alındı. 115 kilometre uzunluğunda kanal şebekesi döşendi. 24 kilometre uzunluğunda yağmursuyu hattı imalatı gerçekleştirildi. 11 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı. 54 adet su sondaj kuyusu açıldı. 255 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi döşendi. 33 kilometre uzunluğunda içme suyu iletim hattı imalatı gerçekleştirildi.
 
İZSU 2010 YILI PROGRAMI
 
Projeler
Aliağa, Torbalı, Selçuk, Bayındır, Menderes ve Seferihisar ilçelerinde toplam 1950 kilometre uzunluğunda şebeke yenileme çalışması yapmaya hazırlanan İZSU, öncelikle bu yatırım için proje hazırlayacak.
Yarımadanın su sorununu çözmek için Çamlı Barajı’’nın yapımını öngören İZSU; Çamlı Barajı ve Arıtma Tesisi’’nin projesini hazırlayacak.
Foça Gerenköy ve Maltepe mahalleleri ile Helvacı, Türkeli, Hatundere, Buruncuk mahalleleri ve muhtelif yerlere toplam 270 kilometre uzunluğunda atıksu şebekesi ve toplayıcı hat döşenmesi için proje yapılacak.
Yenifoça, Özdere, Türkeli, Doğanbey ’– Payamlı, Gerenköy, Alionbaşı atıksu arıtma tesislerinin projeleri hazırlanacak.

Yatırımlar
25 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapılarak Aliağa, Özdere, Yeni Foça, Bayındır (Emine Suyu, Kınalı ve Hacıibrahim dereleri), Ayrancılar ’–Yazıbaşı mahallelerindeki dereler yaşanan taşkın sorunu önlenecek.
Derelere 15 adet yaya köprüsü yapılacak.
285 kilometre uzunluğunda atıksu şebekesi döşenecek.
Yenifoça, Özdere-Gümüldür, Doğanbey ’–Payamlı, Türkelli arıtma tesisi inşaatına başlanacak.
Sarıkız (Gördes Barajı) İçme Suyu Arıtma Tesisi ve bağlantı hatları yapılacak.
1336 kilometre uzunluğunda yeni içme suyu şebekesi döşenecek.
Tarihi su yapılarının restorasyonuna devam edilecek.
 
Yeni kanal altyapısına kavuşacak bölgeler
Kemalpaşa Akalan Köyü (8.2), Yenifoça (27), Pancar Mahallesi ve Yeni Bulgurca Köyü (15), Seferihisar Çamlıçay, Bademler, Ulamış köyleri (7), Menderes Çileme, Sancaklı, Değirmendere köyleri (10), Torbalı Çaybaşı, Subaşı, Özbey, Yeniköy , Göllüce, Bülbüldere köyleri ile Eğerci, Şehitler, Pamukyazı, Atalan, Kırbaş, Naime Mahalleleri (45), Bayındır Canlı, Karaveliler, Yakapınar, Eskiçıplakköy, Elifli, Yeni Mahalle, Karahalili, Fırınlı, Yeni Çıplakköy (27), Kemalpaşa Bağyurdu, Yiğitler, Ören, Armutlu, Yukarı Kızılca, Aşağı Kızılca, Örnekköy ve Çınar Köy (45), Ayrancılar, Yazıbaşı, Kuşçuburnu mahalleleri (1.5), Bayındır Çırpı Mahallesi Arıkbaşı ve Hasköy Havuzbaşı köyleri (5), Menemen Asarlık, Ulukent, Koyundere, Seyrek mahalleleri, Günerli Köyü (20), Helvacı, Türkelli, Hatundere, Buruncuk mahalleleri (30) ve muhtelif cadde ve sokaklarda şebeke döşemeleri olmak üzere toplam 285 kilomtre uzunluğunda atıksu şebekesi yatırımı yapılacak.
 
Yeni içme suyu şebekesine kavuşacak bölgeler
Menemen Acil isale hattı (29),  Kemalpaşa Armutlu ve Ulucak mahalleleri (61), Bayındır Hasköy Mahallesi, Çırpı Mahallesi Elifli Köyü (43), Torbalı Subaşı Mahallesi ile Kırbaş, Naime, Atalan, Göllüce, Bülbüldere köyleri (45), Menemen Asarlık Mahallesi (44), Aliağa Helvacı Mahallesi (33), Güzelbahçe Yelki Mahallesi (20), Kemalpaşa Ören, Bağyurdu ve Halilbeyli mahalleleri (74), Menemen ilçesi (122), Özdere (120), Urla Zeytinalanı, İçmeler, Torosan, Gülbahçe mahalleleri (274), Urla merkez, Çeşmealtı ve İskele Mahallesi ( 297), Urla iletim hattı (103), Yenifoça ilçesi (12), Görece Mahallesi depolama alanı (9) ve 50 kilometresi muhtelif yerlerde olmak üzere toplam 1336 kilometre uzunluğunda yeni içme suyu şebekesi döşenecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu’’ndan birlik çağrısı
Kars, Ardahan, Iğdır Kültür ve Dayanışma Derneği gecesine katılan ...
Konak'a Konya'dan kardeş şehir
Konak Belediyesi ile Konya’’nın İmrenler Belediyesi kardeş şehir oldu. ’
Gaziemir’’de ''Asimilasyon ve Göç'' sempozyumu
Gaziemir Belediyesi ile İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma ...
 
Güzelbahçe’’de bitmeyen Sarmaşık sancısı’…
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, geçen Ocak ayında Güzelbahçe'de ...
Meclis üyesini ilanla aradılar!
Buca Belediyesi, yerel bir gazeteye verdiği ilanla adreslerine ulaşamadığı ...
Buca’’da geleneksel buluşma yeniden başladı
Buca’’da yıllar önce gerçekleştirilen belediye başkanı, belediye ve il ...
 
Konak moloz temizlik timi
Konak Belediyesi ilçe sınırları içinde sokağa gelişi güzel bırakılan inşaat ...
Başkan Tatı kitap festivalini gezdi
Buca Belediye Başkanı Ercan Tacı, Çevik Bir Meydanında düzenlenen Kitap Festivalini gezdi. ’
Konak ışıl ışıl
Konak Belediyesi, yeni yıl kutlamaları çerçevesinde ilçede birçok sokak, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva