HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2013 Pazartesi - 18:08

İzmir’in ray raporu: İZBAN’a bir hat daha geliyor

TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılan Aliağa-Menderes Hattı’nın uygun olan yerlerine üçüncü bir hat daha yapılacağını açıkladı. Kemer-Koşu İstasyonu arasında yer alan Yeşildere Yokuşu’nun da alternatif bir tünel ile geçmeyi düşündüklerini söyledi. Hattın Torbalı bölümünün Ocak ayı itibariyle tamamlanacağını da müjdeleyen Koçbay, Menemen-Bandırma arasındaki hattın elektrikli hale getirilmesi için ise 300 milyon TL’lik ihaleye çıkıldığını dile getirdi.

İzmir’in ray raporu: İZBAN’a bir hat daha geliyor

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa hayata geçirdiği 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Hattı’nına üçüncü hat geliyor. Yük taşımacılığının, yolcu taşımacılığını aksatmaması için gece 01:00-05:00 arası yapıldığı sisteme yeni bir hat daha yapılacak. Böylece hem ray trafiği azalacak, hem de artan yolcu sayısı karşısında tren seferleri sıklaşacak. Sistem daha düzenli hale gelecek.
 
Proje kapsamında üçüncü hatlar ilk olarak 80 kilometrelik güzergahlarda boş ve uygun alanlara yapılacak. Tünel ve rayların yer altından geçtiği alanlarda ilk etapta işlem yapılmayacak. Kamulaştırma yapılabilen, düz alanların olduğu, yeni rayların döşenebileceği yerlere eklemeler yapılacak. Ayrıca çalışma kapsamında Konak Kemer istasyonu ile Buca Koşu İstasyonu arasındaki bölgenin yer altından tünelle geçilmesi planlanıyor. Atatürk Maskı’nın bulunduğu Yeşildere Yokuşu’nun ilerleyen zamanlarda yük trenlerine ve alternatif yol olarak bırakılması düşünülüyor. Buca Koşu’ya yapılacak aktarma merkezi ile daha önce ilçenin içine kadar gitmesi beklenen tramvay projesi bu noktaya getirilecek. Buca’nın içinden gelen yolcular aktarma merkezi ile ana trenlere binebilecek.  İZBAN hattı üzerinde trafiği rahatlatması beklenen sistem için gerekli olan çalışmalar yapılmaya başlandı. TCDD 3 Bölge Müdürlüğü, genel müdürlükten üçüncü hat noktaları ve tünel için proje ödeneği istedi.


 
TORBALI HATTI OCAK AYI’NA HAZIR
Toplam 80 kilometre olan Aliağa-Menderes Hattı’nın Torbalı-Tepeköy’e kadar olan bölümdeki çalışmaları sona yaklaştı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da yakından takip ettiği 30 kilometrelik Menderes-Torbalı arasındaki çalışmalar bitirilme aşamasına geldi. Hattın 2014 yılı Ocak ayı itibariyle açılışının yapılması planlanıyor. Projeyi Güney’de Selçuk’a kadar uzatacak çalışmalar da bir yandan devam ediyor. TCDD’nin bu bölge ile ilgili de proje ihalesine çıkmaya hazırlandığı ifade edildi. Öte yandan Ödemiş-Kiraz arasında yapılacak demiryolu hattının ihalesi için de tüm hazırlıklar bitti.
 
BANDIRMA-MENEMEN ARASI ELEKTRİKLİ TRENLER
TCDD’nin bir diğer atağı de kentin Kuzeyi’nden geldi. Aliağa’ya kadar giden hattın Bergama’ya uzatılma çalışmaları sürerken geçtiğimiz yıllarda devreye giren Menemen-Bandırma arasında çalışan sistem elektrikli hale getirilecek. İzmir ile Bandırma arasını 4,5 saate indiren oradan İDO’ya ait deniz otobüsleri ile İstanbul’a ulaşımı 6 saate kadar düşüren sistemde şu anda sadece dizel trenler çalışıyor. TCDD, hattı daha aktif hale getirmek için elektrifikasyon ve sinyalizasyon ihalesine çıktı. Toplam 300 milyon TL kaynak ayrılan projenin kısa zamanda tamamlanması bekleniyor. Böylece İstanbul’a giden trenler de elektrikli olacak. Hız artarken daha çok yolcu taşınacak.
 
EN HAREKETLİ SİSTEM
Ege Bölgesi’nin demiryolu ağının çok hareketli olduğunu ifade eden TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, İzmir’in bu sistemde öncülük ettiğini söyledi. Koçbay, “Aliağa-Menderes Hattı üzerinde yolcu trenleri dışında günde 72 yük treni sefer yapıyor. Ayrıca Bandırma, Aydın, Denizli, Ankara trenleri dışında Ödemiş ve Tire’den gelen trenlerde var. Demiryolunun şehir merkezinde üç hat olarak yapılması trafiği rahatlatacak. Ayrıca İzmir Limanı’nın da canlı kalmasına neden olacak. Çünkü buradan yük trenleri girip çıkacak. İZBAN ilk kurulduğunda 2020 yılına kadar çıkması planlanan günlük 550 bin yolcunun yarısı şimdiden geldi. Günde 240 bin yolcu binişi var. Bu rakam karşısında yetersiz kalmamak için üçüncü hatların önemi var. Yapabileceğimiz her yere üç hatlı sistemi kuracağız ve rayları döşeyeceğiz. Bunun için hazırlanan projeleri Ankara’ya gönderdik. İZBAN ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne ait metro sistemindeki yolcu da arttı. Günlük orada 180 bin yolcu taşınıyor. Diğer adı ile Egeray olan bu proje hızla büyüyor. Bizim de önlem almamız gerek. Sayın bakanımız ve genel müdürümüz de çalışmaları yakından izliyor. Sürekli bilgi alıyorlar” dedi. Koçbay, Aliağa-Menderes arasında çalışan yeni tren setlerinin şubat ayı itibariyle gelmeye başlayacağını, sefer sayılarının da artacağını dile getirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Rıza 18 Ekim 2013 Cuma 23:35

Yahu yük treninin ne işi var şehir içinde yapın bir rampa şehir girişinde indirin..

Yorumu oyla      12      6  
Öğrenci 16 Ekim 2013 Çarşamba 13:36

Hocam trenlerde önceliği İZBAN'a verin. Aklınız biraz çalışsın İZBANIN BİNLERCE YOLCUSU var. Şirinyerden geçen o trenlerde yolcunuz yok.

Yorumu oyla      12      6  
Yolcular 16 Ekim 2013 Çarşamba 07:56

Sayın yetkililer, Yük trenleriniz gece yarısı geçmiyor. Müdür bey biraz denetim yapın... Oturmayın makamınızda TCDD özelleşsin o zaman nasıl çalışılıyor görürsünüz.

Yorumu oyla      14      6  
Motorcu 16 Ekim 2013 Çarşamba 07:54

Müdür bey, Sabah saatlerinde akşam saatlerinde istasyonda aşırı yolcunun bulunduğu zamanda da YÜK TRENLERİNİZİ izliyoruz. O eski bakımsız makinalarınızın çıkardığı dumanla Karşıyaka İstasyonunu mahvediyorsunuz. Belediye güzel bir şey yapıyor. Siz içine ediyorsunuz. 20 yıldan beri hattı neden onarmadınız? Birde 2020 hedefi veriyorsunuz sizde öyle bir ileri görüşçülük var mı? Birde yolcu trenleriniz yok mu istasyonda bekleyen binlerce insan sizin o anahat yolcu trenlerinin içindeki 100 kişiyi izliyor.O trenleri şehir içine sokmayın artık. Bunu yurt dışı gezileriniz de hiç görmediniz mi?

Yorumu oyla      14      6  
VATANDAŞ 16 Ekim 2013 Çarşamba 01:43

Öncelikle Alsancak İstasyonuna gir-çık sorunu çözülsün lütfen !!!! Karşıyaka'dan Hava Alanına gitmek için 15 dakikamızı burada kaybediyoruz.

Yorumu oyla      13      6  
15 Ekim 2013 Salı 13:27

kemer-koşu arasına tünel açılacaksa bir çok gecekondu yıkılır.

Yorumu oyla      14      6  
yolcu 15 Ekim 2013 Salı 01:23

Yük trenleri gece 1'den sonramı geçiyor? Müdürbey haberin yok galiba, günün en kalabalık saatlerinde önümüzden tıngır mıngır yük katarları geçiyor toz duman. Zılgıtı yiyorsunuz tabi meeak etmeyin. Bari uydurma gece 1-5 arası diye, ya da git ilgilen lütfen.

Yorumu oyla      20      6  
çuf çuf 15 Ekim 2013 Salı 01:18

TCDD'de hep istim sonradan gelir zaten. Bir de 2020 demez mi?

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in büyük rüyasına dev bir adım daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini ...
İZSU’dan Tahtalı güvencesi: Kaçağa izin yok, su tertemiz!
Gaziemir’de yapılacak özel kolejin Tahtalı Barajı suyunu zehirleyeceği ...
Karşıyaka’nın ‘şampiyon’ meclis üyesi!
Karşıyaka Belediye Meclis üyesi Coşkun Süer, uluslararası turnuvada kazandığı ...
 
Tütüncüoğlu’ndan ‘Hazine’ye alâmetifarika çağrısı
İlçede Belediye’nin mülkiyetinde olmayan çeşmelerin, bakımsızlığından ...
Kordon’da kış düzeni: Trafiğe ne zaman açık/kapalı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kordon’da yeni trafik düzenlemesine gitti. ...
Buca’da çifte bayram: Uçanyol’un viyadüğü yola çıktı
Büyükşehir Belediyesi, yer yer 35 metre yüksekliğe çıkan ve bu nedenle ...
 
Bornova’da Başkan Sındır’la bayram mesaisi
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, bayramda da aralıksız ...
Büyükşehir onları unutmadı
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ve Sosyal Hizmetler ...
Balçova Belediyesi’nde bayram günü
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, belediyedeki bayramlaşma ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva