HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2013 Pazartesi - 16:30

İzmir’in büyük rüyasına dev bir adım daha

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini günde 216 bin metreküp daha artırabilmek için 30 Ekim’de uluslararası ihaleye çıkıyor.

İzmir’in büyük rüyasına dev bir adım daha

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi “Büyük Körfez Projesi” kapsamında “yüzülebilir körfez” hedefine ulaşmak için çevre yatırımlarını aralıksız sürdürüyor.


Giderek sığlaşan İzmir Körfezi’ni eski günlerine döndürmek amacıyla TCDD işbirliği ile rehabilitasyon projesini hayata geçirmek için gün sayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artıracak yatırıma başlıyor. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı için 30 Ekim’de İZSU yapım ihalesi gerçekleştirecek. Uluslararası firmaların da katılımına açık olacak ihalenin sonuçlandırılmasının ardından tesisin yapımına başlanacak. Tesis, 780 günde tamamlanacak. Yapım maliyetinin bir kısmı İZSU’nun Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu IFC’den aldığı krediden karşılanacak.

ARITMA KAPASİTESİ YÜZDE 36 ARTACAK
İzmir Körfezi’nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde halen işletmedeki 3 faz arıtma ünitelerine ek olarak, saniyede 2.5 metreküp atık su arıtma kapasiteli 4. faz inşa edilecek. Mevcut arıtma tesisine eklenecek bu yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi, günde 216 bin metreküp artarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak. Yeni hat 1 milyon 80 bin kişiye hizmet edecek. Böylece günde 24 saat kesintisiz olarak çalışan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde gerekli bakım ve yenilemelerin daha iyi yapılabilmesi ve yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak. Mevcut arıtma tesisinde olduğu gibi, yeni inşa edilecek arıtma hatlarında da, atık su tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacak ve hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak. 



ÖNCELİK KÖRFEZ’İN TEMİZLİĞİ
“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle “Büyük Körfez Projesi”ni başlattıklarını ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki 4. faz ünitesinin Körfez’deki iyileşmeyi sürdürmek için önemli bir yatırım olduğunu söyleyen İZSU yetkilileri, “Körfezin yaşama dönmesini sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, İzmir’in gurur duyduğu bir işletmedir. Atık su deşarj kalitesi açısından Türkiye’deki örneklerinden ileride ve iddialı olan bu tesisi, daha ileri götüreceğiz. Tesise 4. faz arıtma üniteleri kazandıracağız” diye konuştu. İZSU yetkilileri, atık su arıtmalarına yönelik çalışmaların hizmet programlarında öncelikli bir yer tuttuğunu ve Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ni iyileştirme ve kapasitesini artırma çalışmalarının da bu çerçevede büyük önem taşıdığını belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR VİZYONU 15 Ekim 2013 Salı 10:00

RENAK35 isimli yorumcu ne yazık ki tespitlerimi çarpıtmaya çalışmıştır. Tespitlerim Yerinde yapılan incelemeler, yöre balıkçılarından alınan bilgilere, deşarj gözlemlerine dayanıyor. Şimdiden bostanlı sahip bu etkiden dolayı lağım kokmaya başlamıştır. Bunu merak edenler bostanlı sahile kadar giderek kirliliğin boyutlarını orada görebilirler. Tek kelime ezbere konuşmuyorum, adetim değil, yapım ve ilkelerim de buna müsaade etmez. Deşarj havzası kapsamı genişleyerek devam ediyor. Deşarj havzası bütün körfezi şimdilik kapsamıyor, belli bölgeleri etkiliyor. Körfezde canlı varlığın belirtileri ayrı bir konu, karıştırmayalım.

Yorumu oyla      15      7  
Renak35 14 Ekim 2013 Pazartesi 22:10

İzmir Vizyonu, laf kalabalığı yaparak konu ile ilgili bilgili olduğun izlenimi yaratıyorsun...DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü düzenli olarak İzmir Körfezi ni takip ediyor...Sonuçlar Körfezde her geçen gün canlılığın arttığını gösteriyor. Daha önce körfezde hiç olmayan canlıların körfezde görülmeye başlandığı gazete haberlerine de konu oldu.Lütfen daha dikkatli olalım ve süpekülasyon yapmayalım.

Yorumu oyla      20      10  
3544 14 Ekim 2013 Pazartesi 18:19

Başkanım çöpü de Çiğli'ye ver ki tam olsun.Çöp için ilçeler kavga ediyorlar,siz zaten kuzey bölgeyi pislik bölgesi yapmayı kafanıza koydunuz,çöp için en uygun yer Çiğli,yapın gitsin.Halk yıllardır kokuya da alıştı.

Yorumu oyla      24      18  
İZMİR VİZYONU 14 Ekim 2013 Pazartesi 16:42

Çiğli atık su arıtma tesisi İZMİR'E geç kazandırılmış mükemmel bir tesistir. Maalesef işletim kusurlu olması nedeni ile körfeze deşarj bölgeleri tamamen atık çamur ve balçıkla dolmuştur. Bu hem körfez kirliliği hem de körfez canlıları, doğal yaşam üzerinde ölümcül etki bırakmıştır. Körfez deşarj bölgelerinde balık, midye, kuş ve diğer canlı türleri adeta kıyıma uğramıştır. Resimde görüldüğü gibi zaten hiç olmadı, yeşillendirme ise tamamen sanal kalmış, göz boyamadır. Bu tespitlerle yatırıma, hizmete karşı olduğum yanılgısı oluşmasın, tesisin yapılması kadar işlerlik kazandırılmasına dikkat çekiyorum.

Yorumu oyla      30      11  
14 Ekim 2013 Pazartesi 16:38

bu tesisler türkiye de başka hiçbir yerde yok.bir de çöpe engel çıkarmasalar.tramvay diyorsun 4 yıl onay vermiyorlar.

Yorumu oyla      36      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZSU’dan Tahtalı güvencesi: Kaçağa izin yok, su tertemiz!
Gaziemir’de yapılacak özel kolejin Tahtalı Barajı suyunu zehirleyeceği ...
Karşıyaka’nın ‘şampiyon’ meclis üyesi!
Karşıyaka Belediye Meclis üyesi Coşkun Süer, uluslararası turnuvada kazandığı ...
Tütüncüoğlu’ndan ‘Hazine’ye alâmetifarika çağrısı
İlçede Belediye’nin mülkiyetinde olmayan çeşmelerin, bakımsızlığından ...
 
Kordon’da kış düzeni: Trafiğe ne zaman açık/kapalı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kordon’da yeni trafik düzenlemesine gitti. ...
Buca’da çifte bayram: Uçanyol’un viyadüğü yola çıktı
Büyükşehir Belediyesi, yer yer 35 metre yüksekliğe çıkan ve bu nedenle ...
Bornova’da Başkan Sındır’la bayram mesaisi
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, bayramda da aralıksız ...
 
Büyükşehir onları unutmadı
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ve Sosyal Hizmetler ...
Balçova Belediyesi’nde bayram günü
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, belediyedeki bayramlaşma ...
Karşıyaka’nın 5 yıldızlı kurban satış yerine tam not
Karşıyaka Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı modern Kurban ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva