HABERLER>GÜNCEL
2 Ocak 2016 Cumartesi - 16:01

İzmir Barış Bloku: Tarihi, kültürel ve doğal miras yıkımına hayır!

Türkiye’nin Doğu ve Günaydoğu bölgelerinde süren sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, tarihi, kültürel ve doğal miras yıkımının duruldurulmasını isteyen İzmir Barış Bloku temsilcileri, Dört Ayaklı Minare'nin önünde açıklama yaparken katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi’nin son sözleriyle seslendi: "İnsanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz."

İzmir Barış Bloku: Tarihi, kültürel ve doğal miras yıkımına hayır!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde süren olağanüstü hal koşulları ile ilgili İzmir Barış Bloku’nun eylemleri devam ediyor. Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, tarihi, kültürel ve doğal miras yıkımının duruldurulmasını isteyen İzmir Barış Bloku temsilcileri yaptıkları eylemle savaşın bitirilmesini istedi.
 
Yapılan basın açıklamasında, bölgedeki halkın eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının engellendiği, bölge halkının göçe zorlandığı ve okulların, hastanelerin askeri karargah olarak kullanıldığı ifade edildi.
 
Sokağa çıkma yasakları uygulanan kentlerde tarihi ve sosyal mekanların da yok edilerek halkın hafızasının silinmek istendiğinin vurgulandığı basın açıklaması, Dört Ayaklı Minare'nin önünde açıklama yaparken katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Tahir Elçi’nin son sözleriyle tamamlandı.


 
EN AZ 61 ÇOCUK YAŞAMINI KAYBETTİ...
İzmir Barış Bloku adına açıklamayı okuyan Blok Eş Sözcüsü Sevim Korkmaz Dinç, “Savaşın çocuklar, kadınlar ve doğada yaptığı yıkımı görmezden gelemeyiz. 20 Temmuz Suruç katliamından itibaren bugüne kadar yaşanan çatışmalarda ve sokağa çıkma yasaklarında; hastaneye gidemeyen, annesinin karnında henüz doğma fırsatı bulamayan ve kolluk kuvvetlerinin doğrudan hedefi olan en az 61 çocuk yaşamını kaybetti. Binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı” dedi.
 
SAVAŞ TARİHİN YAĞMALANMASIDIR
Sokağa çıkma yasakları uygulanan kentlerde tarihi ve sosyal mekanların da yok edilerek halkın hafızasının silinmek istendiğini vurgulayan Dinç, “Sahip oldukları tarihi ve kültürel miras halkların hafızalarıdır. Bu miras yok edilerek halkların kültürü ve tarihi de yok edilmektedir. UNESCO verilerine göre Suriye’de halen sürmekte olan iç savaşta 300 anıt yapı, 450 sivil mimari örneği yok edilerek binlerce yıl bir arada yaşayan halkların, kültürlerin ortak uygarlık tarihimize bıraktığı izler tümüyle silinmiştir. Sadece Aralık 2015’te Diyarbakır’da onlarca eser tahrip edilmiştir. 1516 – 1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle ‘Kurşunlu’ diye de anılan cami yanmıştır. Ermeni Surp Giragos Kilisesi ve Ermeni Katolik Kilisesi çatışmalarda ciddi hasar görmüştür. UNESCO’nun koruma listesinde yer alan Diyarbakır Surları, Dört Ayaklı Minare ve Kervansaray tehdit altındadır. Savaş, binlerce yıllık insanlık tarihinin yok edilmesidir. Savaş, tarihin yağmalanması, yaşanan kültürlerin izlerinin silinmesi, binlerce yıllık tarihi eserlerinin satılmasıdır” ifadelerini kullandı.
 
TAHİR ELÇİ’NİN SON SÖZLERİYLE SESLENDİLER...
Basın açıklaması şu ifadelerle tamamlandı: “Türkiye halkları, barış ve demokrasi güçleri, AKP ve Sarayın bu çirkin oyunlarının farkındadır. Bizler de İzmir Barış Bloku olarak her koşulda barış isteyen halkların sesi olmaya devam edeceğiz ve tarihi, kültürel ve doğal mirasımızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklaması yaparken katledilen Tahir Elçi’nin sözlerini bir kez daha tekrarlıyoruz; İnsanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak dursun...”
 
VALİLİK İMZA MASASINA İZİN VERMEDİ
Grup, her hafta Cumartesi günü saat 15.00’da aynı yerde savaşın farklı boyutlarına dikkat çekmek üzere toplanacağını bildirerek, eylemi bitirdi. Önümüzdeki hafta yapacak eylemin ‘Savaş ve Kadınlar’ ile ilgili olacağı bildirildi. Ayrıca sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması için imza kampanyası başlattıklarını duyuran Barış Bloku, imza masası açmak istediklerini ancak Valilik’ten izin verilmediğini belirtti.
 

 
63 sefer daha iptal, yolcular yine perişan
 
Yıllara direnen Anadol alevlere yenildi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
adnan 2 Ocak 2016 Cumartesi 19:58

hendek kazanlar arkeologmu?.....once hendekcileri durdurun.....

Yorumu oyla      15      6  
İlyas 2 Ocak 2016 Cumartesi 18:46

Barış barış diyenler nedense PKK'ya değil de yasak uygulayanlara ses çıkartıyorlar. Yasak oluncaya kadar aklınız nerdeydi.

Yorumu oyla      15      6  
REİS 2 Ocak 2016 Cumartesi 17:13

adı barış teröre yandaş açıklamalar bunlar..ağızların tek kelime kahrolsun terör lafı yok..

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
63 sefer daha iptal, yolcular yine perişan
İstanbul'da son 3 gündür etkili olan kar yağışı, yaşamı olumsuz etkilemeye ...
Flaş! Ankara'daki 'canlı bombalar' tutuklandı!
Ankara'da eylem hazırlığındayken yakalanan IŞİD mensubu iki canlı bomba tutuklandı.
İzmir Ekrem Pakdemirli’yi uğurladı…
Manisa'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski Başbakan Yardımcılarından ...
 
Dikkat: Ege Denizi için fırtına uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına beklendiğini duyurdu.
Diyarbakır’da gözaltına alınan 24 aydın için kampanya!
Yılın son günü Diyarbakır'a varan ve Bodrum, Muğla, Ankara, Adana ve Urfa'dan ...
İzmir ve Manisa'da yürek yakan veda: Oğlum nereye gittin?
Terör saldırısında şehit düşen polis memuru Erol Aktürk'ün cenazesi Manisa'daki ...
 
IŞİD’in katlettiği Elif 3 Müslüman öğrenciyi okutuyordu!
Fransa’nın başkenti Paris'te, IŞİD'nin düzenliği saldırılarda yaşamını ...
Türkiye şehitlerini uğurluyor: İlk tören Diyarbakır’da…
Teröristlerin yerleştirdikleri bombayı infilak ettirmeleri sonucu şehit ...
İzmir’de köşe kapmaca: Zabıtadan böyle kaçtılar
İzmir kent merkezinde, trafiğin yoğun olduğu noktalardaki trafik ışıklarında ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva