HABERLER>DÜNYADAN
21 Eylül 2009 Pazartesi - 00:00

İslam dünyası bayramı kutluyor

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar Ramazan bayramını kutluyor. Bayramın tadını en çok çocuklar çıkarıyor. Bazı topraklar her şeye rağmen bayram coşkusuyla gülümsüyor. ’

İslam dünyası bayramı kutluyor


 
Associated Press ve AFP ajansı muhabirleri İslam dünyasından bayram izlenimlerini aktardı:
 
Hamas kontrolündeki Gazze'deki eski pazar yerinde yoğunluk var. İsrail ablukası altındaki Gazze'de bayram da buruk geçiyor. 45 yaşındaki Mithat Ihmeyd, "İnsanlar savaştan beri psikolojik olarak yıpranmış durumda. Ailesinden birilerini kaybetmiş ya da evi enkaza dönmüş biri bayram için yeni ayakkabı almayı mı düşünecek?" diyor. 34 yaşındaki satıcı Salam Haddad ise, "İşler kesat, çünkü insanların bayram için parası yok" diyor. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Cebaliye mülteci kampında bir yıkıntının yanındaki salıncakta oynayan çocukların 'bayram sevinci' ise yürek burkuyor.
 

 
Mısır'da aileler Nil kıyısını ve caddeleri doldururken, minikler bayramlıklarını gururla sergiliyor. Nil nehrinde süzülen rengarenk ışıklarla süslenmiş gezi teknelerini dolduran Mısırlılar geleneksel müzikler eşliğinde dans ederken, sokaklarda çocukların patlattığı çatapatların sesi yankılanıyor. Kahire'de normalde sıkışık olan trafik, Mısırlıların lunaparklara ve pikniğe gitmek üzere toplu taşıma araçlarını seçmesi üzerine rahatlamış. Dilencilerin sayısı artmış gibi.
 
Bayram ziyaretlerinin yoğun geçtiği Suudi Arabistan'da evlerden enfes yemeklerin kokuları yükseliyor. Kuze eti, pilav ve sebze geleneksel bayram yemeği. Sokak köşelerinde halk oyunları gösterileri göze çarpıyor. Başkent Riyad'da havai fişekli, konserli, tiyatrolu, şiirli kutlamalar yapılırken, araba yarışları, uzaktan kumandalı hava şovu, bisiklet yarışı gibi etkinlikler de bayram kutlamalarına dahil.
 
Pakistan'da binlerce kişi başkent İslamabad'ın en büyük çarşılarını bayram kutlaması, alışveriş ya da yiyip içmek için doldurmuş durumda. Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, halka bayramda kendilerini barış için feda edenleri hatırlamaları çağrısı yaparken, pazar yerlerinde devriye gezen silahlı kadın polisler dikkat çekiyor.
 

 
Afganistan'ın başkenti Kabil'de bayramın en büyük coşkuyla yaşayan yine çocuklar. Aileleri bayramlık almaya gücü yetenlerin yüzleri gülerken, başkentin dışında ve NATO ve ABD güçlerinin operasyonlarının hedefi olan dağlık bölgelerde yaşayan çocuklar uluslararası haber ajanslarının fotoğraf karelerine giremeyecek kadar uzaktalar.
 
Endonezya'da binlerce kişi, Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'ya saygılarını sunmak üzere saatlerce başkanlık sarayının önünde kuyruk oldu. Fas ve Cezayir'de bir bayramı tatil olarak değerlendirenler çoğunluktaydı. Tatilciler memleketlerine ya da tatil yerlerine akın etti.
 
Lübnan'da başkent Beyrut sokaklarında çatapat sesleri yankılandı, pastahanelerin vitrinleri bayram nedeniyle geleneksel bir tatlı olan, irmikten yapılan, fındık ve hurmayla doldurulan Mamul tatlılarıyla doldu. Irak'ta dini lider Büyük Ayetullah Ali Hüseyni El Sistani'ye bağlı Şiiler dün oruca devam ederken, radikal Şii lider Mukteda El Sadr'ın takipçileri orucu pazar günü sona erdirdi.
 

 
İran'da dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in bayram hutbesine siyaset damgasını vurdu. Hamaney, Batılı güçlere, İsrail'e ve yabancı medyaya ateş püskürerek, "Siyonist kanser İslami ulusların yaşamlarını kemiriyor" dedi.
 
Sudan'da bayram namazı ve dualar camilerin dışına taşarken, bayram ziyaretleri yapılıyor. Yakınlarını yeni kaybedenler kabristanları ziyaret ederken, şehirlerde aileler kendilerini piknik alanların atmış durumda. Erkek çocuklar bayram hediyesi olarak alınan oyuncak tabancalarla koşturup duruyor. Devlet Başkanı Ömer El Beşir, ülkede faaliyet gösteren silahlı gruplara bayram vesilesiyle silah bırakma çağrısı yaptı.
 
Yemen'de bayram şiddetli ekonomik krize rast geldi. Kuzeyde savaş ve güneyde kargaşa da cabası. Kuzeyde Suudi Arabistan ile olan sınırda binlerce sivil, Şii isyancılar ve hükümet güçleri arasındaki savaştan kaçtı. İslam dünyasının birçok yerinde olduğu gibi burada da çocuklar yeni kıyafetleri ve oyuncakları görebilecek kadar şanslı değil.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suçun ve ölümün başkenti!
Meksika'nın Ciudad Juarez kentinde, bu yıl içinde işlenen cinayetlerin ...
Yemen'de 140'tan fazla direnişçi öldürüldü
Yemen'in kuzeyinde 140'tan fazla Şii direnişçinin öldürüldüğü bildirildi.’
Obama Müslümanların bayramını kutladı
ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, ...
 
17 kişi kendini ateşe verdi
Amaçları eylem yapmak değil, sadece rekor kırıp Guinness Rekorlar ...
İran: Korsanlara ateş açtık
İran savaş gemilerinin, Aden Körfezi'nde 3 İran ticari gemisinin ...
El Kaide'den Almanya'ya tehdit
El kaide, Almanya'ya askerlerini Afganistan'dan çekmemesi halinde ...
 
'Kasap' lakaplı Taliban gözaltında öldü
Pakistan'daki Taliban örgütünün, rakiplerinin başını kestiği için ...
'Türkiye ile ilişkileri iyileştirmeye çalışacağız'
Yunanistan'daki ana muhalefet partisi PASOK'un lideri Yorgo ...
Rumlardan Türkiye'ye AB tehdidi
Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi, "Yükümlülüklerini yerine getirmezse Türkiye'nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva