HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Aralık 2009 Salı - 00:00

İl Genel Meclisi’’nin tarihinin kararı Meclis’’te

İzmir İl Genel Meclisi tarafından alınan temenni kararı Mehmet Ali Şahin tarafından işleme konursa, Cemevlerinin resmi ibadethane sayılması Türkiye’’de bir ilk olacak. ’

İl Genel Meclisi’’nin tarihinin kararı Meclis’’te


 
İZMİR - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İzmir İl Genel Meclisinin aldığı bu temenni kararını işleme koyarsa, Cemevlerinin resmi ibadethane sayılması yönünde önemli bir adım atılarak, alınan bu karar Türkiye'de bir ilk olacak.
 
Cemevlerinin resmi ibadethane kabul edilmesi yönündeki İl Genel Meclisi'nin temenni kararını geri çevirerek meclisin Danıştay tarafından feshedilebileceği uyarısını yapan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, yeniden kendisine gönderilen temenni kararını bu kez onayladı. Kararın onaylanmasının ardından TBMM'ye gönderilen kararı Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, ilgili bakanlığa, TBMM'de gurubu bulunan siyasi partilere, Diyanet İşleri Başkanlığına ve 80 ilin İl Genel Meclis Başkanına gönderdi.
 
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin bu temenni kararını işleme koyarsa, Cemevlerinin resmi ibadethane sayılması yönünde önemli bir adım atılarak, İzmir İl Genel Meclisinin almış olduğu bu temenni kararı Türkiye'de bir ilk olacak.
 

 
İzmir İl Genel Meclisi, 5 Ekim 2009 tarihli oturumunda cemevlerinin resmi ibadethane sayılması, elektrik ve su giderleri konusunda cami, sinagog ve havraların yararlandığı ayrıcalıklardan yararlanması konusunda bir temenni kararı alarak Vali M. Cahit Kıraç'ın onayına sunmuştu. Ancak Vali Kıraç ise, alınan ilk temenni kararını reddettiği yazıda bu kararın meclisin yetki alanını aştığını belirterek, ’“İl Özel İdaresi Kanunu'nun 22. maddesinde İl Özel İdaresi'ne verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasi konularda karar alınması, İl Genel Meclisinin Danıştay kararı ile feshedilmesi sonucunu doğurabileceği, İl Genel Meclisinin yetki ve görevlerinin kanunlarla belli olduğundan bunların dışında yetki kullandırılmasının ve ayrıca il genel meclislerinin temenni kararı alabileceğine dair yasal bir düzenleme olmadığı belirtilmiştir’”demişti.
 
İzmir İl Genel Meclisi valilik tarafında geri gönderilen veto kararının ardından konuyu 24 Kasım 2009 tarihli oturumunda tekrar görüştü.
 
Bu oturumda aynı temenni kararını tekrar ele alan Meclis, bu kararı TBMM Başkanlığına, mecliste grubu bulunan siyasi partilere, Diyanet İşleri Başkanlığına, 80 İl Genel Meclisi Başkanlığına ve ilgili bakanlıklara gönderilmesine karar verdi. Vali bu ikinci kararı veto etmeyince kararın kabul edilmiş olduğu görüşünde bulunan İzmir İl Özel İdaresi kararı TBMM başkanlığına gönderdi.
 

 
TBMM'ye gönderilen temenni kararını, Meclis toplantısında aldıkları karar doğrultusunda, Devlet Faruk Çelik'e, TBMM'de gurubu bulunan siyasi partilere, 80 İlin İl Genel Meclisi Başkanına ve Diyanet İşleri Başkanlığına gönderdiklerini belirten Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, ’“Toplumumuzun önemli bir kesimini Alevi nüfusu oluşturmaktadır. Anayasamızın 10 ve 24. maddeleri ışığında alevi kesimin de ibadetlerini yapabilmeleri için Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması yönünde gerekli yasal düzenlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce yapılmasını temenni ediyoruz. İzmir İl Genel Meclisi olarak bizde bu düzenlemenin bir an önce hayata geçirilebilmesi için Kasım ayı oturumlarında bu konu ile ilgili olarak, Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması için bir temenni kararı aldık. Meclisin aldığı bu kararı da TBMM Başkanlığına, Devlet Bakanı Faruk Çelik'e, TBMM'de gurubu bulunan siyasi partilere, 80 ilin İl Genel Meclisi Başkanlarına ve Diyanet İşleri Başkanlığına gönderdik’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Durak’’tan İGC’’ye ziyaret
İzmir'in Karşıyaka İlçe Belediye Başkanı Cevat Durak, Türkiye ...
Çiğlili berberlere 40. yıl onuru
İzmir Berberler Odası, Çiğli'deki berber esnafı için düzenlenen dayanışma ...
Bayraklı’’dan Ağrı’’ya yardım eli
Bayraklı Belediyesi Mardin'in Ömerli ilçesiyle başlattığı kardeş ...
 
Konak’’ta kalemler, fırçalar hijyen için’…
İlköğretim öğrencileri arasında hijyen ve bulaşıcı hastalıklara dikkat ...
Bornova kutlamaya Altındağ’’dan başladı
Bornova Belediyesi yeni yıl kutlamaları Altındağ Toplum Merkezi’’nde yapılan ...
İZSU’’dan 8 köye yeni şebeke
İZSU 2010 yılında Aliağa, Foça, Menemen ve Urla’’nın köylerinde 93 kilometre ...
 
İzmir İtfaiyesi’’nin 2010 hamlesi
Toros’’taki Eğitim Merkezi’’nin uluslararası nitelik kazanması için başvuru ...
İzmir İl Genel Meclisi ’‘cemevleri’’nde ısrarlı
İzmir İl Genel Meclisinin, Kasım ayında aldığı cemevlerinin ibadethane ...
Türkan Saylan Gaziemir’’de yaşıyor
Geçen yıl hayatını kaybeden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’’nin kurucu ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva