HABERLER>EKONOMİ
23 Haziran 2023 Cuma - 09:16

İEOSB’nin yeni başkanı Ata ‘inim inim inledik’ dedi ve ekledi: Ayrımcılık hep vardı!

Zekeriya Mutlu’ya karşı seçim kazanarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne Başkan seçilen Yalçın Ata, bu başarısının sırrını açıkladı: “11 yıl, Disiplin ve Denetleme’de başkanlık yaptım ve bu süreçte ayrımcılığın her daim olduğunu gördüm. Bazı odalar inim inim inledi. Seçime bir hafta kala 200 bin, 300 bin liralar dağıtılmış odalara. Bazılarının borçları silinmiş. İşte o ihmal edilen odaların başkan ve yöneticilerine kendimizi çok iyi anlattık, ikna ettik ve kazandık.”

İEOSB’nin yeni başkanı Ata ‘inim inim inledik’ dedi ve ekledi: Ayrımcılık hep vardı!

EGEDESONSÖZ- İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata SonSöz TV’ye konuk oldu.

Gazeteci-Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Ata esnafın gündemi ve yaşanan başkanlık yarışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Ata, pek çok odanın, Birlik yönetimi tarafından dışlandığını, inim inim inletildiğini öne sürdü, “Seçime bir hafta kala borçlar silindi, paralar dağıtıldı. O ihmal edilen odalar, bizim samimiyetimizi gördü, bize seçim kazandırdı” dedi.

SAHAYA İNDİĞİMDE KORKUNÇ BİR MANZARAYLA KARŞILAŞTIM
16 yıl Birlik başkanlığı yapan Zekeriya Mutlu’ya karşı kazandıkları başarının tesadüf olmadığını belirten Yalçın Ata, seçim sürecini şu sözlerle özetledi:

“Cemal Tercan’ı, 2001 yılında Mehmet Ali Susam başkanlığında yıktılar. Daha önce Zekeriya Mutlu ve Mehmet Ali Susam, Cemal Tercan’ın yönetimindeydi. 35 yıllık bir iktidarı yıkmışlardı. Biz Mutlu Başkanın yönetimini, 16 yıl değil 26 yıl olarak hesaba katıyoruz. 2001 yılından 2023 yılına kadar 22 yıllık bir süreç, daha önceki yönetimi de sayarsak 26 yıllık bir süreçleri var. Kolay bir yarış olmadı tabii ki… Zekeriya Mutlu, Milletvekili olmak için tüm görevlerinden istifa etti. Bu süreçte bizlerde aday olduk. İlk sahaya çıktığımızda inanılmaz bir manzara ile karşılaştık, 40’a yakın oda başkanı arkadaşımız bizlere desteklerini belirttiler. Ödemiş’i, Tire’si ve Bergama’sına kadar sahada inanılmaz bir manzara ile karşılaştık. Çünkü tüm odaları küstürmüşler. İşimiz bu anlamda kolaylaştı, 128 oda var 70-71 odaya ulaşmak çok zor olmasa gerek diye düşündük. Nakış örer gibi ekip arkadaşlarımla beraber, geceli gündüzlü tüm ilçeleri gezdik dolaştık. İnanılmaz güzel arkadaşlıklar kazandık. Küskün odalara göreve geldiğimizde yapacaklarımızı söyledik, bu yönetimin değişmesinden yana olduğumuzu söyledik, o zamanki yönetimin görevini yapamadığını, yapmadığını söyledik. Görevden kaçıldığını söyledik, hantal bir yönetim olduklarını söyledik. Bu söylemlerimiz, arkadaşlarımızda karşılık bulduk. 9 yıl uğranmamış gidilmemiş odalar vardı. Bir oda başkanının 9 yıl boyunca bir odayı ziyaret etmemesi ne demek? Odalar bizim çocuklarımız gibi, biz baba konumundaysak onlar da bizim evlatlarımız. Buralara gidilmemiş, odalar ihmal edilmiş. Nakış nakış işlenen bir seçim dönemi sonrasında ise galip geldik. Adaylık çalışmalarımızda Tire’ye gittik, bazı arkadaşlarımız odasına gelemedi. Baskı vardı çünkü. Oysa en demokratik haklarımızdan bir tanesini kullandık. Aslında birlik başkanı da, oda başkanı da olmak en demokratik hak. Ama yönetimden telefon açılıyordu, kesinlikle gitmeyecek ve görüşmeyeceksiniz diye. Birçok oda başkanımız çekindikleri için bizimle bir kaç oda, görüşmekten imtina etti. Aynen tekrarlıyorum hantal bir yönetim vardı.”

BASKI İLE NEREYE KADAR GÖTÜREBİLECEKLERDİ ZATEN?
Adaylık sürecinin nasıl geliştiğini anlatan Başkan Ata, “Birlik başkanı istifa ettikten sonra ekip arkadaşlarımız beni öncü olarak kabul ettiler ve biz de bu davaya öncülük yaptık. Bu çok güzel ve kutlu bir dava. Bir anda 40 odayı yanımda buldum. Birçok oda başkanı ile de tanışmıyorduk ki ben, 11 yıldır birlikte görev yapıyorum Birlik’te. Böyle olduğum halde birçok oda başkanını tanımıyordum. Kınık, Bergama, Beydağ’da birçok arkadaşımız vardı neden tanımıyorduk? Çünkü bir araya getirilmedik! Beş oda bir araya geldiğinde aman bir şey mi oldu diyorlardı. Bu baskı ile nereye kadar götürebileceklerdi zaten? Aha götüremediler, 11 Haziran sonları oldu” ifadelerini kullandı.

TERCAN’A ‘DİNOZOR’ DİYORLARDI, ŞİMDİ NE OLDU SİZLER DE AYNI DURUMDASINIZ!
Önceki Başkan Zekeriya Mutlu’nun milletvekili aday listesine giremedikten sonra, yeniden oda başkanlığına aday olmasını yanlış bir karar olarak nitelendiren Başkan Ata, şu eleştirileri yöneltti: “Aday gösterilmeyince tekrar esnafın başına gelmek istemesi çok yanlıştı. 6 yerdeki görevlerinden istifa ettiğini biliyorum. Daha önce 2001’li yıllarda yenilikten yana olan Zekeriya Mutlu, o zamanlar Cemal Tercan’a dinozor diyordu. E şimdi ne oldu siz aynı durumdasınız. 22-25 sene görev yapmışsınız e bırakın sizler de yerinizi yeni arkadaşlara. Bu dönem 28 oda başkanı arkadaşımız, gepegenç ve pırıl pırıl arkadaşlarımız oldu. Bunları biz yönetime aldık. 3-4 kıymetli üstatlarımız var, bunların fikirlerinden faydalanmak için yönetime aldık. Ancak, diğer taraftan tamamıyla genç arkadaşlardan oluşuyor. Biz önlerini açmazsak bu arkadaşlarımız ne zaman göreve gelecekler?”

BİRLİK’TE HEP AYRIMCILIK VARDI!
Birlik’te görev yapmaya başladığı 11 yıl öncesinden beri hep ayrımcılık olduğunu söyleyen Başkan Ata, “2 dönem denetim kurulu 1 dönem disiplin kurulu başkanlığı yaptım. Bu konuları en iyi bilenlerden biriyim. Birlikte inanılmaz bir ayrımcılık yapılıyordu. Şu anda 128 odamız var ve hepsi ile aynı eşit mesafedeyiz. Birisi birinden üstün değil. Hiçbir arkadaşımızı ayrımcılığa kurban etmeyiz. Tüm arkadaşlarım eşit mesafede” dedi. Başkan Ata, “Birlik nasıl yönetilirmiş, bizi izleyip görsünler” ifadesini kullandı ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Zekeriya Mutlu ve yönetimi, kimseleri dinlemeden ben doğrusunu bilirim anlayışı ile yönetti bunca yıl. Göreve geldik, zaten gelmeden önce bazı şeyleri biliyorduk. Cemal Tercan’dan kalan, Sarnıç tarafında Hürriyet gazetesinde satılan yerler var. 100 bin metrekare araziler. Şu anda para ile alma şansınız yok. İzmir Birliği ve Mehmet Ali Susam döneminde satılmış burası. 2.5 sene önce de inanılmaz güzel bir arsamız, 10 dönüm kadar bir yer. Çok cüzi bir paraya satıldı; 20 milyon liraya… Burası şu anda kalmış olsaydı, 48 tane işyeri çıkıyordu arazi içerisinde. Her dükkan, 600 metrekare. Biz bu projeyi Mutlu Başkanın da önüne koymuştuk. Eğer o proje yapılmış olsaydı, dükkanın değerleri 20-22 milyon civarlarındaydı. 24 tanesini Birlik’e veriyorlardı. Bizim cebimizden de 1 lira para çıkamayacaktı. Bu arsa satıldı evet, o dönem paraya ihtiyacımız vardı. O dönem yukarıya yönetime belki denetim kurulu olarak ilkyazı gönderenlerden de bizdik. Koca Birlik maaş ödeyemeyecek duruma gelmişti. O arsa 20 milyon liraya satılırken siz de oy verdiniz dedi Mutlu Başkan, ancak benim denetim kurulu olarak oy vermeye yetkim yoktu. Yönetim karar alır, biz sadece denetleriz. Bizim oy kullanmak gibi bir lüksümüz olamaz. Başkan herhalde Birlik başkanlığı sürecinde görevleri de unutmuş. Yönetim kurulu karar aldıktan sonra bizim tek yapacağımız şey şerh koymaktır. Hiç kimseyi dinlemeyen astığım astık, kestiğim kestik bir yönetim anlayışı olamaz. Şimdi görsün arkadaşlar yönetim şekli nasıl olur. Görsünler, bizi izlemeye devam etsinler. Neler yapılacağını ve projeleri görsünler. İzmir Birliği’nin nasıl en üste çıkacağını izlesin ve görsünler.”

BU SÖZLERİN KARŞILIĞI NEDİR DİYE MUTLU BAŞKANA SORMAK LAZIM!
Devir teslim töreninde Başkan vekili Selahattin Arslan’ın kullandığı, ‘Olmayacak şeyleri de yaptım, oda başkanlarına. Kanunda olmayan şeyler de yaptım. Oda başkanları zarar görmesin diye’ ifadelerinin ne anlama geldiğinin cevabını veren Başkan Yalçın Ata, “Bu kelimelerin açıklamasını Mutlu Başkan’a sormak lazım; usulsüz veya kanunsuz işler mi yapıldı diye. Bu sözlerin karşılığı nedir diye sormak lazım. Selahattin Bey, bana göre yanlış kelimeler kullanıldı. Hiç hoş değil. Birlikte kanunsuz bir işin olacağını hiç düşünmüyorum. Belki arkadaşlara güzellikler yaptım derken, usulsüzlük değil de iyi karşılanma demek istemiş olabilir. İşlerinin yapıldığı anlamda söylemiş olması gerektiğini düşünüyorum. Usulsüzlük olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

SEÇİMİ KAZANMAK İÇİN YANLIŞ İŞLER YAPILMIŞ
Önceki dönem Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu’nun seçimi kazanmak için bazı odalara para dağıttığını iddia eden yeni Başkan yalçın Ata, bu konuda şu bilgileri aktardı:

“Birlik Başkanı seçildim. Arkadaşlarımız takdir etti. Her delegemize ayrı ayrı teşekkür ederim. Tarihi bir seçim oldu yüzde 95 oranında bir katılım oldu. Takdir etmenin bir de geride kalanları var. Geride kalanları yeni öğrendik. O kadar yanlış işler yapılmış ki, yıllardır odalar inim inim inlerken, ama bilgisayardır ama paradır, inim inim inlerken hiç bakılmamış odalara. Ne hikmetse seçime bir hafta kala ödüllendirilmiş. Borçları silinmiş. 22 senedir başka hiçbir odanın borcunu sildiniz mi? Sildiyseniz kabul edeceğim. Senet aldınız odalardan, ben de senet verdim. Pandemide bile senet topladınız. Birlik olarak esnafın dükkânı kapalıyken biz alacak derdine düştük. Son bir hafta, ne değişti? Soruyorum Sayın Mutlu? Ne değişti… 300, 200, 500 bin lira paralar dağıtılmış odalara. Seçim kazanma vaadi ise bu paralar ters tepti. Sen bana 15 senelik başkanlığında gelmemiş gitmemişsin, benim ihtiyacımı görmemişsin. Seçime bir hafta kala bana para versen ne olur? Sana atacağım oyu ben gider karşı tarafa atarım. Böyle hiç şık olmayan olaylar yaşanmış; biz bunların hiçbirini yapmayacağız. Tüm arkadaşlarımız toplansın herkes herkesi tanısın.”

BEN BEYAZ BİR SAYFA AÇIYORUM
Birlik Başkanı olmasının tek nedeninin esnafın ekmeğini büyütmek olduğunu vurgulayan yeni Başkan Yalçın Ata, “Beyaz sayfa var burada, bu beyaz sayfayı esnafımıza gösteriyorum. Biz beyaz bir sayfa açtık. Tüm oda başkanlarımızı buradan kutluyorum. Bundan sonraki işlerimizi en acil şekilde çözeceğiz. Bir, iki hafta içerisinde bu yoğunluk normale dönecektir. Esnafın ekmeğini büyütmek için buralara geldik. Sadece hizmet için buradayız. Zekeriya Başkanımız seçimden sonra beni aramadı. Ben seçim günü seçimden sonra kendisini öptüm. Sıkıntılı bir süreçti bizi hafife alıyorlardı. Sayın Mutlu’nun gözden kaçırdığı bir şey vardı o da, Sayın Mutlu buraya seçim kazanarak gelmedi. Susam görevi ona devretmek zorunda kaldı. Daha önceki seçimlerde de aday çıkmadı. Ben iki dönem üst üste seçimde kazanarak (Ayakkabıcılar Odası Başkanlığını kast ederek…) buralara geldim. Mutlu başkan seçim yaşamadığı için seçimi unutmuş biz tırnaklarımızla kazıya kazıya buralara geldik” şeklinde konuştu.

PROJELERİMİZ HAZIR, BAŞLIYORUZ!
Birlik başkanı seçildikten sonra vakit kaybetmeden çalışmalara başladığını kaydeden Yalçın Ata projelerini de sıraladı:

“Ekonomik durumu düşük odaların güçlendirilmesi gerekiyor. Odaların ayağa kalkması gerekiyor, para vererek odayı nereye kadar taşıyacağız? Öncelikle üye sayısını artırmak gerekiyor. Bazı odalar kayırılıyorken ufak duruma düşen odalarımız kaydırıldı. Buralardan esnaf arkadaşlarımızı birleştirerek bu odaları güçlendireceğiz. Bize destek olan çok arkadaşımız var. Odaların acil ekipman ihtiyacı var. Masası sandalyesi, bilgisayarı olmayan odalar var. Bunların güçlendirilmesi gerekiyor. Eğer Birliğin parası yetmezse ben cebimden ödeyeceğim ve odalarımızı şık hale getireceğim. İlçemizde belediye başkanlarımız ve kaymakamlarımızın gidip oturacağı güzelliğe getireceğiz. Eski Birliğimizin birlik plazası vardı. Buranın 3 katı birliğe ait ve dökülüyor. Pencereleri çürümüş. Burasının tadilatı yapılacak ve İzmir merkezdeki 3-4 odamızı oraya yerleştireceğiz. Bazı odalarımızı kiradan kurtaracağız. ”

 
Torbalı’nın evlatları İzmir şampiyonu oldu
 
Karşıyaka bayrama hazır!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Faiz kararından sonra altında yeni rekor
Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalarak politika faizini 650 ...
Kredi kartı borçlarında faiz oranı yükseldi!
Kredi kartlarına temmuz ayında uygulanacak azami faiz oranı yüzde 1.36 ...
Dövizde 'Merkez' dalgalanması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ...
 
Sahil kazığı!
İzmir’de 210 gram normal ekmek 5 TL’den satılırken İzmir’in turistik ilçesi ...
TÜİK: Trafikteki araç sayısı 220 bin 187 arttı
Trafiğe mayısta 223 bin 541 aracın kaydı yapılırken 3 bin 354 aracın kaydı ...
Fed Başkanı Powell'dan faiz mesajı
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın faiz politikasına ...
 
Mutlu gitti, pandoranın kutusu açıldı… Birlik Oteli ruhsatsız çıktı!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin yeni Başkanı Yalçın Ata, ...
TÜİK en çok kazandıran bölümleri açıkladı
TÜİK, 2022 yılına ait Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri'ni açıkladı. ...
Bakan Işıkhan'dan memur zammı açıklaması!
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük memur maaşının ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva