HABERLER>EKONOMİ
19 Ağustos 2011 Cuma - 16:29

En fazla suistimal sağlıkta

Maliye'nin 2006-2010 dönemindeki yaptığı denetimler, kamuda yaşanan suistimalleri gözler önüne serdi. Denetimlerde, kamu harcamalarında 1 milyar 192 milyon liralık zarar tespit edildi. Bu dönemde tedavi hizmetleri için haksız yere 588,3 milyon lira alındı. Yeşil kart kullanımıyla da devlet 407,6 lira zarara uğratıldı.

En fazla suistimal sağlıkta

ANKARA - Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporu'na göre, denetim birimleri, 2006-2010 döneminde devletin kasasından çıkan kaynaklara yönelik olarak çok sayıda 'tedavi, yeşil kart, gelir, ihale ve personel' denetimi gerçekleştirdi. Muhasebat kontrolörlerinin 5 yıllık incelemelerinde, devlette tedavi, yeşil kart, ihale, personel, gelir ve diğer kalemlerde 1 milyar 192 milyon 447 bin 12 liralık görev zararı bulundu.

Bu zararın yüzde 83,5'inin de sağlık hizmetleri kanalıyla oluştuğu belirlendi. Bu süreçte tedavi hizmetlerinde suistimal ve diğer yollarla devletten haksız olarak 588 milyon 302 bin 879 lira alındı. Yeşil kart kullanımı yoluyla sebep olunan görev zararı ise 407 milyon 625 bin 121 lira oldu. 

İhalelerde fazla ödeme, mevzuata aykırılık ve diğer yollarla 58 milyon 62 bin 942 liralık görev zararı meydana gelirken, eksik tahsilat veya kesinti yapılması dolayısıyla Hazine'ye gelir kaydedilmesi gereken tutarlardan kaynaklanan gelirdeki görev zararı da 47 milyon 511 bin 14 lira olarak tespit edildi. Personel kanunları, harcırah ve bağlı mevzuata aykırı işlemlerden kaynaklanan personelle ilgili görev zararı da 43 milyon 69 bin 880 lira olarak hesaplandı. Bu kalemler dışında fazla ve yersiz tahsilat, gelir kaydı gereken emanetler, fazla ve yersiz ödemeler gibi unsurların oluşturduğu diğer görev zararları da 47 milyon 875 bin 172 lira oldu.

Denetimlerde çeşitli alanlarda ilginç yöntemlerle suistimal yapıldığı tespit edildi. Sağlık hizmetlerinde, yatak ve refakat ücretleri, küçük-büyük yara pansumanı, ilaç infüzyonu ve diğer işlemlerde faturalar şişiriliyor. BT ve MR işlemlerinin sınırlamalara aykırı olarak 60 günde bir adetten fazla fatura ediliyor. Aynı günde birden fazla muayene faturası düzenleniyor. Diş tedavilerinde asgari tedavi ücretlerinin üzerinde ücret yazılarak, devletten fazla para alınıyor. Günlük sınırlamaları aşan damar yolu açılması faturaları düzenlenirken, injeksiyon işlemlerinde günde 3 adetten fazla faturalara rastlanıyor.

Kamuda yolsuzluğun yoğun olarak rastlandığı bir diğer faaliyet alanı da ihaleler. Kamu ihalelerinde yüksek akaryakıt faturaları dikkat çekerken, bazı hakedişlerde Hazine'nin karşıladığı 5 puanlık işveren hissesinin bile hakedişten düşülmediği ortaya çıktı. Kamunun bazı özel güvenlik, yemek, temizlik gibi hizmet alımlarında da işçiden kesilen Gelir Vergisi'nin devlete ödenmediği belirlendi. Hastane yemekhanelerinde kullanılmak üzere yapılan sebze ve meyve alımlarında KDV oranı hatalı uygulanarak, yüklenicilere fazla ödeme yapılıyor. Bazı personele ait yurtiçi geçici görev yolluğu bildirimlerinde Harcırah Kanunu'na uyulmayarak veya sahte beyanlarda bulunularak fazla ödeme yapılıyor. Hastanelerde ek ödeme katsayıları fazla hesaplanarak döner sermayelerden fazla ödemeye sebebiyet veriliyor. Elektrik dağıtım firmalarına yapılan elektrik faturası ödemelerinde, birim fiyat hatalı belirlenerek yüklü miktarda fazla ödeme yapılıyor. Yetkililer, mevcut personel itibarıyla kamu harcamalarının sadece yüzde 2'lik bölümünün incelenebildiğine dikkat çekiyor.

HANGİ ALANDA NE KADAR KAMU ZARARI TESPİT EDİLDİ? (TL)*
Normal tedavi: 588.302.879,41
Yeşil kart: 407.625.121,48
İhale: 58.062.942,89
Personel: 43.069.880,92
Gelir: 47.511.014,94
Diğerleri: 47.875.172,48
Toplam: 1.192.447.012,12

(*) Muhasebat kontrolörlerinin son 5 yıldaki denetimleri ile bu denetimler sonucu ortaya çıkarılan kamu zararı miktarları. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Çelik'ten emeklilere bayram müjdesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, tüm emeklilerin, 65 yaşını doldurmuş ...
Altın dur durak bilmiyor
Altının ons fiyatı 1877 doları aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyini ...
Kestelli: Yeni üretim modeli şart
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, cari açığa karşı ithalata bağımlılığı azaltacak ...
 
Piyasalar yine tepetaklak
Küresel büyümeye ilişkin kaygılar borsaları salladı. Avrupa borsalarındaki ...
'2023 hedefini ihracatçılar gündeme getirdi'
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti’nin 12 Haziran seçimlerinde ...
Devler ''Fatih Projesi''ne talip
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın önde gelen bilişim ve yazılım ...
 
Sanayi bölgeleri işsizliğe ilaç oluyor
İzmir’in farklı noktalarında bulunan sanayi bölgeleri yeni yatırımlarla ...
Zorlu Alaşehir için üretim lisansı aldı
Zorlu Grubu bünyesindeki Zorlu Enerji'ye bağlı Zorlu Jeotermal Enerji ...
Metro'dan çevreci karar
Metro Toptancı Market soyu tükenmek üzere olan çinekop ve sarıkanatı satmama kararı aldı.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva