HABERLER>GÜNCEL
1 Ağustos 2024 Perşembe - 11:44

Eczacılıkta kontenjan oyunu!

YÖK; Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin kontenjanını 125’ten 75’e, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde 90’dan 60’a düşürürken, özel ve vakıf üniversitelerinin kontenjanları ya sabit tuttu, ya da artırdı. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Fakülteler her yıl 5 bin yeni mezun veriyor. Bu da büyük bir sorundur. Devlet üniversitelerinde kontenjanın azaltılması çok bizim de istediğimiz bir şeydi ama diğerlerinde artırılması yanlış. Burada devlette okumak isteyen eczacılık öğrencilerinin özel veya vakıf okullarına yönlendirildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Eczacılıkta kontenjan oyunu!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girip eczacılık okumak isteyen öğrenciler, YÖK’ün (Yükseköğretim Kurulu) kontenjan oyununa geldi. YÖK’ün 2023-24 akademik yılında devlet üniversitelerinin eczacılık fakültelerindeki kontenjanı ortalama yüzde 20 oranında düşürürken, özel ve vakıf üniversitelerinde ya stabil tuttuğu ya da ciddi bir artış sağladığı görüldü. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, tüm okullarda kontenjanların azaltılmasını beklerken, devlet okullarında azaltıp özel ve vakıf okullarında artırmanın, öğrencileri özel ve vakıf okullarına yönlendirmek anlamına geldiğini söyledi. Sayılkan, kontenjanların düşürülmesini doğru, ancak özel ve vakıflarda artırılmasının yanlış olduğunu dile getirdi.

ÇOĞU FAKÜLTENİN BAŞINDA ECZACILIK OKUMUŞ AKADEMİSYEN YOK
Eczacı odaları olarak uzun zamandır, üniversitelerin eczacılık fakültelerindeki kontenjanlarının düşürülmesini istediklerini hatırlatan Başkan Sayılkan, “Her yıl 5 bin yeni mezun, yeni işsizler ordusu demektir. Sürekli sayıları artan eczacılık fakültelerini mesleğimize tehdit olarak görüyoruz” dedi. Türkiye’de 65 eczacılık fakültesi bulunduğunu bunlardan 46’sının öğrenci kabul ettiğini belirten Başkan Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eczacılık fakülteleri açma konusundaki kontrolsüz artış devam ediyor. Oysa ülkemizde böyle bir şeye ihtiyaç yok. Mevcut fakültelerin çoğu fiziki olarak yetersizdir. Derslikler, laboratuarlar eğitim için uygun değil. Üçüncüsü de akademik kadronun yeterli olması lazım ki, bu da yok. Veteriner hekimin dekan olduğu eczacılık fakülteleri var. Kimya mühendisi okulun başına getiriyor, al sana eczacılık fakültesi. Bu şekilde mesleğimizi değersizleştiriyorlar.  Ülkemizdeki eczacılık fakültelerinin sayısı 65 oldu. Bunlardan 46’sı öğrenci kabul ediyor. Bu kadar okul senede 4 bin 500 mezun veriyor. Tamamı mezun verse, 5 binin üzerine çıkacak. Bu çocuklar üniversite sınavında ilk 100’e girmiş çocuklar. Onlar, ihtiyaç fazlası olarak okutuluyor, mezun ediliyor.”

YASA, 3500 NÜFUSA BİR ECZANE AÇILMASINA İZİN VERİYOR
2011 yılında çıkan ve 2013’ten sonra uygulanmaya başlanan yasanın, 3500 kişiye bir eczane açılabilir şeklinde kriter getirdiğini belirten Başkan Tuncay Sayılkan, “Kamu eczanelerinde, ilaç üretiminde yeterince kadro verilmiyor. Hal böyleyken her yıl yeni 5 bin eczacı geliyor. Bu olumsuzluklar, bir süre çok büyük sıkıntılar çekeceğimizin işaretleridir. İlk 100 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine girebilirken, biz diyoruz ki, ilk 50 bine girenler kabul edilsin. Çünkü eczacılık eğitimi, kolay bir eğitim değildir. O ağır eğitimi kaldırabilecek çocuklar lazım” dedi ve kontenjanlarla ilgili rakamları ortaya koydu:

“Kısa bir süre önce YÖK, kontenjanlarda bir düzenleme yaptı. Devlet üniversitelerinde kontenjanları düşürdüler, özel ve vakıf üniversitelerinin eczacılık fakültelerindeki kontenjanları artırdılar. Ege Üniversitesi’nde 125 olan kontenjan, 75’e indirildi. Cerrahpaşa Üniversitesi’nde 40’a indirilmiş. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, 90’dan 60’a düşmüş, üçte bir kadar azaltılmış.  Hacettepe Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi’nde 125 olan kontenjan, 90’a düşürülmüş. Ankara Üniversitesi 80’e gerilemiş. Buna karşın bir vakıf üniversitesi olan Biruni Üniversitesi kontenjanı 127’ye çıkmış. Bir önceki Sağlık Bakanımızın sahibi olduğu Medipol Üniversitesi, ne hikmetse İstanbul’daki fakülteye 167, Ankara’da fakülteye 136 öğrenci alacak. İzmir Yeditepe 90’a çıkarmış. Yeditepe 90 öğrenci alırken, Ege Üniversitesi 75’e düşüyorsa, burada durup düşünmek lazım. Mesleğimizin kalbi sayılacak Hacettepe’de 90’a inerken Medipol’ün artması düşündürücüdür. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında özel ve vakıf üniversitelerini eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının önemli kısmı boş kaldı. Devlet üniversitelerinden kontenjanı azaltırsanız, devlet üniversitesine giremeyen eczacılık okumak isteyen öğrenci, mecburen özel veya vakıf üniversitesine kayıt yaptıracak! Öğrenciler, bir şekilde özele, vakfa yönlendiriliyor. Tüm fakültelerde aynı oranda kontenjan azaltmaya gidilseydi, söyleyecek sözümüz olamazdı. Bugün devletten özele, vakfa kadro kaydırma söz konusu. Kontenjan düşürme doğru, ama diğer yandan artırma veya aynı kalmasını sağlamak büyük bir yanlıştır.”

 
Kamyonlarca kum çaldılar... Altınkum'a kepçe!
 
Filenin Sultanları çeyrek finalde!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ayrancılar ilçe izmir 1 Ağustos 2024 Perşembe 14:21

bu ülkeden ümidim kalmadı artık

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamyonlarca kum çaldılar... Altınkum'a kepçe!
Çeşme’de bulunan Altınkum’da iddialara göre; ‘kaçak’ bir şekilde bulunan ...
Marmara Denizi'nde 'kırmızı yosun' alarmı!
Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde kuvvetli rüzgar nedeniyle sahilin bir ...
İddianamede suçlamaları belli oldu: Bilinçli taksirle adam öldürme!
İzmir’de 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan elektrik faciasıyla ilgili hazırlanan ...
 
İddianameden detaylar... Son müdahale 17 Haziran'da!
İzmir’de iki kişinin akıma kapılarak öldüğü davada iddianame ortaya çıktı. ...
Elektrik faciasında iddianame tamam... Ne ceza istendi?
İZMİR'de yağışlı havada sokakta yürürken akıma kapılan İnanç Öktemay (44) ...
Soylu'dan 'dokunulmazlığımı kaldırın' başvurusu
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman ...
 
Malatya'da 4.4 büyüklüğünde deprem!
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Parktaki kafede tüfekli saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Çorum’da parktaki kafede otururken pompalı tüfekle vurulan Veysel Çağıl ...
Ender ALDANMAZ yazdı... İEF, Köfte-Ekmek Fuarı olmasın
Ender ALDANMAZ yazdı... İEF, Köfte-Ekmek Fuarı olmasın
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva