HABERLER>DÜNYADAN
6 Ağustos 2009 Perşembe - 00:00

Dünya bu dramı unutmayacak

Dünya tarihinin ilk nükleer saldırısına kurban giden şehri Hiroşima, aradan 64 yıl geçmesine rağmen verdiği kayıpları unutmadı... Japonya'nın batısı 50 bin kişinin katıldığı törenle acısını andı... ’

Dünya bu dramı unutmayacak


Yakılan mumlar, dilekler, barış dolu bir dünya özlemi için...
 
HABER SERVİSİ /GAZETEPORT/ NTV: Tarihin yüzkarası günlerinden birinin daha üzerinden yarım asırdan çok bir zaman geçti. Bundan 64 yıl önce Japonya'nın Hiroşima kentine atılan ilk atom bombasının kurbanlarının külleri, dünyanın utanç tablosunda çoktan kaybolup gitti. Ancak geride kalan acı, hala kaybı çok olan bir halkın boğazını düğümlüyor, hele ki bugün geldiğinde gözyaşı ve keder ikiye katlanıyor.
 
 
Dünya tarihinin ilk nükleer saldırısına kurban giden şehri Hiroşima, 6 Ağustos 1945 yılında korkunç bir sabaha uyandı. Amerika, Güney Pasifik’teki Tinian Adası’ndan Albay Paul Tibbets yönetimindeki Enola Gay isimli B-29 uçağı, “Little Boy – Küçük Çocuk” isimli çok gizli bir yükle havalandırdı. 'Küçük Çocuk' ismini taşıyan bu gizli yük, aslında bir atom bombasıydı. 

10 bin metre yükseklikten atılan bomba saat tam 8.15’te Hiroşima’nın 580 metre üzerinde patlayarak kenti adeta yutup yok etti.

Hiroşima'nın tarih sahnesinde hafızalara kazınan nice kareleri oldu. Sokaklarda kömür olmuş insanların fotoğraflarını unutmak bundan 50 yıl sonra da pek mümkün olmayacak. Hiroşima'nın üzerinde patlayan bombalar, bu ayıbı yaşatan ABD'nin filmlerinde de işlenerek, ülkenin bu konudaki suçlu tavrını tüm dünyaya yansıtmış ve yürek burkan o dramatik anlar, bir kez daha göz önüne gelmiştir.

Şimdi, Hiroşima'da Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba, 2020'de nükleer silahlardan tamamen arınılması çağrısı yapıyor. Kurbanların anısına düzenlenen törene, aralarında ABD'nin attığı bombadan kurtulmayı başaranların da bulunduğu, Başbakan Taro Aso ve 60 kadar ülkeden temsilcilerden oluşan yaklaşık 50 bin kişi katılıyor.

Törenin gerçekleştiği yer, günün anlam ve önemi için çok manidar. 'Genbaku', büyük hasar görmesine rağmen ayakta kalan tek bina. O korkunç güne tanıklık eden bu yapı, yakarışları, ağlayan insanları, çığlıkları ve ölümü üzerinde taşıyor.
 

 
TÖRENE 50 BİN KİŞİ KATILDI
 
Saldırının 64’üncü yıl dönümünde atom bombasının kurbanları , Hiroşima’da anıldı. Anma törenine Japonya Başbakanı Taro Aso ve 60 kadar ülkeden temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 50 bin kişi katıldı.
 
Büyük hasar görmesine rağmen ayakta kalan tek bina olan ‘Genbaku’ binasının önünde düzenlenen törende konuşan Japonya Başbakanı Ato, nükleer silahsız bir dünyanın ancak bütün gezegendeki nükleer bombaların birden bire yok olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
 
Normal koşullarda nükleer silahsızlanmanın hayal edilemez olduğunu söyleyen Aso, "Çünkü bir ülke tek taraflı olarak nükleer silahlarından vazgeçerse öbür ülkelerin de aynı şeyi yapacağını düşünmek yanlış olur" diye konuştu.
 
Aso ayrıca Japon halkına ülkemizin dünyayı nükleer silahlardan arındırma ve sonsuz barış için yapılan çalışmaların başını çekeceği konusunda söz verdi.
 

 
2020'YE KADAR NÜKLEER SİLAHLAR KALDIRILSIN
 
Hiroşima Belediye Başkanı Akiba da, nükleer silahların olmadığı bir dünya çağrısında bulundu. Akiba, konuşmasında "nükleer silahların ortadan kaldırılması sadece Hibakuşalar'ın (atom bombasından kurtulanlar) değil, bu gezegendeki halkların ve ulusların çoğunluğunun dileğidir" dedi. Belediye Başkanı, sözlerine "nükleer silahların 2020'ye kadar ortadan kaldırılması için tüm dünyayı bize katılmaya çağırıyoruz" diyerek devam etti.
 
ABD ÖZÜR DİLEMEDİ
 
ABD, Hiroşima’dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945’te bir başka Japon kenti olan Nagazaki’ye ikinci atom bombasını atmış ve bu ikinci saldırıda da 100 bin kişi hayatını kaybetti. Amerikan hükümeti, atom bombasının kurbanları için şimdiye dek özür dilemedi.
 
ABD Başkanı Barack Obama, 5 Nisanda Prag'da yaptığı bir konuşmada, atom bombasını kullanmış tek nükleer güç olarak ABD'nin nükleer silahlardan arınmış bir dünya yaratılmasında önemli bir ahlaki sorumluluğu bulunduğuna işaret etmişti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afganistan'da bombalı saldırılar: 26 ölü
Ülkenin güneyinde meydana gelen iki ayrı saldırıda 21'i sivil toplam 26 kişi öldü.’
İran'da umre yasağı
İran, domuz gribinin yayılmasını önlemek amacıyla Ramazan ayında umre ...
El Fetih'de işler karıştı
El Fetih'in son 20 yıllık döneme ait faaliyetlerine ilişkin ...
 
Obama'dan K.Kore'ye uyarı
ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore rejiminin "kışkırtıcı tavrına ...
Pakistan'da iki Türk gözaltına alındı
Pakistan'da, iki Türk, El Kaide ile ilişkileri bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.’
Güle güle "Kori Teyze"
Filipinler'i diktatörlükten kurtaran eski Devlet Başkanı Corazon ...
 
Kore’de fabrika savaşı
Güney Kore’de işten çıkarılan işçilerin iki aydır işgal altında ...
Juba geri döndü
Irak işgalinin ilk yıllarında ABD’’li askerleri vuran, gerçek ismi bilinmeyen ...
İyi ki doğdun Obama!
Ocak ayında göreve gelen Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’daki ilk doğum gününü kutladı.’
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva