HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2013 Pazar - 12:37

DİSK karıştı: Ocak’tan Beko’ya bombardıman!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan grev krizi Yüksek Hakem Kurulu’ndan gelen kararla son bulurken bu kez işçilerin bağlı bulunduğu sendika DİSK karıştı. Sendika yöneticileri süreç içinde yapılan hatalar nedeniyle birbirine girdi.

DİSK karıştı: Ocak’tan Beko’ya bombardıman!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) karşı karşıya gelmesine neden olan 10 bin kişilik grev kararının ardından yaşanan süreç tarafların açıklamalarıyla devam ediyor.

Yüksek Hakem Kurulu’ndan gelen iki önemli kesin karar ile belediyedeki grevin önü kesilirken DİSK Genel Başkanı Kani Beko, önemli açıklamalar yapmıştı. Beko’nun süreci Avrupa’ya taşıyacağını belirtmesi, sendika içinde yaşananları anlatması ve Başkan Aziz Kocaoğlu ile arasındaki iplerin kopmasına neden olan, gece yapılan ‘otobüs eylemi’ hakkında ‘haberim yoktu’ demesi süreci daha da hareketlendirdi.

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası seçimlerinde Kani’nin karşısında yer alan ve eski genel Başkan Erol Ekici’ye destek veren 1 Nolu Şube’den açıklama geldi. Belediye şirketi İZELMAN’da görev yapan şoförlerin örgütlü olduğu şubenin Başkanı Fikret Ocak’ı ‘gizli çalışma’ yapmakla suçlayan Beko’nun sözleri ortalığı karıştırdı. Ocak, “Gerek DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, gerekse DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun her şeyden haberi vardı” dedi.
 
Konuyla ilgili ayrıntıları anlatan Ocak, toplu sözleşme görüşmeleri başladığından bitene kadar yapılan her toplantıyı sonuçlarıyla birlikte sendika üst yönetimi ve işçilerle paylaştıklarını söyledi. Ocak, “İşverenin yüksek hakem kuruluna başvurduğunu bunun üzerine ardından genel merkez genel yönetiminin da itiraz ettiğini herkesle paylaştık. Grevde dahil olmak üzere YHK’ya yapılan bütün başvuru ve yazışmalar genel merkez tarafından yapılır. Üyelerimize ve basına yaptığımız açıklamalarda YHK’ya güvenmediğimizi söylerken, bu başvuruyu yapan işvereni de kınamıştık. YHK’da alınan kararda mevcut iki sendika üyesinin şerhi bulunmaktadır. Alınan kararın hukuksuz ve grevin önünü kesmek için yapıldığını muhalefet şerhinde belirtilmiştir. Bizler 1 nolu şube olarak görüşmeler başladığından itibaren kararlı durduk ve bunu her toplantıda, yaptığımız görüşmelerde gösterdik. İstediğimiz zam oranlarında yüzde 20 ve yüzde 40 eksiklerin kaldırılması konusunda hep ısrarcı olduk Son görüşmeye kadar işçi arkadaşlarımızın hak ve menfaatleri için çalıştık. Yaptığımız eylemlerle de bunu gösterdik. Ama işverenin olumsuz tavırları ve YHK’ya başvurusu kara bir lekedir” diye konuştu.

 
BİTEN SÖZLEŞME İÇİN Mİ EYLEM YAPTIK?
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çok sert tepki gösterdiği, DİSK Genel Başkanı Beko’nun “aramız açıldı” dediği 24 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen gece operasyonu ve otobüs eylemini 2 ve 3 Nolu şubelerin 26 Temmuz Cuma günü yapacağı grev kararına destek için gerçekleştirdiklerini anlatan Ocak, suçlamaları kabul etmedi. Ocak, “Bu kararı Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ile paylaştık. Sarı da konuyu genel başkanımız ile paylaştığını söyledi. Eylem bittikten sonra Sarı bizleri arayarak Genel Başkanımız Kani Beko’nun bizleri toplantıya çağırdığını söyledi. Kendisinin Ankara’da bazı görüşmeler yaptığını uzun uzun anlattı. Fakat şimdi YHK kararlarını elimize aldığımızda karar tarihinin bizim eylem yaptığımız 24 Temmuz tarihi olduğunu görüyoruz. Yani biz gece eylem yapmadan önce gündüz YHK kararı alınmış. Fakat o gece genel başkanımız bu konuyla ilgili bizlere hiçbir şey bahsetmedi. Şimdi eylem yapan 1 Nolu şube olarak soruyoruz. Bizler bitmiş bir toplu sözleşmenin sonrasında mı gece eylem yaptık? Çıkıp ‘benim haberim yoktu’ diyen genel merkez yönetimine YHK kararı anlatılmadı mı? YHK’da DİSK’i temsil eden ve şerh koyan genel merkez temsilcisi alınan kararı genel başkana haber vermedi mi? Herhalde bunu da inkar edemezsiniz” ifadelerini kullandı.

 
BEKO NE DEMİŞTİ?
Süreç ile ilgili birçok konuda açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Beko, Kocaoğlu’nun kendisine tepki göstermesine, görüşmelerin tıkanmasına neden olan gece eylemi hakkında konuşmuştu. Beko, “Görüşmeler sürerken gece eylem kararı alınmış. İzmir’de olmadığım için genel merkez yöneticilerini orada bırakıp Ankara’ya gitmiştim. Hemen DİSK Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’yı aradım. O da ‘haberim yok’ dedi. Görüşmeler devam ederken eylem olur mu? İşte böyle bir zamanda maalesef oldu. Gece saat 22:00’den sonra otobüsler hatlardan çekildi. Sonra Başkan Kocaoğlu ile çok sert bir diyalog sürecine girdik. Bana hak etmediğim şeyler söyledi. İzmir’de adam gibi sendikacılık yaptım. Şimdi bir İzmirli olarak Ankara’da kenti temsil ediyorum. Başkan bana güvenmedi. Aziz Kocaoğlu’nun bazı şeyleri düşünmesi lazımdı” ifadesini kullanmıştı. Beko sendika seçimlerinde karşısında yer alan 1 Nolu Şube Fikret Ocak’ın yönetimi ile birlikte planlı şekilde süreci baltaladığını iddia etmişti.

Öte yandan DİSK 1 Nolu Şube bünyesindeki delegeler olağanüstü kongre için çalışmalara başladı. Delegelerin yarın (Pazartesi) saat 14:00'te toplantı yapacağı ifade edildi. Delegeler, süreç içinde ortaya çıkan durumu değerlendirecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 52 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İŞÇİ 31 Temmuz 2013 Çarşamba 12:22

NE YAPILACAKSA YAPALIM ARTIK ÇÜNKÜ SÜREKLİ SENDİKACILARDAN MEDEP UMMAKTAN YORULDUM? VE ÇOK SİNİRLİYİM KESMESİNLER BİZİM AİDATLARIMIZI ARTIK? NE YAPILDIKİ İŞÇİ İÇİN , SADECE KENDİ AİLELERİNE ŞEF YAPMAKTAN BAŞKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yorumu oyla      13      6  
29 Temmuz 2013 Pazartesi 18:48

belediye iş e geçiş yapıyoruz arkadaşlar perşembe tüzük imzalanıyor bizim için şube açıyorlar hep beraber istifa disk den

Yorumu oyla      15      6  
İSMİM YOK 29 Temmuz 2013 Pazartesi 15:11

ARKADAŞLAR BIRAKIN TRAŞI BU GÜN SENDİKA SEÇİMLERİ YAPILSIN ŞU AN İSYAN EDENLERİN HEPSİ ŞU AN Kİ YÖNETİMİ ÖLÜMÜNE DESTEKLER VE KAZANDIRIR.BİZLERİN EKMEĞİNE,EMEĞİNE VE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ ELİNDEN ALANLARI YİNE ÖDÜLLENDİRİRİZ.BURADA AZİZ BAŞKANIN HİÇ BİR SUÇU YOK.SENDİKACILAR BİZLERE HANGİ GELİŞMEDEN BİLGİ VERDİLER

Yorumu oyla      22      6  
cemal 29 Temmuz 2013 Pazartesi 14:23

neden istifa edecez arkadaşlar disk bizim yani işçilerindir asıl sahipleri biz işçileriz gidecek olan varsa kani beko yönetimidir....

Yorumu oyla      22      8  
BİLGİLİ 29 Temmuz 2013 Pazartesi 11:30

EMEKÇİLER ; HAKLI OLARAK SENDİKA YÖNETİCİLERİNİZİ ACIMASIZCA ELEŞTİRİYORSUNUZ ; SENDİKAYI YOZLAŞTIRAN , İŞLEVSİZ HALE GETİRENDE veya ÜYESİNİN HAK VE MENFAATLERİNİ EN İYİ KORUYAN VE GELİŞTİRENDE SENDİKA YÖNETİCİSİDİR . GİTMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ SENDİKA YÖNETİCİLERİNİN , BELEDİYE İLE AHBAP-ÇAVUŞ İLİŞKİLERİ SİZİN YÖNTİCİLERİNİZDEN ÇOK DAHA FAZLA. ÇÖZÜM ARAYIŞINIZ SENDİKA DEĞİŞTİRMEK YERİNE , MEVCUT YÖNETİLERİNİZİ , İŞYERİ DELEGELERİNİZDEN BAŞLIYARAK DEĞİŞTİRMEK OLMALIDIR.

Yorumu oyla      25      8  
29 Temmuz 2013 Pazartesi 11:22

şimdilik istifa çare deyil az daha durun ipler kopuyor

Yorumu oyla      24      8  
işçi 29 Temmuz 2013 Pazartesi 10:49

şu yorumlara bakıyorumda hepimiz at gözlüğü takmışız herşeyi yapan iş veren yüksek hakeme götüren yine işveren biz suçu sendikaya atıyoruz yazıklar olsun bize işveren nekadar güzel bizleri birbirimize düşürdü bence gün sendikaya sahip çıkma günüdür

Yorumu oyla      16      35  
29 Temmuz 2013 Pazartesi 10:48

Disk işçiyi gaza getirip sonrasında da yalnız ve ortada bırakmıştır çok açık ve net. Siz hala bu sendikada mısınız????

Yorumu oyla      36      8  
29 Temmuz 2013 Pazartesi 10:25

çarşamba yaklaşık 20 kişi istifaya gidiyoruz

Yorumu oyla      42      8  
emektar 29 Temmuz 2013 Pazartesi 10:19

sendikacıklar birşeyin farkına varmalı işçi varsa sendika var. belediyeyi aile şirketine çevirmek için harcadıkları gayreti keşke ekmek kapıları olan işçiler içinde gösterselerdi ekmeğine ihanet etmemiş olurlardı

Yorumu oyla      35      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de hidrofor kazanıyla sigara kaçakçılığı!
İzmir’de polisin gerçekleştirdiği operasyon, kaçakçıların ilginç yöntemini ...
Apronda panik: ‘Diyarbakır'a gitmek istemiyorum’ dedi ve…
Diyarbakır'a gitmek için Atatürk Havalimanı'na gelen bir yolcu, uçağa ...
Topbaş: İstanbul'un en büyük parkını yapacağız
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çırpıcı Çayırı ve Veliefendi ...
 
Veliefendi’de şok: Startta işkence!
Deluxe adlı safkanı starttan çıkarmak için kamçı yerine “Üvendire” denilen ...
İstanbul’a gelen PYD Başkanı’ndan kritik mesajlar
Geçtiğimiz gün Türkiye'ye gelen PYD Eş Başkanı Salih Muslim, davetin Ahmet ...
İzmir bisikletçiler ‘kayıplar’ için pedal çevirdi
İzmir’de bisiklet kullanırken trafik kazalarında hayatını kaybedenler anısına eylem düzenlendi.
 
Gergin gece: Ceylanpınar'a 3 havan mermisi
Son günlerde Suriye tarafındaki çatışmalar nedeniyle gergin günler yaşayan ...
Diyarbakır'da arazi dehşeti! Silahlar konuştu: 8 ölü
Diyarbakır'da farklı köylerde yaşayan iki aile arasında arazi anlaşmazlığı ...
AK Partili eski vekile TOMA protestosu!
İzmir'de, kendilerine 'Konak Meydanı Forumu' adını veren grubun üyeleri, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva