HABERLER>GÜNCEL
13 Eylül 2023 Çarşamba - 09:09

Depreme teknolojik önlem… Hayat kurtaran 6 saniye!

Bilimin, depremin zamanının bilinmezliğine çare aradığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, deprem sırasında yaşananları Egedesonsöz’e anlattı: “Önce P dalgası gelir, Kandilli’deki kayıt istasyonuna; 6 saniye sonra da S dalgası… R dalgası başladığında yıkıcı deprem başlamış demektir.  O 6 saniyelik süreçte hayat kurtaracak erken uyarı sistemi geliştirilebilir. Bilim, 6 saniyelik süreçteki çaresizliğe mutlaka çözüm bulacak.”

Depreme teknolojik önlem… Hayat kurtaran 6 saniye!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSONSÖZ – Bilim, pek çok probleme çözüm bulurken, depremi önceden haber verecek bir sistem geliştirmeyi henüz başaramadı. Bir deprem sırasında sismik dalgaların geliş sırası ve anlamlarını sorduğumuz Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Başkanı Koray Çetin Önalan’a, depremin Kandilli’den nasıl izlendiği sorusunu da yönelttik.

Önalan, yıkıcı olmayan birinci dalga ile ikinci aşaması olan S dalgası arasında sadece 6 saniyelik fark olduğuna dikkat çekti.

Bilim insanlarının, çok kısa ama çok hayat için çok kıymetli o saniyenin en rantabl şekilde nasıl kullanılması için kafa yorduğunu anlatan Önalan, şu değerlendirmelerde bulundu:

O SÜRE 3 SANİYEYE DÜŞEBİLİYOR, NADİREN 10 SANİYEYE ÇIKABİLİYOR
“P dalgası geldiğinde, Kandilli’de kayıt istasyonundaki arkadaş bunu gördüğünde deprem başlamıştır. Yani depremin o ilk sinyali, aslında depremin ayak sesleridir. Yani deprem konuşur ve kayıt istasyonuna ilk sinyali göndererek, geliyorum, der. İkinci aşamadaki S dalgası 6 saniye sonra başlar. Kayıt istasyonuna düşen ikinci sinyal, S dalgası sinyalidir. Buna makaslama dalgası da denir. Hareket ettirdiği kütleleri, hareket yönünün dikine etkiler. Bir süre sonra R dalgası gelir ki, depremin yıkıcı yüzü ortaya çıkmıştır. Görüldüğü gibi talihsiz, P ve S dalgaları arasındaki sürenin 6 saniye gibi çok kısa olmasıdır. Bu süre, 3 saniyeye düştüğü gibi nadiren de olsa 10 saniyeye çıkabilmektedir.”

JEOLOG ARKADAŞLAR, O 6 SANİYEDE ÇARESİZDİR
İki sismik dalga arasındaki 6 saniyelik sürenin kısalığına vurgu yapan Başkan Önalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“P dalgasını kayıt istasyonundaki jeolog arkadaşımız gördüğü anda, odaklanır, deprem başladı der ama S dalgası ile aradaki süre 6 saniye olduğundan hiçbir şey yapamaz, çünkü süre çok kısadır. O süre içinde yapabileceği bir şey yoktur. Bu konuda bilimsel çalışmalar devam ediyor. L dalgasından sonra R dalgası gelir ki, o zaman iş bitmiş, esas yıkıcı deprem başlamış demektir. Bu boyuna dalgalardır. P dalgası geldiği anda başlar olay. Yani o sinyalle birlikte bombanın pimi çekilmiş, demektir. 6 saniyelik arada neler yapılabilir, bilim bunu konuşuyor. Bu süreçte bir erken uyarı sistemi geliştirilebilir. P dalgası geldiğinde her yerde anında doğalgaz şebekesi kesilebilir, elektrik kesilebilir. Çünkü bunlar yangınlara sebep oluyorlar. Deprem anında altyapıya zarar verdiği için sular kesilebilir. Erken uyarı sistemiyle, o 6 saniye her ne kadar çok kısa görünse de, insanlara belki uyarı yapıldığında evlerine girmek üzereyse, evlerine girmeleri engellenebilir. Erken uyarı sistemi hayata geçirildiğinde, depremlerde sanırım daha az kaybı olacaktır.”

TSUNAMİ İÇİN İKİ SAAT ÖNCEDEN HABER VERMEK MÜMKÜN
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, karada meydana gelen depremlerde yaşanan çaresizliğin, denizlerde, okyanuslarda meydana gelen depremlerden sonra yaşanan tsunami felaketlerinde yaşanmadığını söyledi. İki saat önceden tsunami olacağının bilindiğini belirten Önalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Denizde meydana gelen depremlerin ardından yaşanan tsunami de bir doğal afet ancak tsunaminin olacağı, bir, hatta iki saat öncesinden belli oluyor. Tsunami açık denizde olduğu için, dev dalgaların karaya gelmesi zaman alıyor. Çünkü önce deniz geri çekililir, sonra geri gelir. O süreçte tsunami alarmı veriliyor. Bu zaman zarfında insanlar, sahili hızlı bir şekilde terk edip felaketi yaşamaktan kurtuluyor. Karadaki depremin ne zaman olacağını bildiren bir mekanizma ne kadar geliştirilebilir bilemiyorum ama o 6 saniyede yapılabilecekler konusunda çok önemli gelişmeler olacağını umuyorum. Sonuçta öyle ya da böyle bilim insanları bunu çözecek.”

 
Vietnam'da yangın: Çok sayıda ölü var
 
Bornova'da hobi kursları başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motosiklet otobüse çarptı: Hamile kadın öldü
Fatih'te Yasin Levent'in kullandığı motosiklet, İETT otobüsüne çarptı. ...
PKK/KCK, FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerine baskın!
Mersin'de terör örgütleri PKK/KCK, FETÖ ve DEAŞ'ın finans kaynaklarına ...
Kamyon, yolcu indiren kamyonete çarptı: 2 ölü
Konya'da çiftlikte çalışan işçileri taşıyan ve yolcu indirmek için yolun ...
 
Kemal ANADOL yazdı... 12 Eylül sadece darbe değildir!
Kemal ANADOL yazdı... 12 Eylül sadece darbe değildir!
Asansör boşluğunda ölüm-kalım savaşı!
İzmir'in Konak ilçesinde metruk bir binanın üçüncü katından asansör boşluğuna ...
İzmir'de LGBTİ eylemine müdahale!
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’nun, İstanbul Aile Vakfı’nın düzenleyeceği ...
 
iPhone 15 tanıtıldı... Türkiye fiyatı belli oldu!
Wonderlust başladı, Apple yeni iPhone modellerini tanıtmaya başladı. Lansmanda ...
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Dikili ve Selçuk ilçeleri açıklarında yasa dışı yollarla yurt ...
Çete hesaplaşması katliama döndü!
Kırmızı bültenle aranan ve İtaly''da saklanan Barış Boyun'un liderliğini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva