HABERLER>EKONOMİ
30 Mart 2016 Çarşamba - 16:35

Demirtaş’tan yeni S plaka çıkışı: Belediye tacir değil ki!

İTO Meclisi’nde konuşan Demirtaş, muhammen bedelin 174 bin TL olarak belirlenmesini eleştirdi. İTO Başkanı, “Aslında o plakanın parası mı olur? İhtiyacı olana Büyükşehir verir. Bu parayı kim alıyor? Belediye alıyor. Belediye plaka taciri değil ki…” dedi.

Demirtaş’tan yeni S plaka çıkışı: Belediye tacir değil ki!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir Ticaret Odası’nda Mart ayı meclis oturumu Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı ile birlikte gerçekleştirildi.

SEÇİMLER NE ZAMAN OLACAK?
Odadaki meslek temsilcilerinin sorun görüş ve önerilerini aktardığı toplantıda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı kurumların 4 yılda bir gerçekleştirdikleri seçimlerin zamanının belirsizlik içinde olduğunu açıkladı.

4 yıllık periyotlarda gerçekleşen oda seçimlerinin, önceki dönem 2012’de yapılası gerekirken gecikmeli olarak 2013 yılına sarkması üzerine 2016’da gerçekleşmesi gereken seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği merak konusu oldu.

Seçimlerin 2017’ye sarkıp sarkmayacağının belli olmadığını ifade eden Demirtaş, “Seçimin ne zamana yapılacağı ile ilgili hiçbir bilgi yok. Bakanlık ne yapacak belli değil” dedi.  

KENTİN MEYDANLARI BOŞ KALDI
Demirtaş konuşmasında Türkiye ve dünya piyasalarında yaşanan sorunlardan söz etti.  Yaşanan terör olaylarına karşı yılmadan hayata devam edilmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, “İzmir ekonomisi de terör ihtimalinden doğal olarak etkileniyor. Terör, Kemeraltı’nın, AVM’lerin ve kentin ana meydanlarının boş kalmasına sebep veriyor. Hayatımızı normal bir seyrinde yaşamamızı engelliyor. Yanı sıra kentimiz tüccarının da sorunları var. Piyasada işler yolunda gitmiyor. Bu amaçla Oda olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇEK YASASI’NDA YENİ GELİŞME
Piyasalarda yer alan karşılıksız çek sorununa karşı yasa hazırlıklarının tamamlanma aşamasında olduğunu söyleyen Ekrem Demirtaş, “Çek Yasası, Perakende Ticaret Yasasının ikincil düzenlemeleri gibi birçok konuda düzenleme yapılması gerekiyor. Biz bu yasa ile ilgili çalışmaları takip ediyoruz. Yeni yasa ile birlikte çekte bundan sonra çek kesenin bilgileri izinsiz görülebilecek” dedi.

Demirtaş Komite Toplantısı’nın son bölümünde İTO tarafından hazırlanan kent ve oda projeleri hakkında bilgi verdi.

S PLAKANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ!
Konuşmanın ardından İTO Meslek Komite üyeleri sorunlarını aktardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından fiyatı açıklanan S plaka ihalesi oturumda yeniden gündeme geldi.

Büyükşehir bünyesinde verilecek 300 adet S plakanın muhammen bedel belirlenmesi sürecinde Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İTO’yu karşı karşıya getiren tartışma sonunda Büyükşehir fiyatları 174 bin TL olarak belirlemişti.

Demirtaş, “S plakanın belirlenme sürecinde biz oda olarak 36 bin 500 TL gibi bir fiyat vermiştik. Sanayi Odası 250 bin TL verdi. Bir ev parası...  Aslında o plakanın parası mı olur? İhtiyacı olana Büyükşehir verir. Bu parayı kim alıyor? Belediye alıyor.  Belediye plaka taciri değil ki… Böyle bir şey olamaz belediye 300 plakadan ihtiyacı olmadığı halde para alacak.  Kim ödüyor bu parayı, plakayı alan mı? Biz ödüyoruz. Fabrika servisleri bu fiyata göre teklif veriyor. Bu son derece yanlış… Plakanın ticari bir meta haline gelmesini değiştirmemiz lazım.  Bu süreçte maalesef Sanayi Odası ortalamayı yükseltti. Onlarla hiç alakası yok. Takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

YÜCE’DEN TARKEM ÇAĞRISI
Ortak toplantının ardından meclis oturumuna geçildi. Oturumun konuğu Tarihi Kemeraltı Yatırım A.Ş.(TARKEM) Başkanvekili Uğur Yüce, Kemeraltı restorasyon projeleri ile ilgili son gelişmeleri anlattı. Yüce, İzmir Ticaret Odası’nın TARKEM’den hisse alması için Demirtaş’a çağrıda bulundu.

İFLAS ERTELEME YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Mecliste gündem konuşması yapan İTO Başkanı Demirtaş, son dönemde sayıları artan iflas ertelemeleri gündemine aldı.

Demirtaş, “Ekonomi durgun, iç piyasalar keyifsiz olunca iflas ertelemeye başvuruluyor. Ticaret mahkemelerine başvuran şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü iflas erteleme firmalar için son çare. İflas erteleme kararı çıkarsa bir süre nefes alıyor. Bu sürede hiçbir yasal takip yapılamıyor. Eğer karar çıkmazsa kepenk iniyor, icralar başlıyor. Tam tersine firmaların iflas erteleme kararlarını kolayca almaları ve tedbir kararı konması nedeniyle, borçlu firmalar borçlarını ödemiyor. Bu durum, ekonomik risklerin ve olumsuzlukların artmasını beraberinde getiriyor. Bu nedenle iflas erteleme düzenlemesi tekrar gözden geçirilmeli. Bu karar sadece ekonomik kriz, afet gibi mücbir sebep gerektiren bir durum varsa verilmeli. Yasal boşluktan yararlanmak isteyenlere prim verilmemeli. Bankalar yıllardır çalıştıkları firmalara daha insaflı olmalı. Kredileri geri çağırmakta acele etmemeli” şeklinde konuştu.

KEFİL OLURKEN DİKKAT
Demirtaş oda üyelerini dolandırıcılık tehdidine karşı uyararak, “Ticari ahlak yoksunu bazı iş adamı geçinenler, bilinçli olarak yıllarca alışveriş yaptığı firmalara yüz binlerce TL takarak, onlarca bankayı dolandırarak, yeni firma kurup adam gibi, tüccar gibi, işadamı gibi piyasada dolaşmaya devam ediyor olmaları... Kendilerine inananları da girdabın içine çekiyorlar. O nedenle kefil olurken, çek değiştirirken dikkatli olun” ifadelerini kullandı.

 
Kaf-Kaf’ta Çağlar kadro dışı!
 
İstanbul’un ünlü kafesinde silahlı saldırı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bülent ışık 31 Mart 2016 Perşembe 10:08

S plakaları üzerinde ki tahdit kaldırılsın.Bugün K plakaları para ediyor mu ? Dün Mavişehir İzban istasyonunun orada saydım 15 tane S plakalı araba okul çıkışını bekledikleri için boşta yatıyor.Demekki sadece 1-2 servisten iyi para kazanılıyor ki plaka fiyatları 300 bin liraya çıkmış.Vergiye gelince tıss.

Yorumu oyla      11      5  
beko 31 Mart 2016 Perşembe 07:12

satılan S plakalardan gelen para S plaka sahibi esnafa dağıtılmalıdır.

Yorumu oyla      11      5  
Okan 31 Mart 2016 Perşembe 05:12

Başkanı eleştirenler piyasaya baksın. servis aracı bulamıyorsunuz. Plaka sahipleri ayda 5000 lira gelir getirmezse çalışmam diyor.

Yorumu oyla      11      5  
Servis arabasi alamayan vatandaş 30 Mart 2016 Çarşamba 22:57

2 yıl plaka bekledim belediye işin gücün yoksa başka biyerde çalışıyorsan alabilirsin dedi. Bir sürü evrak adıma kayıtlı araç olmadığına daire belge ve plakaları önce 100 binlere çıkardılar alamadım malum şimdi 300 bine nasıl alırım işsizim diyorum 4 yıl oldu firma kurmuştum 2 til oda parası ödedim kapattim hepsini ispatlarim

Yorumu oyla      11      5  
Tabi Tabi 30 Mart 2016 Çarşamba 19:48

Tabi sayın başkan belediye size bedava versin siz 300.000 TL ye satın...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Süte müdahale etkisini hızlı gösterdi!
ESK'nın piyasadan litresi 1,15 liradan süt almaya başlaması, bir süredir ...
Rusya’dan Türkiye’ye tarım ürünleri tehdidi!
Uçak krizinden sonra 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yasaklanan Türk tarım ...
EGİAD 4'üncü Ticaret Köprüsü Türkiye’ye örnek oldu
İş ağı konusunda doğru uygulamalarla tanışmayı ve bu uygulamaları hayata ...
 
Dolar 4 ayın dibinde, faiz aylar sonra tek hane!
Dolar/TL, Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarının ardından 2,83'ün altına ...
Ve onay çıktı: Porselen devi Çeşme’ye RES yapacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Güral Porselen’e ait Çeşme Germiyan’da kurulacak ...
TURAB EXPO kapılarını Çeşme’de açtı!
TURAB EXPO 3.Gıda ve Gıda Teknolojileri - 1.Tarım ve Tarım Teknolojileri ...
 
Rekabet Kurulu’ndan ‘Basmane Çukuru’na onay!
80 milyon dolarlık satışa Rekabet Kurulu’ndan onay geldi.
İzmirliler, #izmirborsasarayı ile Instagram’da buluşacak
Türkiye’nin ilk Ticaret Borsası olarak 1891 yılında kurulan ve bu yıl ...
İzmir konut satışında zirveye oynuyor!
Knight Frank şirketi, Küresel Konut Şehirler Endeksi'nde 156 kentteki ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva