HABERLER>POLİTİKA
25 Şubat 2023 Cumartesi - 10:17

CHP’li Sertel'den Bakan Kurum’a deprem soruları!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, deprem bölgesinden ilk etapta çıkan atıkların nereye döküldüğünü, bundan sonrası için atık yönetim planlarının olup olmadığını sordu.

CHP’li Sertel den Bakan Kurum’a deprem soruları!

Krizi yönetemeyen iktidarın atık yönetimine ilişkin planının olup olmadığının merak konusu olduğunu ifade eden Sertel, “Tüm afet durumlarında her zaman öncelik, canlıları tahliye etmek, yaralıları kurtarmak, hayvanları kurtarmak ve ortamdan uzaklaştırmak, arama kurtarma faaliyetlerinin odak noktasıdır.  Ancak sonrası da vardır. Bu işin sonrası enkazlardan çıkan atıkların nereye döküleceği, neler yapılacağıdır. Bugüne kadar kaldırılan enkazlardan çıkan molozlar nereye döküldü? Enkazlardan çıkan beyaz eşya ve diğer değerli eşyalar ne oldu? İktidarın daha önceden hazırladığı bir atık yönetimi planı var mıdır? Tüm bu soruların bir an önce cevaplanması ve kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor” diye konuştu.

GEÇMİŞTE OLUMSUZ ÖRNEKLERİ VAR
Erzincan ve Gölcük depremlerini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, geçmişte yaşanan depremlerde çevre açısından olumsuzluk teşkil eden durumların yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

“1992 Erzincan Depreminde yaklaşık 7000 civarında konut depremde ve sonrasında yıkılmış bir milyon tona yakın moloz şehrin çevresine gelişigüzel dökülmüştü. Yine 1999 Gölcük depreminde de çeşitli kaynaklarda 13 milyon ton atık molozlar deniz ve dere kenarlarına ve daha birçok yere gelişigüzel dökülmüştü. Atık yönetimi uzmanı Osman Boz’a göre milyonlarca ton beton, tuğla, kiremit vb. temel inşaat atığı dediğimiz moloz atıkları başta olmak üzere, çatı malzemeleri, metal aksamlar, ağaç ürünleri, yeşil atıklar, plastik, cam, hurda ev eşyaları, hurda/hasarlı araçlar, insan dokularıyla temaslı tekstil ağırlıklı eşyalar, elektrik elektronik atıklarla depremzedeler için oluşturulan geçici barınma imkanlarından çadırkent-konteynerkent gibi tüm her şey atık olarak kabul ediliyor. Peki bunca atık ne olacak, nasıl ayrıştırılacak ve nasıl değerlendirilecek? Onbinlerce insanımızı kaybettiğimiz, bir afet sonrasına yönelik atık yönetimi hakkında konuşmak gerçekten zor ancak hükümetin atık yönetimine ilişkin planının olup olmadığı da merak konusu. Enkaz bölgesinden molozların temizlenmesi şehirlerin yeniden inşa sürecine hammadde olmak üzere ivedilikle ele alınması gereken konuların başındadır. Diğer taraftan moloz atıklarının içerisindeki ekonomik katma değeri yüksek atık materyallerden ayrıştırılması ve geri kazanılması son derece önemlidir.”

ÖNERGEDE ŞU SORULAR YER ALDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

- 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından oluşan ve oluşacak her türlü atık için Bakanlık olarak hangi planları yaptınız veya yapacaksınız?

- Depremin ardından bugüne kadar çıkan milyonlarca ton beton, tuğla, kiremit vb. temel inşaat atığı dediğimiz moloz atıkları başta olmak üzere, çatı malzemeleri, metal aksamlar, ağaç ürünleri, yeşil atıklar, plastik, cam, hurda ev eşyaları, hurda/hasarlı araçlar, insan dokularıyla temaslı tekstil ağırlıklı eşyalar (tıbbi atık) elektrik elektronik atıkları o şehirlerde nerelere yığdınız? Daha sonrası için bu atıkları nereye yönlendireceksiniz?

- Moloz atıklarının içerisindeki ekonomik katma değeri yüksek atık materyallerden ayrıştırılması ve geri kazanımı için bir planlama yapıp tesis kurmayı düşünüyor musunuz?

- Bu atıkları devlet eliyle mi yoksa özel sektör eliyle mi yönetip geri kazandıracsınız?

- Daha önceden hazırlanmış bir atık yönetimi programınız var mıydı? Bundan sonrası için ne olacak?

 

 
Eylem hazırlığındaki bir terörist yakalandı
 
Selçuk'un ata tohumları afet bölgesinde filizlenecek!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Düz Partili 25 Şubat 2023 Cumartesi 20:41

Sayın SERTEL Izmirin en duyarlı ve ilgili bir vekili olduğunu biliyoruz ve izliyoruz,ayrıca milletvekili atanırken de parti içinde dönen kumpaslarada tanık olduk,lütfen Toki ilimize sokmam diyen ve kentsel dönüşüme karşı eylem yapanlarında incelenmesi gerekir elbette ki duyarlı bir insan ve vekil olarak moloz sorunu ve içindeki meteryallerin ayrıştırılması gerekir eğer bunlar yapılmadığı takdirde bölgelerin sorunları bitmez çevresel sorunlar yıllarca sürer bu konuda gerekli işlemlerin yapılması için TBMM takipçisi olacağınız biliyoruz umarız parti içinde sorun yaşamadan milletvekili olarak atanırsınız gerçi ön seçim olsa yine seçilirsiniz diye düşünüyoruz...

Yorumu oyla      6      3  
İZMİRLİ 25 Şubat 2023 Cumartesi 15:02

biz ve ülke nerede sayın sertel nerede...koca afet sonrasında atık yönetim planı?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'korkmamız gereken tek şey, korkunun kendisidir'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bu saatten sonra korkmamız gereken ...
Babacan Hatay'dan seslendi: En önemli ihtiyaç çadır
Hatay'dan izlenimlerini aktaran DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ...
'Kanal İstanbul’u çöpe atın, Hayat İstanbul’u başlatalım'
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı ...
 
'Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istiyoruz'
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı ...
CHP Ödemiş'te 'revizyon' istifaları... Yönetim düştü!
Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe yönetiminden 9 isim partideji görevlerinden ...
'Kiracılara da konteyner kent imkanı sağlıyoruz'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Adıyaman’da deprem ile ilgili açıklamalarda ...
 
Karaismailoğlu: Adıyaman'ı ayağa kaldıracağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, depremde büyük yıkımın ...
'Deprem bölgesinde 73 bin 972 köy evi yapacağız'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde ...
AK Partili Sürekli duyurdu... İzmir'de kaç afetzede var?
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, deprem bölgesinden Çeşme, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva