HABERLER>POLİTİKA
18 Temmuz 2012 Çarşamba - 11:47

CHP kurultayında liste savaşları: 'Anahtar'a İzmir damgası

Kılıçdaroğlu’nun 98 anahtar listesine İzmir damgasını vurdu. PM için 9 İzmirli’nin yer aldığı listede BYKP’ye 3, YDK’ya da 4 İzmirli aday gösterildi. Bu arada listenin ardından ortaya çıkan sarı liste başka bir deyişle ‘anahtarın anahtarı’ büyük tartışmalara yol açtı.

CHP kurultayında liste savaşları:  Anahtar a İzmir damgası

Fatih YAPAR/Can ÖZLÜ/EGEDESONSÖZ - Cumruhiyet Halk Partisi 34.Olağan Kurultayı 'Demokrasi ve Değişim' temasıyla dün yola çıkmış, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 1164 oy alara güven tazelemişti... Kılıçdaroğlu'nun sert hükümet eleştirisi ve değişim vurgusu yaptığı konuşmasının damga vurduğu kurultayın ilk gününün hemen ardından gözler asıl yarışa çevrildi.

- PM listesine başvuran partililerin tam listesi için tıklayın...

- CHP Kurultayı’nda ilk günün tüm detayları…

- Hasan Dalgıç yazdı: Kurultay izlenimi (2): Aslına dönsün yeter...

- Ümit Yaldız yazdı: Yepyeni CHP ve İzmir üzerine...  

CHP 26 Şubat'ta yapılan 16.Olağanüstü Kurultay'da kabul edilen yeni tüzüğe uygun olarak sandık başına gidiyor ve yeni Parti Meclisi ile Disiplin Kurulu üyelerini seçiyor. Yeni Parti Meclisi'nde yeni tüzük gereği yüzde 33 kadın kotası ve yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak ve meclis 60 kişiden oluşacak. Parti Meclisi heyecanı dün gece geç saatlere kadar süren liste çalışmalarıyla başlarken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar liste akşamüstüne kadar tartışma konusu oldu. Adnan Keskin'in yeni MYK'da yeni 2 numara olacağı haberinin gölgesinde partililer saat 17.00'ye kadar Kılıçdaroğlu'nun PM için 90, Disiplin Kurulları için de 16 kişinin adının yazılı olacağı anahtar listesini bekledi. Liste açıklandıktan sonra tartışmaları da beraberinde getirirken en dikkat çekici yönü İzmir Örgütü'nün 16 kişiyle damga vurması oldu.

Yorucu mesainin ardından oy kullanma işlemine geçildi.  CHP’nin Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılan 34. Olağan Kurultayı’nda, PM ve YDK üyeliği için oy kullanma işlemi saat 21.15’de bitti. Oy kullanma işlemi 24 sandıkta yaklaşık 4 saat sürdü. Oyların tasnifi yapıldı.

GÜN SONU RAPORU: LİSTE SAVAŞLARI

ANAHTAR LİSTEYE İZMİR DAMGASI

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun merakla beklenen anahtar listesi saatler 17.00’yi gösterirken salona ulaştı. Listelerin görevliler tarafından salona getirilmesiyle, partililer arasında büyük bir arbede çıktı. Listeye ulaşmak isteyen partililer izdihama neden oldu. Yoğun ilgiden bunalan liste sorumluları çareyi, listeleri havaya atmakta buldu. 

FOTO GALERİ: KURULTAYDA LİSTE SAVAŞI

Genel Başkan tarafından hazırlandığı öne sürülen, 98 kişilik 'beyaz' listeye 9 İzmirli girmeyi başardı. Listede, eski İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, gazeteci Berrin Gülçay Dilekçi, milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Alaattin Yüksel, Aytun Çıray, Hüseyin Saygılı, Elfin Tataroğlu ve Seyrek Eski belediye Başkanı Nurgül Uçar yer aldı.

BYKP’DE 3 İZMİRLİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İl Başkanı Ali Engin'in ağırlıkta olduğunu gösteren listede, Bilim Yönetim Kültür Platformu'nda ise Milletvekili Birgül Ayman Güler, Oğuz Oyan ve Hülya Güven yer aldı.

YDK’DA İZMİRLİ AKINI
Beyaz listenin Yüksek Disiplin Kurulu'nda ise İzmir'den Murat Haluk Öncel, Süleyha Sumru Karar, Milletvekili Mustafa Moroğlu ve milletvekili Alaattin Yüksel'in Danışmanı Mustafa Ülkü Caner'e de yer verildi.

İŞTE KILIÇDAROĞLU'NUN ANAHTAR LİSTESİ



SARI LİSTE KRİZİ: ANAHTAR LİSTENİN ANAHTARI ÇIKTI!
Kargaşanın sonlandırılmasının ardından seçim aşamasına geçildi. Partililer sandık başına giderken, ortaya çıkartılan ikinci liste yeni bir kriz yarattı. ‘Anahtarın, anahtarı’ olarak gösterilen liste de partililere dağıtıldı. Dağıtılan sarı listede 52 kişilik PM, 8 kişilik BYKP ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu adaylarına yer verildi. CHP resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, sadece 100 kişilik liste hazırladığını ve diğer hiçbir liste ile alakasının olmadığını belirten Kılıçdaroğlu'nun aksine, sonradan dağıtılan sarı listenin de Genel Başkan’a ait olduğu öne sürüldü.

Bir grup partili ise, hazırlanan sarı listeden Kılıçdaroğlu'nun haberdar olmadığını ve listenin, beyaz listeye alternatif arayan üst düzey parti yöneticileri ve milletvekilleri ve bazı il başkanları tarafından hazırlandığını öne sürdü. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun da yakın çevresine, sarı listeden haberdar olmadığını söylediği iddia edildi. Sarı listede yer alan tüm isimlerin, daha geniş tutulan beyaz listede yer alan isimlerden oluşması, ‘anahtar listenin de anahtarı çıktı’ yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Kılıçdaroğlu'nun, sarı liseden haberdar olmadığını öne süren partililer, bunun yakın çevresi tarafından oluşturulan bir komplo olabileceğine dikkat çekerken, CHP liderinin en yakınındaki isimler, sarı listenin, genel başkana kolaylık sağlamak adına ve bilgisi dahilinde hazırlandığını savundu.

Genel Başkan Kılıçdaorğlu'nun, yüz kişilik beyaz liste hazırlayarak örgüte verdiği sözü tuttuğu, ancak sarı liste ile kendi çalışma arkadaşlarını ilan ettiği de iddialar arasında yer aldı.

İŞTE O LİSTE: 'ANAHATARIN ANAHTARI'

 

SARI LİSTEDE İZMİR’E TIRPAN!
Kriz yaratan sarı listede, İzmir'e ayrılan sayı da kısıtlandı. 52 kişilik PM listesinde Berrin Gürçay Dilekçi, Saniye Nazik Işık, Hüseyin Saygılı, Alaattin Yüksel ve Aytun Çıray'a yer verildi. Beyaz listede yer bulan Rıfat Nalbantoğlu, Mehmet Ali Susam, Elfin Tataroğlu, Nurgül Uçar listeden çıkartıldı. Sarı listenin BYKP listesinde ise Hülya Güven ve Oğuz Oyan'a yer verilirken, Birgül Ayman Güler'in listeden çıkartılması dikkat çekti. Yine sarı listenin YDK bölümünde ise İzmir'den Süleyha Sumru Sarıer, Mustafa Moroğlu ve Mustafa Ülkü Caner yer alırken, Murat Haluk Öncel sarı listede yer bulamadı.

KRİZE GENEL MERKEZ NOKTA KOYDU
'Sarı liste kaosu' Genel Merkez'den yapılan açıklamayla sonlandı. Parti Sözcüsü Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, delegelere Kılıçdaroğlu imzalı tek listenin beyaz liste olduğunu duyurdu.
 
BAYKAL VE SAV CEPHESİNDEN DE LİSTE VAR
Seçimlerin başlaması ile hareketliliğin arttığı kurultayda muhalifler tarafından hazırlanan listeler de dikkat çekti. Muhalif ekiplerin, alternatif liste çalışmaları sonucunda, sandığa giren liste sayısı 5'e yükseldi. Önder Sav ve Deniz Baykal ekibi de yedek bir anahtar liste hazırlayarak, yakınlarına dağıttı. Baykal-Sav ekipleri tarafından hazırlandığı öne sürülen mavi listede İzmir'den Kadın Kolları eski İl Başkanı Nurşen Balcı, milletvekili Oğuz Oyan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Yüksel Çakmur ve YDK üyesi Kemal Cengizoğlu'na yer verildi. Öte yandan kendilerine ‘Tabanın Sesi’ adını veren bir diğer grup partili ise listesinde İzmir'den Rıfat Nalbantoğlu,Yüksel Çakmur ve Kemal Cengizoğlu'na yer verdi.

İŞTE MUHALİF LİSTELER





KESKİN VE TEKİN LİSTEDE/ÇAPAN VE SAMLI SÜPRİZİ
Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı anahtar listede dün geceden bu yana yeni MYK'da Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olacağı konuşulan Adnan Keskin, Eski Grup Başkanvekili Haluk Koç, bir süre önce MYK'dan istifa eden Gürsel Tekin, Hurşit Güneş, Şafak Pavey, Gülsüm Bilgehan Toker, Veli Ağababa, Engin Altay, Özgür Özel, Ali Rıza Öztürk, Bülent Tezcan, Kadir Gökmen Öğüt, Umut Oran, Murat Karayalçın, Faik Öztrak, Ercan Karakaş, Çetin Soysal gibi isimler yer alıyor.
 
Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, görevden alınan CHP Kadın Kolları Başkanı Zuhal Samlı da listeye girdi.
 
İşadamı Cemal Canpolat, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük’ün eşi İstanbul Milletvekili Sedef Küçük de anahtar listede yer aldı.
 
Listede iki sürpriz asker kökenli partili de yer aldı. Eski Sakarya CHP İl Başkanı emekli albay Cem Hatunoğlu ile YAŞ kararlarına tepki olarak görevinden istifa eden Tuğgeneral Ali Er yer aldı.
 
OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ  
CHP 34. Olağan Kurultayı'nda yetkili organlar için oy verme işlemi sona erdi.

CHP’nin Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılan 34. Olağan Kurultayı’nda, PM ve YDK üyeliği için oy kullanma işlemi saat 21.15’de bitti.
 
Oy kullanma işlemi 24 sandıkta yaklaşık 4 saat sürdü. Oyların tasnif işlemine geçildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sadık çağlayan 19 Temmuz 2012 Perşembe 13:37

emine ülker tarhan hanmefendinin ismini listelerde göremedik neden okyanus ötesine dokundu diyemi yazık çok yazık

Yorumu oyla      17      8  
bravo hasan başkana 19 Temmuz 2012 Perşembe 00:42

ne yaptı etti ..hatice tatlıyı..pm ye soktu..artık hasan başkanın belediye işi garanti...hatice tatlıyı tebrik ederim..ilerde hasan başkanın bu desteğiyle.başbakan bile olursunuz bu memlekete senin engin siyasi tecrübene öyle ihtiyacımız varki...

Yorumu oyla      13      9  
partili 19 Temmuz 2012 Perşembe 00:05

Oğuz oyan'ın girmesi iyi olmuş

Yorumu oyla      13      12  
partizan 18 Temmuz 2012 Çarşamba 23:31

sen neymissin be aziz baskan helal sana helal .izmirden sonra chp yi de fethettin PM de istedigin gibi dizayn ettin. helal sana helal.tehlikenin farkindamisiniz.......

Yorumu oyla      23      9  
Haşat-ül Tarumar 18 Temmuz 2012 Çarşamba 20:42

Vay biri de çilingir liste çıkarsa, tüm listeleri açan:)

Yorumu oyla      17      11  
Deniz Gümüştaş 18 Temmuz 2012 Çarşamba 20:20

Ali Engin'i destekleyen ilçe belediye başkanları ve ekipleri Alaattin Yüksel ve hizbine hizmet ettiklerini anlamıştır herhalde. Kendi adamlarını Ali Engin'in listeye sokacağını mı sanıyorlardı? Eğer öyle sanıyorlardıysa çok saflar, siyaset yaptıklarını mı sanıyorlar?

Yorumu oyla      22      10  
ibo 18 Temmuz 2012 Çarşamba 18:26

dokunan yanar yuksel cakmur abi niye dokundun OKYANİS OTESİNE PM NE GİREMEDİN İSTE.DOKUNAN YANAR ABİ......

Yorumu oyla      24      10  
partizan 18 Temmuz 2012 Çarşamba 18:16

sen misin akp yi elestiren sen misin hoca efendiyi elestiren ah YUKSEL CAKMUR AH....TEHLİKENİN FARKİNDAMİSİNİZ .CHP Lİ KARDESLER.....

Yorumu oyla      26      16  
18 Temmuz 2012 Çarşamba 16:12

hülya güven yerine dilerim gaye hoca girer en azından insanlar gerçek bir akademisyen görür

Yorumu oyla      29      11  
Partili 18 Temmuz 2012 Çarşamba 15:48

İzmir artık bitmiştir. Kimse bu CHP'den hayır beklemesin. Ayrıca anahtar listede İzmir'den 9 kişi olacağını sanmıyorum. 90 kişilik listede olsa da 60 kişilik bir liste daha basılır. Bu nedir ya anlamadım gitti bu adı geçenler ne verdi CHP'ye yazık. Genel Başkan büyük hatalar yapıyor... Hülya Güven, Alaaddin Yüksel, Mustafa Moroğlu'nun kime faydası olmuş? Sadece kendilerine...

Yorumu oyla      32      19  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlarına büyükşehir yolunu açıyor
30 Eylül’deki büyük kongre öncesi önemli bir tüzük operasyonuna hazırlanan ...
Yine bir ‘Yeni CHP’ yola çıkıyor
34.Olağan Kurultay’da Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun güven tazelemesinin ...
PM'de Çıray sürprizi: PM ve YDK’ya kimler başvurdu?
CHP’de gözler PM ve YDK seçimlerin yapılacağı ikicin güne çevrildi. Adaylıklar ...
 
Güne damga vuran haber: CHP’de yeni 2 numara Keskin
Kurultay coşkusunda ilk gün geride kalırken yoğun mesaiye damga vuran ...
Gökçek: CHP PKK’ya mesaj veriyor
CHP'de kurultay coşkusu sürerken, AKP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ...
CHP Kurultayı’na çıkarma: Arena’da 3 bin İzmirli!
İl Örgütü 34.Olağan Kurultaya büyük ilgi ve katılım gösterdi. Kurultay ...
 
'Diyarbakır' çıkışı: BDP'li zavallı 18 milletvekili!
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Diyarbakır'daki olaylara ilişkin, ''Kan, ...
Kılıçdaroğlu: Anayasaya karşıyız, değiştireceğiz!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 34.Olağan Kurultay’da seçim öncesinde ...
Basın toplantısı rekortmeni!
Meclis'te en çok basın toplantısı düzenleyen parti CHP, milletvekili ise ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva