HABERLER>POLİTİKA
16 Temmuz 2012 Pazartesi - 16:07

CHP'den Sosyalist Enternasyonal'e Suriye çağrısı

CHP'den Umut Oran, Sosyalist Enternasyonal başkanı Papandreu'ya bir mektup yazarak, Suriye konusunda Sosyalist Enternasyonal'in harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

CHP den Sosyalist Enternasyonal e Suriye çağrısı

ANKARA - 15 Temmuz tarihini taşıyan mektup, Suriye'de 2011 Mart ayından beri devam eden olaylara değinerek, muhaliflerden alınan bilgilere göre şu ana kadar 140 yabancı sivilin, 15.000 Suriyelinin öldüğünü ve 200.000'den fazla Suriyelinin de göç etmek zorunda kaldıklarını ileri sürerek başlıyor.
 
Umut Oran tarafından imzalanan mektupta, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Sosyalist Enternasyonal'inki de dahil olmak üzere, bütün barış önerilerini ısrarla reddettiği ve sorunu çözmek için şiddet yöntemleri kullanmaya devam ettiği iddia ediliyor. Mektupta, ayrıca, Esad'ın sert ve uzlaşmaz tavrının bölge ülkeleri arasında bir savaşa dahi yol açabilecek bir durum yarattığı söyleniyor.
 
CHP'nin, Türkiye'nin en uzun sınıra sahip olduğu komşusu Suriye'deki son gelişmelerden kaygı duyduğunun belirtildiği mektup, "Bu nedenlerle, Suriye'yi ziyaret edecek, çatışan taraflarla görüşecek, BM ve Arap Birliği ile koordineli bir biçimde barış çabalarını güçlendirecek bir misyonun hazırlanmasını yeniden öneriyoruz" sözleriyle devam ediyor.
 
Sosyalist Enternasyonal'in, Papandreu'nun liderliği altında, mevcut durumun barışçı biçimde çözülmesi için gerekli olan tüm adımları atma cesaretini gösterdiğinin belirtildiği mektup, "İnanıyorum ki, bu adım Enternasyonal'in çabalarına ve Suriye'nin demokratikleşmesi sürecine büyük bir katkı sunarak, etkin ve kalıcı bir girişim olacaktır" sözleriyle bitiyor.
 
CHP emperyalizmi yine görmedi
Umut Oran tarafından yazılan ve Papandreu'ya sunulan mektuptaki öneriler ve yaklaşım tarzı, esasında uzun süredir denenen ve birçok kere başarısızlığa uğrayan çabaların bir tekrarı olmaktan öteye geçemiyor. Birleşmiş Milletler ve Annan planları Suriye'de barışçıl bir geçiş ve tüm taraflar arasında bir uzlaşma arayışında olduğunu sürekli açıklamasına rağmen, ne BM üyesi ülkelerin ne de Suriyeli muhaliflerin bu planlara uygun davrandıklarını söylemek mümkün değil.
 
Dahası mektupta "Arap Baharı" diye adlandırılan sürecin bütünü boyunca, özellikle de Libya ve Suriye'de rejim değişikliği için bastıran emperyalizm ve işbirlikçilerinin yaşananlardaki açık sorumluluğuna değinilmemesi dikkat çekiyor.
 
Sosyalist Enternasyonal'in katılımcıları olan birçok insanın, daha önce Libya, bugün ise Suriye konusundaki tavrı ise, CHP'nin başvurusunun boşa düşeceğinin bir diğer göstergesi sayılabilir. Hollande, Papandreu gibi Avrupa solunun önde gelen isimlerinin Libya konusunda NATO-ABD planlarına destek vermiş olması, Suriye konusundaki barışçıl planların da işe yaramayacağını açıklığa kavuşturuyor.
 
"Bu savaş lobisinin beklemediği bir hamle"
CHP'nin bu hamlesiyle Suriye'ye müdahale konusunda çok istekli olan, fakat toplumda yaygın bir kabul ve destek yaratamayan AKP'ye destek vermiş olduğu yönündeki eleştirilere, CHP Genel Merkezi'nden ulaştığımız bir yetkili, bu sayede AKP'nin hareket kabiliyetini azalttıklarını söyleyerek cevap verdi. Yetkili, "Bu kadar dar bakmamak lazım, AKP'nin bölgede hareket kabiliyetini kısıtlayan bir adım bu, AKP savaş atmosferi yaratmak isteyen odakların etkisi altında, barış süreci tekrar başlarsa Sosyalist Enternasyonal ve sosyal demokrat güçler başlatabilir bunu, yaptığımız hamle savaş lobisinin beklemediği bir hamleydi" diye konuştu.
 
Ana muhalefet partisi CHP, Suriye karşı yürütülen provokasyonlar ve müdahale çabaları gibi birçok başlık ortada dururken, daha önce defalarca dile getirilmiş önerileri tekrarlayarak, ABD'nin bölgesel planları konusunda sicilleri bozuk siyasetçilere başvurarak, mevcut koşullardaki en önemli gündemin kenarından dolaşmış oldu. Bir yandan da, verdiği rakamların muhaliflerin servis ettiği rakamlar olduğunu kendisi de söyleyen Umut Oran imzalı mektup, olayı ABD ve Suriye muhalefetinin bakış açısından gördüğünü, dolayısıyla da bölgedeki en ciddi soruna emperyalizmle uyumlu bir yaklaşım geliştirdiğini göstermiş oldu. Sonuç olarak, CHP'nin hamlesinin bu koşullar altında neye hizmet edeceği ve ne kadar işe yarayacağı bir soru işareti olarak kaldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekin: AK Parti'den sürpriz katılımlar olabilir
CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, merkez sağa çağrılarının AK Parti'de ...
AK Partili Dağ sünnet şölenine katıldı
Ak Parti İzmir Milletvekili Av. Hamza Dağ, Ak Parti Bornova teşkilatı ...
Kurtulmuş’un AK Parti’deki görevi belli oldu
Genel Başkan Numan Kurtulmuş Başkanlığında Ankara'da toplanan HAS Parti ...
 
Anahtarı örgüte verdi: Karar çarşaf liste
Olağan kurultayda parti meclisi üyelikleri için genel başkanın değil örgütün anahtar listesi olacak.
Başbakan Erdoğan: Son kez aday olacağım
Başbakan Erdoğan, AK Parti Eskişehir İl Kongresi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda ...
CHP'de büyük kurultay öncesi PM çıkmazı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Salı ve Çarşamba günü yapılacak olan ...
 
Kılıçdaroğlu: Yola yeni kadrolarla çıkacağız
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kurultay öncesi il başkanlarıyla bir araya ...
CHP’de sıcak gündem: Kurultay!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün milletvekilleri ile bir araya ...
HAS Parti'de 'birleşme' öncesi istifa
HAS Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu'nun partideki görevinden istifa ettiği bildirildi.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva