HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Temmuz 2024 Perşembe - 09:59

Büyükşehir'de TİS masası yine dağıldı, gözler eylemde: 16 bin 750 TL SDT'ye ret!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile belediye bünyesinde çalışan memurlar arasında kurulması planlanan TİS masası yeniden dağıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Sosyal Denge Tazminatı’nda (SDT) yasal sınırı aşmak için meclisten yetki aldığı süreçte dün yapılan görüşmelerde ücret üzerinden anlaşma sağlanamaması sonrası yetkili sendika eylem kararı aldı. Sendika, büyükşehirin 16 bin 750 TL SDT önerisini reddettiğini duyurdu.

Büyükşehir de TİS masası yine dağıldı, gözler eylemde: 16 bin 750 TL SDT ye ret!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde göreve Cemil Tugay’ın gelmesinin ardından memurlara ödenen Sosyal Denge Tazminatı'ndaki ücretlerin yasal sınıra çekilmesi sendika ile büyükşehir belediyesini karşı karşıya getirmişti.

Başkan Tugay’ın ‘yasal sınırı aşamam’ sözleri sonrası memurlar iş bırakma ve eylemsellik hareketlerine başlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi salonuna girmeye çalışan işçiler ve güvenlik görevlileri arasında fiziki gerilimlerin yaşandığı süreçte kapılar kırılmış, polis biber gazı ile memurlara müdahale etmişti. Sık sık iş bırakma eylemlerinin yapıldığı süreçte Başkan Tugay, SDT’de yasal sınırın aşılabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yetki isteme kararı almıştı.

Muhalefette yer alan Cumhur İttifakı ‘ikramiyeler ile sorun çözülebilir’ önerisini mecliste sunarken, Tugay ise komisyonlara sevk edilen gündem maddesiyle ilgili “Ben bu yetkinin altında sizin de imzanın olmasını istiyorum. Siz de paylaşacaksınız bu sorumluluğu. Tek başına belediye başkanına yıkarak olmuyor bu işler” ifadelerini kullanmıştı.

SENDİKA EYLEME ÇIKIYOR
Başkan Cemil Tugay’a sürecin yönetilmesi ile ilgili tam yetki verilirken sendika ile de görüşmeler başladı. Sendika temsilcileri ve İzBB Genel Sekreteri Barış Karcı arasında yapılan görüşmede rakamlarda anlaşmaya varamadı.

Sendika tarafından verilen bilgide şu ifadelere yer verildi;

“Değerli emekçiler; toplu sözleşme sürecinin geldiği noktada 17.07.2024 tarihinde gece saatlerinde Sn. Barış Karcı tarafından kazanılmış haklarımızı yok sayan ve sadece sosyal denge tazminatı ödemesi olarak 16.750 TL tutarında ve 2025 yılı sonuna kadar artış içermeyen bir teklif sendikamıza iletilmiştir. Taleplerimizi görmezden gelen bu teklifi kabul etmiyoruz.”

Sendikadan yapılan yazılı açıklama şöyle:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz toplu sözleşme görüşmeleri, 12 Haziran 2024 tarihinde yapılan görüşmede kazanılmış haklarımızın yok sayılarak, yasal sınırdan sosyal denge tazminatı önerilmesi ile tıkanmıştır. Sendikamız bu öneriyi iş barışının tek taraflı bozulması olarak değerlendirmiş ve kazanılmış haklarımızı korumak için sendikal, anayasal ve demokratik haklarımızı kullanarak her gün aralıksız bir ay  boyunca basın açıklaması, yürüyüşler ve iş bırakma gibi eylemlerle haklı mücadelemizi İzmir ve Türkiye kamuoyuna taşımıştır. Yapılan eylemler her gün kitleselleşerek büyümüş, belediye emekçileri haklarına sahip çıktığını göstermiştir. Bazı sendikalar verilen sözlere güvenerek eylemlilik sürecini bitirmiş, emekçilerin gücünü bölmeye çalışmışmış ancak belediye emekçileri buna müsaade etmeyerek eylemlere her geçen gün daha çoğalarak katılmıştır. Sendikamız eylemlere somut bir adım atılmadıkça devam edeceğini belirterek mücadeleyi yükseltmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri 08.07.2024 tarihinde şubemizi toplantıya davet ederek, Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay’ın belediye meclisinden yasal sınırın üzerinde toplu sözleşme yapma yetkisi almak üzere önerge vereceğini ve önergenin belediye meclisinde kabul edilmesi ile toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını ifade etmiştir. Sendikamız bu durumu sorunun çözülmesi yönünde atılan somut bir adım olarak değerlendirerek eylemlilik sürecini durdurmuştur. Buradan anlaşılacağı üzere, derdimiz kimseyi yıpratmak değil kazanılmış haklarımıza sahip çıkmaktır.

Meclise verilen önergenin plan bütçe ve hukuk komisyonlarına sevk edilmesi üzerine, sendika yürütme kurulu komisyonlarla görüşerek bilgilendirme yapmıştır. Önerge, 12.07.2024 tarihinde İzBB Meclisinde tüm grupların oy birliği ile kabul edilmiştir. 17.07.2024 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılması için sendikamız Genel Sekreter ile görüşülmüş ve Sayın Tugay’dan randevu istenmiştir.

Sendikamız 18.07.2024 tarihinde eylemlilik ve toplu sözleşme sürecinin değerlendirildiği şube meclisi toplantısını gerçekleştirerek, toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılmaması halinde eylemlerimize kaldığımız yerden devam etme kararlılığını ortaya koymuştur.

İzBB Genel Sekreteri Sayın Barış Karcı sendikamızı arayarak Sayın Cemil Tugay’ın, sds, ikramiyeler ve halkın bakkalı ödemelerinin içinde bulunduğu, aylık 16.750.tl. üzerinden 2025 yılının sonuna kadar artış olmaksızın, 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan 21 aylık toplu sözleşme yapılmasını önerdiğini ifade etmiştir.

Kazanılmış haklarımızın iade edilmesi için başlattığımız mücadele süreci boyunca hep mevcut haklarımızdan geri adım atmayacağımızı belirttik, bu düşüncemizi CHP Genel Merkezinde yapılan toplantıda da ifade ettik. Bizim kazanılmış haklarımızdan kast ettiğimiz; sdt, 6 adet ikramiye, 6 adet halkın bakkalı, Temmuz ayında yapılan memur maaş artışının sdt, ikramiye ve halkın bakkalı ödemelerine yansıtılması ve kadın emekçilerin ayda bir gün kullandığı regl izni hakkı, erkek emekçilerin yasal olarak kullandığı 10 günlük babalık izninin ardından 10 gün daha babalık izni hakkı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin tüm belediye emekçilerine belediye tarafında verilmesi gibi bir çok sosyal haklarımızdır.

Sayın Tugay memurlarla toplu sözleşme yapamama nedenini, mali açıdan değil, hukuki olarak sorun yarattığını ifade ederek açıklamıştı. Hukuki olarak Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm partiler oy birliği ilesayın Tugay’a yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapma yetkisi verdi, ortada sorun yaratacak bir neden kalmamıştır. Ancak Sayın Tugay’ın önerdiği tekliften anlaşılıyor ki, amaç mevcut hakları korumak değil, koruyormuş süsü vererek 21 ay boyunca sabit kalmasını önererek, haklarımızın enflasyon karşısında erimesini sağlamak olduğu görülmektedir. Ülkemizde hiper enflasyonun yaşandığı bir dönemde, bir ürünü ikinci defa almaya gittiğinizde aynı fiyata bulamadığınız zamanlardan geçerken, Sayın Tugay’ın önerisini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu önerinin 2025 yılı sonunda yasal sınırın altında kalacağı çok açıktır.

Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarından asla vazgeçmeyecektir. Sayın Tugay’ı 21 ay boyunca sıfır zamla önerdiği teklifini, ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortamı göz önünde bulundurarak revize etmeye, özgür toplu sözleşme masasını kurmaya ve sorunları her zaman diyalog yolu ile çözmek için iletişim kanallarını açık tutmaya davet ediyoruz.

 
Başkan Tugay koordinasyon toplantısında konuştu: Urla'nın turizmi gelişecek!
 
Bergama'dan acı haber: Yangın şehidi memleketine uğurlandı
YORUMLAR
Toplam 34 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yorumsuz 18 Temmuz 2024 Perşembe 20:08

İşçi arkadaşlar Ocak ayında sizide görücez. Boş boş yorum yapıyorsunuz. İmza yetkisinin ne anlama gelmediğini bilmeyen bir sürü okuma yazma dahi bilmeyen işçi çalışıyor Belediyede ... Özelleştirme şart belediyeleri. O zaman anlarsiniz

Yorumu oyla      5      1  
İzmirli 18 Temmuz 2024 Perşembe 19:33

Yoksulluk sınırının 60000 TL olduğu bu ülkede, insanlar neden 17000 TL askeri ücret aldığına isyan etmiyor. Hak mücadelesi yürüten emekçilere buradan yorum yapıyor. Buralarda yorum yapmak yerine ağlanacak halinize tepki gösterin. İnsanca yaşayabilecek bir ücret elde edersiniz. Eleştirdiğiniz bu insanlar alanlarda siz askerî ücretliler için çok eylem düzenledi.

Yorumu oyla      6      1  
18 Temmuz 2024 Perşembe 15:41

Bir vatandaş olarak Sn. Cemil Tugay ı kararından dolayı tebrik ediyorum.

Yorumu oyla      4      8  
18 Temmuz 2024 Perşembe 15:09

Sizin maaşlarınız bizim vergilerimizle verildiği için vatandaş eleştirmiş olamaz mı? Belediyenin özel aracıyla alış veriş yapılıyor diye yazıyorum, kadrolu "troller" eksiye abaniyor. Bundan sonra hizmet aracını özel işlerinde kullanan görürsem fotoğrafını çekip, bildireceğim, haberiniz olsun.

Yorumu oyla      4      8  
18 Temmuz 2024 Perşembe 14:51

Yine insanımız yorumlarda kendini belli etmiş. Ben alamıyorsam kimse almasın ben hakkımı aramıyorum kimse aramasın ben insan gibi yaşamıyorum kimse yaşamasın..Yazık..

Yorumu oyla      7      2  
METEHAN İZMİRLİ 18 Temmuz 2024 Perşembe 14:17

"Memur olmayı beceremeyenler" diye yazı yazan değerli kardeşim. Sen kpss ile mi atandın? Yoksa önce taşeron, sonra sözleşmeli, sonra da torba kanunla sınavsız hoppadanak memur olanlardan mısın? Bi de hele bakalım

Yorumu oyla      4      5  
Kezimet 18 Temmuz 2024 Perşembe 14:08

Eski sözleşme devam deseler tüm memurlar tamam der. Birincisi, yatıyorlar oturuyorlar diye herkesi aynı kefeye koymak vebal almak demek. İkincisi evde yatalak hastası olan var bakmak zorunda oldukları var maaşına güvenip hayatını ona göre devam eden var bayramda kurban alıp ödeyemeyen var. 6 ay 10 ay önce uyarsalar millet ayağını ona göre uzatır. Kendi maaşınızın habersiz çat diye kesildiğini düşünüz.

Yorumu oyla      4      1  
Yeter artık. 18 Temmuz 2024 Perşembe 13:59

Bu memurların eylem diye yaptıkları oturdukları yerde ıslık çalmalarından da düdük çalmalarından da diğer çalışanlar olarak bıktık. Memur ayağına iş yapmazlar yapılan işleri de alt kadrodakilere yaptırırlar . yeter artık ..

Yorumu oyla      2      4  
18 Temmuz 2024 Perşembe 13:50

16750 tl bunlara çok fazla! 50 tl yeter.

Yorumu oyla      2      5  
cemil 18 Temmuz 2024 Perşembe 13:50

tabi azimet emredersin hemen

Yorumu oyla      0      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tugay koordinasyon toplantısında konuştu: Urla'nın turizmi gelişecek!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın ilçelerde düzenlediği ...
Selçuk'ta kurslara büyük ilgi
Okulların kapanmasıyla birlikte Selçuk Belediyesi tarafından ücretsiz ...
Konak’ın kursları istihdam üretiyor
Konak Belediyesi’nin, Konak Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde açtığı kurslardan ...
 
Aliağa'da ulaşıma 'bütüncül planlama' kararı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Aliağa'da sanayiciler ...
Başkan Yiğit’ten gazilere: Varlığınızla onur duyuyoruz!
İzmir Muharip Gaziler Derneği Başkanı Orhan Aydın ve beraberindeki gazilerin ...
Lal Denizli-Mustafa Varank birbirine girdi: Köpek sizden daha mantıklı!
Çeşme’de yaşanan konser krizi sonrasında Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı ...
 
Demirköprü ve Şemikler trafiğini rahatlatacak adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka’nın Demirköprü ve Şemikler mahallelerinde ...
Tarih açıklandı... '90 dakika' ne zaman geliyor?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın seçim sürecinde sözünü ...
Akarca'da asfalt çalışmaları tam gaz!
Akarca mahallesinin önemli yolu olan Akarca Caddesi, uzun süredir beklenen ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Küçük çiftçiliğin tasfiyesi ya da tarım arazilerinin kiraya verilmesi ne demek?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazıyooor!'
Kemal ARI
Kemal ARI
‘Hacıyanesti, gel de ordularını kurtar!’
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Körfez ölür mü?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kapsayıcı ve Eşitlikçi Bir Olimpiyat
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Bana Mustafa Kemal’i anlat dediler
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sorumluluk...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset bu ise…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Türkiye’de yaşarken anlam bulamamanın yarattığı psikolojik çöküntü
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yüksek fiyatlara galiba alıştık!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva