HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ocak 2010 Cuma - 00:00

Buca’’nın 2009 raporu

İzmir’’in en sorunlu ilçesi olarak öne çıkan Buca’’da 2009 kabus gibi geçti. Başkan Tatı, bürokratları, çalışanları ve tartışmalı uygulamalarıyla gündemden düşmedi.’

Buca’’nın 2009 raporu

İzmir’’in en sorunlu ilçesi olarak öne çıkan Buca’’da 2009 kabus gibi geçti. Başkan Tatı, bürokratları, çalışanları ve tartışmalı uygulamalarıyla gündemden düşmedi.’
 
2009 yılının hemen başında dönemin Belediye Başkanı Cemil Şeboy’’un gözaltına alınmasıyla sorunlu başlayan Buca’’da, çok sayıda belediye bürokratının göz altına alınması belediyede işlerin durma noktasına gelmesine neden oldu.
 
29 Mart seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen CHP’’li Ercan Tatı ise seçim öncesi yaptığı açıklamaların tam tersi bir uygulama ortaya koyarak, Buca’’daki kaosun devamında büyük rol oynadı. Göreve gelir gelmez Meclis Üyeleri ve Parti Örgütü ile çatışmaya başlayan Buca’’nın yeni Belediye Başkanı Ercan Tatı, aday adaylığı sürecinden itibaren kendisine en çok desteği veren Meclis Üyesi Rıza Zayıfoğlu, Dr. Levent Köstem, Adnan Öztekin gibi isimlerle kavgasıyla gündeme geldi.
 

 
HÜSNÜ KAYA TARTIŞMASI
Dr. Köstem’’in başını çektiği 10 muhalif meclis üyesinin önergeleriyle zor anlar yaşayan ve parti içindeki çatışmayı engellemekte zorlanan Tatı’’nın karnı bu kez Başkan Yardımcısı Hüsnü Kaya nedeniyle ağrıdı. Meclis Üyesi Hüsnü Kaya’’nın Başkan Yardımcısı ilan edilmesi kararını tek başına alan Tatı, muhalif meclis üyelerinin sert direnişiyle karşılaştı. Kararı meclise getiren Tatı, Kaya’’nın maaşı konusunda ikinci kez direniş gördü. Hem de CHP’’li Meclis üyeleri tarafından. Dr. Levent Köstem’’in başını çektiği grup Meclis üyeliğinden Başkan Yardımcılığı’’na getiren Hüsnü Kaya’’nın asgari ücretle maaş alması için önerge verdi. AKP Grubu’’nun da sıcak bakıp desteklediği önerge kabul edilince ortalık karıştı. Kabul edilen önergeyi reddeden Tatı, ikinci kez gündeme getirdiği Kaya’’nın maaşı konusunda AKP ile uzlaşarak sorunu çözdü.
 

 
MAKAM ODASI VE BAŞKAN YARDIMCISI
Daha sonra makam odasına yaptığı harcama ile de kamuoyunda çok tartışılan Tatı, göreve gelir gelmez Eski Başkan Şeboy dönemini kast ederek yaptığı, ’“Borç batağındayız. Gelinlik kız sanmıştık. Ama öyle değilmiş’” dediği belediyede makam odasına yaptığı faturaları basına yansıyan yaklaşık 80 bin TL’’lik harcama ile gündemde yer aldı. Bazı başkan yardımcılarının odalarını da kapsayan bu harcama borç batağında olduğu bizzat belediye başkanı tarafından açıklanan belediye için fazla bulunurken, işçi maaşlarını ödemekte zorlanan belediye Başkanı’’nın makam odasından başlayarak lüks harcama yapması basın yayın kuruluşları tarafından ağır dille eleştirildi.
Tartışmalı süreçte kendisiyle birlikte göreve gelen, atadığı Özel Kalem Müdürü Aslıhan Altıntaş ile yollarını ayıran Tatı, daha sonra Başkan Yardımcısı Kaya’’nın bu kişiye fiili saldırıda bulunduğu iddiasıyla gündeme geldi. Olay gazetelere ’‘Buca’’da koltuk kavgası’’ başlıklarıyla yansıdı. Altıntaş, Tatı’’nın yardımcısı Kaya’’dan davacı oldu.
 

 
KÖSTEME CEZA, MUHALEFETLE KAVGA
Muhalif Meclis Üyelerine önderlik ettiği iddia edilen Dr. Levent Köstem’’in CHP İl Disiplin Kurulu’’nca 1 yıl hak mahrumiyeti cezasıyla cezalandırılmasında aktif rol oynadığı bilinen Tatı, muhalif meclis üyelerinden bazılarını danışman kadrosuna alarak sorunu çözmek için çaba gösterdi. Bazı meclis üyelerini yanına çekmeyi başaran Tatı, 4 meclis üyesini ikna edemedi. Aday adaylığı sürecinden itibaren kendisine en yakın meclis üyesi Rıza Zayıfoğlu’’nu meclisten kovan, AKP Grubu’’nun verdiği önergeler nedeniyle salonu terk ettiği Buca’’da, Başkan Tatı örgütle yaşadığı sürtüşme ile de gündemde kaldı.
 

 
SUSAM VE ÖRGÜTLE ÇATIŞMA
CHP’’nin Buca İlçe Başkanı Tuncay Taştan ve Genel Sekreter Önder Sav ekibiyle sorun yaşayan Tatı, Taştan’’ın düzenlediği örgüt yemeğinde MYK Üyesi Mehmet Ali Susam’’ı da hedef alarak, ’“Bazı parti yöneticileri Buca Belediyesi’’ne ait belgeleri basınla paylaşıyor. Beni devirmek isteyen bazı meclis üyeleri de altımı oyuyor’” türünden açıklamasıyla şimşekleri üzerine çekti. Tatı’’ya kürsüden yanıt veren ve ’‘Seni seçtirmek için can siperane çalıştık, bu söylediklerin sana yakışmıyor’’ diyerek salonu terk eden Susam ve muhalif meclis üyeleriyle de arası açılan Tatı’’nın şansı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’’ın İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’’na ’‘Örgütü başkanla birlikte düzeltin’’ talimatıyla döner gibi oldu.
 
Grup Başkan Vekili Ali Rıza Kaya’’nın ilçe başkanı olmasında Nalbantoğlu faktörü öne çıkarken yönetim kurulunda Tatı’’nın önerdiği üç isim de yer buldu.
 
Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Buca’’da sorunlar devam etti.
 

 
SARYAL VE KUMARBAZ SKANDALI
Süreç içinde işe aldığı bazı isimler yüzünden sert eleştirilen alan Tatı, özellikle kumar oynamaktan sabıkası olduğu iddia edilen bir ismi Buca-Mar şirketinin başına geçirmesi nedeniyle çok eleştiri aldı. Sonrasında Buca-Mar şirketinde işçi kadrosunda çalışan Ayla Saryal yüzünden başı derde giren Tatı, hem CHP’’li muhalif üyelerin hem de AKP Grubu’’nun sert direnişiyle karşılaştı. İşçi kadrosunda bulunan ancak Başkan Danışmanı sıfatıyla resmi toplantılarda imza atan Saryal’’ın Ege TV’’ye canlı yayında yaptığı ve meclis üyelerini hedef alan açıklamalarla Buca’’da iyice gerilen havada meclis üyeleri belediye çalışanının Tatı tarafından işten çıkarılması için baskı kurdu. Ancak Tatı, işçi kadrosundaki danışmanına şu ana kadar sahip çıktı.
 

 
ŞEBOY AİLESİYLE ÇATIŞMA
Belediye temizlik biriminde yaşanan ihale sıkıntısıyla da gündemde kalan ve 300’’e yakın işçinin 52 günlük maaşını ödemekte sorun yaşayan Tatı, işçilerin eylemleriyle de karşılaştı.
Sorunu çözmek için çalışan Tatı, bu konuda kamuoyuna tatmin edici açıklama yapamazken, Tatı’’nın tartışma yaşadığı bir diğer isim ise Eski Başkan Şeboy oldu. Göreve gelir gelmez, ’‘Enkaz devraldım’’ diyerek eski yönetimi hedef alan açıklamalar yapan Tatı, Şeboy’’un eşi Sadberk Hanım’’ı da hedef alan bir açıklama yapınca Şeboy ailesiyle davalık olmanın eşiğinden döndü. Şeboy döneminde yapılan Kadın Aktivite Merkezi’’nin Sadberk Hanımın yakın arkadaşlarınca kullanılan bir tesis olduğu yönünde basında çıkan açıklaması üzerine Şeboy çifti dava açmaya hazırlanırken, Tatı sözlerine açıklama getirip haberi yayınlayan yayın kuruluşuna tekzip metni gönderdi.
 
İNGİLTERE TARTIŞMASI
Göreve gelir gelmez tüm meclis üyelerini Kıbrıs’’a 1 haftalık eğitim gezisine götürmeyi planlayan ancak parti içinde yaşanan sorunlar nedeniyle bu programı iptal etmek zorunda kalan Tatı, yıl sonuna doğru bu kez İngiltere gezisiyle tartışmanın odağında yer buldu. Kurumsal yeniden yapılanma konularında hizmet veren JVM şirketinin daveti üzerine İngiltere'ye 3’’er günlük gezi planlayan ve meclis üyeleri, belediye bürokratlarının katılacağı gezinin maliyeti tartışmalarına yanıt vermekte zorlanan Tatı, bazı meclis üyeleri tarafından bu nedenle protesto edildi. 
 

 
AKP’’Lİ DEVİRME PLANI
Yine görev yaptığı 8 ay boyunca Şeboy döneminde yapılan dev Atatürk Maskı’’nın açılış programının CHP Lideri Baykal tarafından iptal edilmesi gibi olaylarla da gündeme gelen Tatı, ’“Beni devirmek için plan hazırlıyorlar’” sözüyle de hafızalarda yer etti. Son olarak AKP İlçe Başkanı’’nın da içinde olduğu devirme planıyla gündeme gelen Tatı için 2009 yılı kabus gibi geçti.
 
Yılın son tartışması ise belediye yasası gereği her yıl sonunda kurulan ve amacı belediye hizmetlerini denetlemek olan denetim komisyonu için yaşandı. 5393 sayılı Belediye Kanununun 25. maddesi gereği kurulan komisyonda yer alacak 4 CHP’’li meclis üyesi arasında bulunan Tatı muhalifi Adnan Öztekin’’e ret oyu kullanan Başkan Tatı, Öztekin’’in komisyonda olmaması için yoğun çaba sarf etti.
Kulislere göre aralarında Meclis Üyeleri Ekonomist Adnan Öztekin’’in de bulunduğu, Mimar Erkut Tamay, Avukat Ali Hıdır Uludağ ve Grup Başkan Vekili Güngör Kaya’’dan oluşacak ’‘Denetim Komisyonu’’na Tatı karşı çıktı. Tatı’’nın karşı çıkışının altında ise parti tarafından önerilen meclis üyeleri arasında kendisine muhalif isimlerin bulunması. İddiaya göre Tatı parti grubunda bu isimlerin yerine, Zekiye Seda Sönmez, Emre Aykut, Sevilay Yılmaz ve Bektaş Gürsoy’’u önerdi. Belediyenin bir yıllık faaliyetinin muhalifleri tarafından denetlenmesini istemeyen Tatı, büyük mücadele verdiği Denetim Komisyonu’’nda kimlerin yer alacağı Buca siyaseti tarafından ilgiyle izleniyor.
 
Önemli not: 2009’’u kabus dolu günler ve olaylarla geçiren Başkan Tatı’’ya www.egedesonsoz.com ailesi olarak 2010 yılında ’‘başarılar’’ diliyoruz. Buca’’nın tüm bu yaşananları hak etmediğini düşünüyoruz.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kordon esnafından ’“uçkur’” açıklaması
Başkan Kocaoğlu ve Eski Konak Belediye Başkanı İzgi arasında Kordon’’daki ...
İzmir nergis kokacak
Karaburunlu üreticilerden 68 bin adet nergis soğanı satın alan İzmir ...
Üç AKP’’liye teşekkür, CHP’’ye ağır sitem
Karşıyaka Belediyesi’’nin bölünme sonrası yollarını ayırdığı, Baykal’’a ...
 
Büyükşehir yaşlı ulaşımını sınırladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 60 yaşını doldurmuş vatandaşlara toplu ...
Kocaoğlu: 2010’’da yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz
Meclis Salonu’’nda Belediye personelinin yeni yılını kutlayan Başkan Aziz ...
Buca Belediyesi’’nde yangın eğitimi
Buca Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
Organik Oyuncak Projesi ilk mezunlarını verdi
Bornova Belediyesi’’ne ait projenin kursu ilk mezunlarını verdi. Kursiyer ...
Tahtalı Havzası yeşile bürünüyor’…
Baraj havzasında 728 hektarlık alanın yüzde 97’’sini kamulaştırarak 450 ...
Merkez Bankası Büyükşehir’’de
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcısı İbrahim Turan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva