HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Eylül 2024 Salı - 20:08

Başkan Zeyrek'ten Ahilik Haftası’nda mesleki eğitime vurgu

Ahilik kültürünü yaşatmak amacıyla düzenlenen 37’nci Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Leblebici İbrahim Karcıoğlu’na yılın ahisi beratının verildiği törende Başkan Zeyrek, ahilik örgütlenmesinin önemine değindi. Zeyrek, “Haksız rekabetle mücadele, mesleki eğitim sistemimizin geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve özendirilmesi için yönetime geldiğimiz ilk andan itibaren çok çalışıyoruz. İnanıyorum ki bu şekilde genç işsizliğini azaltacak, daha üretken ve daha güçlü bir ülke olma yolunda ilerleyeceğiz” dedi.

Başkan Zeyrek ten Ahilik Haftası’nda mesleki eğitime vurgu

23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Kutlama programı Manisa Valisi Enver Ünlü’nün ziyaret edilmesi ve kortej yürüyüşü ile devam etti. Programa Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban,Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, Genel Sekreter Yardımcıları Pınar Mine Hacıalibeyoğlu ve Ali Kılıç,Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Başkan Geriter; “Ahilik esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak bizim kökümüzdür”
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Ahilik Haftasını kutladı. Birlik Başkanı Hasan Geriter, “Ahilik esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak bizim kökümüzdür. Dünyada ilk meslek örgütlenmesidir. Bugün üyelerimize verdiğimiz hizmetlerin birçoğu geçmişte ahi hocalarının yaptığı işlerin bugüne yansımasıdır. Ahilik kültürünü bizler çok iyi anlamalı, daha sonra da bütün dünyaya tanıtmalıyız. Bu değerlerin her biri iş hayatında kalıcı başarılar için vazgeçilmezlerimizdendir” ifadelerini kullandı.

Başkan Zeyrek; “Bu kültür Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılmıştır”
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ise Ahiliğin bu toprakların ilim, irfan ve erdemle yoğrulmuş önemli bir esnaf yardımlaşma ve dayanışma kültürü olduğunu vurguladı. Başkan Ferdi Zeyrek, “Bu kültür, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılmıştır.Hünkar Hacı Bektaş Veli’den Ahi Evran’a, Ahi Evran’dan Anadolu’da bu geleneğin öncüsü olan tüm değerli büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.Usta-çırak ilişkisinin önemine vurgu yapan bir meslek teşkilatı olarak Ahilik Kurumu; tüm ticari faaliyetlerin ahlaki değerler doğrultusunda işlemesini, çalışma yaşamında doğruluk, dürüstlük ve liyakat çizgisinden ayrılmadan üretim yapılmasını savunur. Ayrıca, esnaf ve sanatkârlarımızın mesleklerinde yükselmelerine olumlu katkıları bulunan bir kültür mirasımızdır” diye konuştu.

“Burada bulunmak benim için özel bir anlam taşıyor”
Manisa çarşı esnaflarından Tıraşçı Ahmet’in oğlu olarak kardeşçe paylaşmanın, emeği, yetkinliğin ve usta-çırak ilişkisinin önemini çok iyi bildiğini söyleyen Başkan Zeyrek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle bugün burada bulunmak benim için özel bir anlam taşıyor. Bizler, bu kıymetli mirası yaşatmak, geleceğe olan sorumluluklarımızı hatırlamak ve ulusal değerlerimizden biri olan Ahiliği korumak ve sürdürmek için bir aradayız.Ahilik gibi bir kardeşlik örgütlenmesine en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde haksız rekabetle mücadele, mesleki eğitim sistemimizin geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve özendirilmesi için yönetime geldiğimiz ilk andan itibaren çok çalışıyoruz. İnanıyorum ki bu şekilde genç işsizliğini azaltacak, daha üretken ve daha güçlü bir ülke olma yolunda ilerleyeceğiz.Tıpkı Ahilik teşkilatının kurulduğu dönemdeki Anadolu gibi kimsenin kimseyi ezmediği, etnik köken veya inanç farklılıklarından dolayı toplumsal barışı zedelemediği, bütün vatandaşlarımızın eşit değer gördüğü bir düzeni hem Manisa’mızda hem de Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için hep birlikte çalışacağımıza eminim. İlk paranın basıldığı ve ilk ticaretin yapıldığı yerlerden birisi olan Manisa’mızda ahilik kültürünün ilkelerini koruyarak esnaflığı ve ticaret hayatını sürdüren herkesi saygıyla selamlıyorum.”

Vali Vekili Yılmaz; “Ahiliğin bizlere bıraktığı miras önemlidir”
Manisa Vali Vekili Mustafa Yılmaz ise, “Toplumumuzu sarsılmaz temeller üzerine yerleştiren bir kurum olarak Ahiliğin bizlere bıraktığı miras önemlidir. 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan ahilik teşkilatı ticaret, zanaat ve mesleğin ahlak ve doğrulukla kurumsallaşmış halidir. Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye bugünün modern iktisadi dünyasında önemli yeri olan değer ve kavramlar ahilik teşkilatları tarafından yüzyıllar önce benimsenerek uygulanmıştır” şeklinde konuştu.

Ahi beratı ve onur belgeleri takdim edildi
Konuşmaların ardından Şehzadeler Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından temsili şed kuşatma gösterisi gerçekleştirildi. Sonrasında ise yılın çırağı Ahmet Ensar Bayraktar, yılın kalfası Turan Hocaoğlu’na onur belgeleri takdim edildi. Son olarak ise yılın ahisi seçilen Kulalı Leblebici İbrahim Karcıoğlu’na Ahi Beratı verildi.

 
Borsa günü yükselişle tamamladı
 
Salihli'de 42 bin makaron ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sengel markalaşmayı anlattı: Efes’i Aydın’da zannediyorlar!
İzmir Ticaret Borsası Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Selçuk Belediye ...
Başkan Mutlu ilçedeki tehlikeyi anlattı: 330 bin kişiden 100 bini kaçak yapıda yaşıyor!
İzmir Ticaret Borsası Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Konak Belediye ...
Başkan Ünsal tehlikenin altını çizdi: Sel için yardım istiyoruz!
İzmir Ticaret Borsası Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Karşıyaka ...
 
Başkan Fıçı’dan ‘Çağdaş İzmir’ serzenişi: Foça’nın ilk kadın belediye başkanıyım!
İzmir Ticaret Borsası Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Foça Belediye ...
Aydın Efeler Ziraat Odası'ndan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Efeler Ziraat ...
Manisa Büyükşehir'den gönüllü itfaiyecilik projesi!
Manisa Büyükşehir Belediyesi, deprem ve yangın gibi afetlerde daha bilinçli, ...
 
Seferihisar'da çocuklar için festival zamanı
Kültürel ve Ekolojik Hayatı Koruma Derneği (KültürEkoloji) ve Seferihisar ...
Kent Lokantası’nda hesap-kitap zamanı: 4 yemek 45 lira, maliyet 67 lira!
Aradaki farkı sübvanse ettiklerini belirten Buca Belediye Başkanı Görkem ...
İnciraltı'ndaki kaçak yapılara yıkım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, Balçova İnciraltı sahilinde, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva