HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Haziran 2023 Cuma - 10:21

Başkan Engin’den ‘istifa çağrısı’ yorumu: Tüm suç Kılıçdaroğlu’nda mı?

Kurultay sürecinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yöneltilen ‘istifa’ söylemlerini yorumlayan Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Seçim 1 ay önce yapılmış, tüm suçlu Kılıçdaroğlu olarak görelim düşüncesi var. Daha kaybın analizini yapamadık. Bunlar ortaya konulduktan sonra parti kendi içinde değişim yapabilir. Ancak 13 yıl dürüstçe çalışan bir insana tüm sorumluluğu yıkmak doğru değil” dedi.

Başkan Engin’den ‘istifa çağrısı’ yorumu: Tüm suç Kılıçdaroğlu’nda mı?

EGEDESONSÖZ - Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Engin, Cumhuriyet Halk Partisi’nde başlatılan kurultay süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KILIÇDAORĞLU’NUN ADAYLIĞI ÇOK ÖNEMLİ FIRSATTI
Seçim sürecini ana hatları ile değerlendiren Başkan Engin, “Sevindirici olan şu, Türkiye’de işleyen bir demokrasi var. 100 yıllık modernleşme ve demokrasi tarihinde işleyen bir demokrasi var. Seçimler oldu, parlamento oluşturdu, eleştirsek de işleyen bir sistem var. Yeni seçilen milletvekillerimize ve tüm arkadaşlara başarılar diliyoruz. Kılıçdaroğlu'nun parti de ve Türkiye'de  seçildiğinden  beri yerleştirmek istediği en temel konulardan biri Ortadoğu, balkan ülkelerinde demokrasi ile yönetilen bir ülke yok. Böyle bir kültür de yok. Böyle olmadığı için etnik, mezhepsel ve toplumda fay hatları var. Kılıçdaroğlu'nun doktriner bakışında toplumu birleştirme, hukuk, demokrasi üzerinden yeni bir toplumsal sözleşme yapma çabası var. Ancak öte taraftan ısrarla; biz farklıyız, öteki var, şeytanlaştırma var, hain, bölücülük var söylemleri var. Bu argümanlar ile buna müsaade edilmemeye çalışılıyor. Çünkü bu fay hatları üzerinden çok iktidar çıkarıldı. Kılıçdaroğlu'nun itirazı buna. Kendi adaylığı ve son seçim bunun için çok önemli bir fırsattı. MHP kurultay yapıyor, AK Parti kararlar çıkartıyor, büyük bir ihtimalle seçilecek isimler engelleniyor ve siyaset dışına itilmeye çalışılıyor seçmenleri ile. Sonra İYİ Parti ve CHP işbirliği yapılıyor, meclise taşınıyor. Adalet Yürüyüşü, ideolojik kavgalardan uzak merkezi büyütme çabasıydı. Bunun için çok çaba gösterdi. 39 milletvekilini çok bulanlar var ancak bu çok doğru bir hamle…” dedi.

İTTİFAK BOZULMAZ
İttifakın devam edeceğini düşündüğünü kaydeden Başkan Engin, “Göreceksiniz  önümüzdeki süreçte iki muhafazakar demokrat parti AKP'ye karşı büyük bir muhalefet sergileyecek. Sonuçta CHP olarak muhafazakar seçmende o mesafeyi aşamadık. İttifak bozulur mu diyorlar? Bozulmaz. Neden kuruldu? Nefes alamıyoruz denildi. Baskı var, hukuk baskı altına alındı dendi. Tek adam rejimi var. AK Parti tüm oyları alsın mı diyecek İYİ Parti? Daha önce Manisa'da bile bizim seçmenimiz AK Parti karşısında MHP'ye oy verdi. Yani bu nedenle ‘haydi seçmeni AKP'ye götürüyoruz’ diyemez. İttifak devam eder. Seçmen ittifak istiyor. Yüzde 50 yerel seçimde birlikte mücadele edin, şehirleri teslim etmeyin diyor. İttifak partileri seçmeni bu konuda çok bilinçli, niye AKP karşısında konumlandığını çok iyi biliyor. Bu ittifak yerel seçimlerde devam etmeli, seçmen de bunu isteyecek” ifadelerini kullandı.

BARDAĞIN DOLU KISMINI ÖNEMLİ GÖRÜYORUM 
İttifak partilerine verilen milletvekilliği sayıları üzerinden yapılan tartışmaların geride kalması gerektiğini belirten Engin, “Milletvekili adayları açısından 20 verilseydi, 15 verilseydi, 15-20 arkadaşımız daha fazla milletvekili olurdu ve bu da beni sevindirirdi. Ancak o tartışmaları artık geçtik. Büyük resme bakmamız lazım. Ortak mutabakat metni imzalanmıştı. O metni savunan milletvekili var mecliste. Büyük resme baktığımızda, bardağın dolu kısmına baktığımızda  olumlu görüyorum. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte muhalefet yapacaklar” diye konuştu.

PROGRAMIMIZ YAZILDIĞINDA İNTERNET BULUNMAMIŞTI
Tüzük, parti programı ve ön seçim konusunda değerlendirmeler yapan Engin, “Filmi geriye saralım. Önce İYİ Parti'ye milletvekili verildi, sofra büyütüldü, o gün toplumun bile yüzde 70'ı dedi ki ‘Kılıçdaroğlu ne büyük adammış, toplumu büyüttü’ dediler. Bunu nasıl düşündü, kutlamamız lazım, herkesi kucaklayan insan diyenler, şimdi de 6 parti kaybetmedi, biz kaybetmedik, 6 parti lideri kaybetmedi, Kılıçdaroğlu kaybetti diyorlar. Bu yanlış bir değerlendirme. CHP'de yenileşme olmalı mı? Uzun süredir ertelenen sorunlarımız var. Biz bir program yazamadık daha. Bizim programımız yazıldığında daha PC yoktu, dünyadaki ülke sayısı daha azdı. Baykal döneminde yazılanın üzerine 1 kelime daha yazılmadı.  İnternet yoktu daha. Bunu güncelleyemedik. Her seçimde topluma bildirge yazıyoruz ancak parti programını güncellemek gerekiyor. Program siyaset yapanlar için çok önemli. 6 yıl önce tüzük düzenlemesi yaptık. 5 saat bir maddeyi tartıştık. Yıllardır tartıştığımız aktif-pasif üye konusu… Biz 100 yıllık parti olarak adaylarımızı üyelerimize seçtirelim. Ancak başka bir garabet ise sorumluluğunu bilmeyen ve  pasif olan yüz binlerce üye... Biz o gün tüzük kurultayında o maddeyi geçirseydik belediye başkanlarını ve milletvekillerini ön seçim belirleyecekti. Ancak o dönemin İzmir milletvekilleri de aralarında bulunduğu 5 saatlik tartışma ile tüzük önerisi geri çekildi. Bence bunu hayata geçirelim. Ben bunu istiyorum. Adaylarımız ön seçim ile gerçekleştirelim. Orta sınıfı nasıl büyüteceğimize bakmalıyız. CHP büyümüyorsa bunun nedeni orta sınıfın yok olmasıdır.  Biz seçim öncesinde sosyolojik çalışmalar, açlık sınırı diyorduk ancak bunlar yerle bir oldu. Çünkü orta sınıf refleksi vardı, bu yok oldu. Biz orta sınıfı büyüteceğiz diyorduk, gençleri köylerde tutacağız diyorduk, sanayi, lojistik kentleri diyorduk...” dedi.

DEĞİŞİM ÖFKE VE KIZGINLIKLA OLMAMALI
Kurultay sürecinde adayların çıkacağını ve adayların sunacağı bakış açılarının delegelerin tutumunu belirleyeceğini kaydeden Engin, yenilginin tüm suçunun Kılıçdaroğlu’na atılmasını doğru bulmadığını kaydetti. Engin açıklamasında  “ Ben de kurultay delegesiyim. Kim adaysa çıkacak, biz delegeler olarak onlardan bugünden duymak isteriz ülke ve gelecek ile ilgili görüşlerini… Vaatlerine perspektiflerini görmek isterim. Onlar da adayım demiyor. Seçim 1 ay önce yapılmış, tüm suçu Kılıçdaroğlu olarak görelim düşüncesi var. Daha kaybın analizini yapamadık. Bunlar ortaya konulduktan sonra parti kendi içinde değişim yapabilir. Ancak 13 yıl dürüstçe çalışan bir insana tüm sorumluluğu yıkmak doğru değil. Değişim olabilir, nasıl bir değişim istediğimiz ortaya koyabiliriz. Değişimi yapacak olan yine bu parti.  Bu işin öfke ve kızgınlıkla olacağına inanmıyorum” açıklamasını yaptı.

‘GENEL BAŞKAN DEĞİŞSİN, DAHA FAZLA OY ALIRIZ’ DEMEK HAKSIZLIK
Kongre sürecinde il ve ilçe başkanlığı seçimlerinin yapılabileceğini belirten Engin, genel başkanlık için yerel seçimlerin de beklenebileceğini vurgularken “Takvim Ekim ayına kadar bitecek. Bunun için zamanımız var. Parti yeteri kadar olgunluğa sahip… İl ve ilçe başkanları seçilebilir. Seçime yeni il ve ilçe başkanları ile gitmeyi parti için yeni bir avantaja çevirebiliriz. Biz Ekim ayı itibari ile yeni il ve ilçe başkanlarını seçmiş olarak yerel seçim hazırlıklarını başlatabiliriz. Partinin yetkilileri, ortak aklı, yeni seçilen il başkanlarımız... Hepsi 1 aylık sürede kurultay yapmayalım diyebilir. Genel başkan yerel seçimlere giderken tam yetki ile gitsin de denebilir. Ben büyük bir zafiyet yaşayacağımıza inanmıyorum. 60 kişilik liste oluşacak. 81 ilde yerel yönetimi yöneltmek aday seçmek zor bir şey. Mevcut 60 kişi başarılı seçimler geçirdi, sahayı iyi bilen insanlar PM ile gidilebilir mi dersek, gidebilir bence. Bu seçenek daha iyi olabilir. Parti genel başkanlığı için yerel seçimler de bir parametre olur. ‘Genel başkan değişsin, daha fazla oy alırız’ demek haksızlık. Veriler doğru aktı, ıslak imzaların yüzde 99'u geldi. Tüm birimler elinden geleni yaptı. Görev değişikliği mutlaka mümkün. Biz burada hem tüzüğü değiştireceğiz, hem ön seçim yapacağız, hem programımız değiştireceğiz hem 1 ay sonra yerel seçime gideceğiz. Bu partilileri ürkütmüyor mu? Ben ürküyorum bundan. Zaten ben seçim süreci ile fikrimi söylemiştim. Ben ön seçim istiyorum.  Ben tekrara aday olup olmamayı Ekim-Kasım ayında açıklayacağımı zaten demiştim” diye konuştu.

 
Dış ticaret açıklığı açıklandı... Yüzde 17,6 arttı
 
TOBB: Kurulan ve kapanan şirket sayısı arttı
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Önemli değil 24 Haziran 2023 Cumartesi 00:00

Tabii. Sayın Ali Engin Karşıyakalı olup, orada ikamet edip Narlıdere ye Belediye Başkanı yapılıyorsunuz, ben olsam ben de aynı yorumu yaparım,.....

Yorumu oyla      2      3  
Rasim 23 Haziran 2023 Cuma 15:12

Evet maalesef CHP de sizler gibi izmirle alakasız başkanlar yönetimler olduğu için böyle oluyor yüzde 20 lik oyu yuzde60 gibi hayal kurarak böyle oldu tüm CHP belediye lerim dersimli Tunceli ler dolduruldu gerçek iş bilen belediye elemanları olamadı ihaleleri bile aynı zihniyetin büyük paralara verildi yoldaş ayağı çöktü aslında kilictaroglu ne kadar çapsız olduğu ortada hala yalan dolan la partide hala yüzsüzlük yapıyor büyük mama yi kacirmamakicin izmirli size inanmıyor

Yorumu oyla      3      3  
doğru değişim olmazsa artık oy yok 23 Haziran 2023 Cuma 14:29

Bir yorumda gördüm Mustafa Timisi. Bu seçimde Mustafa Timisinin kızı Aliye Timisi Ankara dan milletvekili oldu.AKP neyi eleştirsek başımıza o geliyor artık.Bu akılla yol alırlarsa CHP yüzde 15 zor görür.AKP veya diğer partilere oy atmam ama sandığıda gitmem doğru değişim olmazsa.

Yorumu oyla      2      3  
cevdet bey 23 Haziran 2023 Cuma 14:20

ittifak bitmiş, yüzde 48'in 25'i net olarak kalmış. akşener ittifaktan ayrıldık demiş. chp'nin meclise soktuğu deva, saadet ve davutoğlunun partisi birleşmiş iktidarla kol kola girmeye hazırlanıyor. siz hala internetsiz dönemdeymiş gibi ittifak devam eder diyorsunuz. ne diyelim hayırlı işler!

Yorumu oyla      2      3  
Alen doğu gencer 23 Haziran 2023 Cuma 13:15

evet tek suçlu Kemal kılıçdaroğlu. aday olma dedik gitti aday oldu seçimi kaybetti. biz vatandaş olarak görevimizi yaptık kemal beye oyumuzu verdik. şimdi oda görevinin getirdiğini yapacak ve istifa edecek . Değişim seçmen kızgınlığı ile değil seçmen mantığı ile oluyor. ne dedim yukarıda! kaybedecek . oy veren ve aday olma diyen herkes mantık gereği bunu biliyordu. bu kızgınlığın değil mantığın sesiydi. şimdi seçmen gene aynı şeyi söylüyor " istifa" et diyor. gene dinlemiyor ve CHP bunun sonucunu yerel seçimlerde çok kötü yaşayacak. çünkü görünen köy klavuz istemiyor.

Yorumu oyla      6      3  
Objektif Yorum 23 Haziran 2023 Cuma 12:39

Partide her kademede ön seçim yapılsa şu an mevcut koltuktakilerin sadece % 5 i yerinde kalabilir. Diğerleri koltuklarını kaybedeceklerini bildikleri için sayın K.K.nun yanında görünmek zorundalar. CHP bu kafa ile asla iktidar olamaz.

Yorumu oyla      5      3  
EMRE 23 Haziran 2023 Cuma 11:13

hahah engin başkana dert olmuş

Yorumu oyla      4      3  
Necati Yıldız 23 Haziran 2023 Cuma 10:44

Ali Engin ile 30 yılı aşkın bir dostluğumuz ve partili hukukumuz vardır.Sitasete de toplumsal sorunlara bakışıda objektiftir. Ancak,onun da Kılıçdaroğlu''na yönelik eleştirilere karşı bir tür objektif olmayan savunma mekanizması geliştirdiğini görmekteyim. Sorun şudur; Kılıçdaroğlu sık değiştirdiği ekibi ve danışmanları ile birlikte siyaseten başarısız olmuştur. Bunları listelemeyede gerek yoktur. Akçeli işlere karşı dürüst olması da bu gerçeği değiştirmemektedir. Bu nedenle Kılıçdaroğlu,kendi isteği ile değişimin önünü açars CHP bu süreçten az hasarlı,yoksa da ağır yaralı olarak çıkacaktır. Ali Engin''in Narlıdere''de başarılı olmasıda bu hasarı tedaviye yeterli olmayacaktır.

Yorumu oyla      6      3  
Selvi Karabulut 23 Haziran 2023 Cuma 10:39

KK istifa ederse "o" malum bölgenin ağırlığı olmayacak. Barış Partisi - Mustafa Timisi olmanıza sadece partinin isim değişikliği kaldı.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da muhteşem TSM konseri
Düzenlediği kültür ve sanat etkinlikleri ile yaz akşamlarına renk katan ...
Menderes bayram tatiline hazır!
Menderes Belediye Başkan V. Erkan Özkan, 9 günlük Kurban Bayramı tatiline ...
Karşıyaka bayrama hazır!
Karşıyaka Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı’nın huzur ve güven içinde ...
 
Torbalı’nın evlatları İzmir şampiyonu oldu
Torbalı Belediyesi tarafından hizmet veren Metropolis Spor Kulübü, büyük ...
Aliağa'da ‘Damızlık Koyun Üretim Merkezi’ faaliyete geçti!
Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Aliağa ...
Vatandaş Başkan Soyer’i davul zurna eşliğinde yüzmeye davet etti... Fikre bayıldım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 140 milyon TL harcayarak tamamladığı Çeşme ...
 
Aydın Tekstil Park çocuklara aquapark’ıyla da eğlence sunuyor
Aydınlıların buluşma noktası Tekstil Park, çocuklar için de bir eğlence ...
Aydın’da Camiler bayrama hazır
Vatandaşların ibadetlerini hijyenik koşullarda ve huzurlu bir şekilde ...
Menderes’te Mavi Bayraklar göndere çekildi
Mavi bayrak almaya hak kazanan Menderes’in plajlarına bayraklar düzenlenen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva