HABERLER>GÜNCEL
14 Şubat 2023 Salı - 14:49

Baro'dan 'afet göçü' açıklaması: 400 bin kişi İzmir'e gelebilir!

Kahramanmaraş ve çevre illerde yaşanan deprem felaketi nedeniyle, deprem bölgesine giden İzmir Baro Başkanı ve yönetim kurulu afet bölgesindeki izlenimlerini basın mensuplarına aktardı. Bölgedeki çalışmaların yetersiz olduğuna vurgu yapan Başkan Yılmaz, yaşam haklarından sağlık haklarına kadar birçok ihlalin yaşandığını ifade etti. Yılmaz, bölgeden 400 bin kişinin İzmir’e gelebileceğini belirtti.

Baro dan  afet göçü  açıklaması: 400 bin kişi İzmir e gelebilir!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Barosu Konferans Salonu Barohan’da gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan Baro Başkanı Sefa Yılmaz, 10 ilin barosunun da sesini duyurmak istediklerini söyleyerek ilk olarak Osmaniye’ye gittiklerini belirtti.

Yılmaz, barolar aracılığıyla yardımların iletildiğini kaydederek, “AFAD sadece sınırlı imkanlarıyla yardım etmeye çalışırken baro üzerinden bir yardım çalışması vardı. Yıkılan binalarda yardım ve kurtarma henüz başlamamıştı. Osmaniye barosunun konferans salonu yaklaşık 50 aileye açılmıştı. Hala ulaşılamayan enkazlar, girilemeyen sokaklar var. Bölgede işkence, sağlık sorunları barınma sorunları ve iletişim sorunları var” diye konuştu.

BAKANLIKLARLA AFAD KOORDİNELİ OLMALI
Bölgede çeşitli hak ihlallerinin yaşandığını ifade eden Yılmaz, “Arama kurtarma faaliyetleri o kadar yetersiz ki hala ulaşılamayan enkazlar var. Eksikliğin en önemli sebeplerinden biri ekipman ve personel yetersizliği. AFAD’ın, İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarının daha koordineli davranması gerekir. Haberleşme hakkı engellendi. Depremzedeler kendi yakınlarıyla haberleşemediler, yardım isteyecekleri sosyal medyayı kısıtladılar. Sağlık hakkı ihlal edildi.  Kamu binaları zarar gördü, hastaneler zarar gördü. Barınma hakkı ihlal ediliyor. Çadır ve konteyner yetersiz. Bir diğer hak ihlali ise ayrımcılık. Din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin yardım gitmesi gerekirken nefret söylemi bölgede arttı ve buna bağlı olarak da işkence, kötü muamaele artmış durumdaydı” dedi.

20 AVUKAT GÖNDERECEĞİZ
Yılmaz konuşmalarını şöyle sürdürdü:

“Birçok cumhuriyet savcısı, hakim yakınlarını kaybetti, adliyeler yıkıldı. Tüm işlemler durdu özellikle 4 ilde. Ancak bakanlık çalışmalar yapmak üzere pazar günü İzmir’den 4 cumhuriyet başsavcı yardımcısı, 26 tane de başsavcısı görevlendirildi. 30 cumhuriyet savcısı şu an Antakya’da. Görevlendirmeler 1 hafta sonra yapıldı. Biz de 20 avukattan oluşan grubu Hatay’a göndereceğiz ki hala orada olan avukat arkadaşlarımız var, çalışmalarımız sürecek” dedi.

ARTIK BİRLİKTE BİRŞEYLER ÇÖZME ZAMANI
Deprem bölgesinden İzmir’e yapılacak yoğun göçü işaret eden Yılmaz, “Yaklaşık 400 bin yurttaşımızın bölgeden İzmir’e geleceği düşüncesindeyiz. Bizim bölgemizde de ihtiyacımız başladı. Dün Antalya’ya yardım tırı yolladık, oraya da göçler başlayacak. Özellikle göç alan illerde sıkıntılar artarak büyüyecek. Bizler baro olarak özellikle 10 baro olmak üzere yardım kampanyalarımızı uzun soluklu yapmayı planlıyoruz. Belli alanlarda ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile Büyükşehir Belediyesi ile de bazı çalışmalarımız olacak. Artık birlikte bir şeyleri çözme zamanı. Çünkü devletin yetersizliği kendini bölgede gösterdi” ifadelerini kullandı.

SEÇİMLER ASLA ERTELENEMEZ
TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın seçimlerin ertelenmesi üzerine yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Yılmaz, “Tamamen hukuk dışı. Kendisi de hukukçu. Bu seçimlerin ertelenmesini gerektiren hiçbir fiili durum yok. Yapılmaz ise çok büyük bir yanlış olur. Artık demokratik bir sürecin başlaması gerekir. İktidar sadece gördüğü tepkiler karşısında vatandaşların kendisine git diyeceğinden korktuğu için şimdi bir isim üzerinden ama sonrasında yandaş medyada da tartışmayı başlatacak. Anayasanın hükmü çok açık, savaş hali dışında asla seçimler ertelenemez, mümkün değil” dedi.

 
Başkan Gümrükçü'den afetle mücadele mesajı: Bilimi ve liyakati esas almalıyız
 
THY'den depremzedelere iş imkanı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karacan 14 Şubat 2023 Salı 16:27

işiniz gücünüz hep muhalefet yapmak 13500000 kişinin yaşadığı yerde yaşanan doğal afette bile siyaseti konuşuyorsunuz.depremi yaşayan halk bile yaşanan eksiklere göğüs gereken siz birşeyler çıkaralım peşindesiniz.

Yorumu oyla      2      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. ...
İzmir Emniyeti'nden bin gönüllü deprem bölgesine koştu
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem sonrasında birçok arama kurtarma ...
Antakya'daki tarihi kiliseler depremde yıkıldı
Hatay'ın Antakya ilçesindeki depremde tarihi Antakya Rum Ortodoks Kilisesi ...
 
Provokatif paylaşım yapan 17 kişi tutuklandı!
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sosyal medya platformlarında depreme ilişkin ...
Valilikten deprem raporu: 5 milyona dayandı!
Kahramanmaraş merkezli 10 ilin etkilendiği depremler için İzmir Valiliği’nin ...
Bakan Kurum: Deprem bölgesinin yüzde 95'ine su ulaştı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Deprem bölgesinde ...
 
Hablemitoğlu suikastı sanıkları hakim karşısında!
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ...
Enkazda kalan 'Çitos' için kurtarma çalışması!
Hatay'da, 10 katlı binanın enkazında kalan 'Çitos' isimli kedinin kurtarılması ...
180 depremzede gemiyle İzmir'e getirildi
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 180 depremzede, İskenderun ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva