HABERLER>EKONOMİ
16 Aralık 2021 Perşembe - 15:26

Asgari ücret belli oldu!

Milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücret miktarı belli oldu. 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücret AGİ dahil 4253 TL olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisinin kalkacağını ifade etti.

Asgari ücret belli oldu!

EGEDESONSÖZ - İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere dördüncü kez toplandı. 

Bakanlığın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİSK Genel Sekreteri Koç, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, basın mensuplarının karşısına geçti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan toplantının ardından, komisyon üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda kabul edildi. 

'SENDİKALARA TEŞEKKÜR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce söz alan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, "Uzun zamandır merak edilen asgari ücretle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Kararımızı verdik. Biz de bu süreçte özellikle komisyondaki katkılarıyla işveren sendikalarımıza işçi sendikalarımıza teşekkür ediyoruz. Ülkemiz açısından çok önemli. Sadece çalışanlarımızla değil tüm ücret düzeylerini etkileyen bir temel ücret noktasına gelmiştir. Ekonomik kalkınmanın meydana getirdiği sarsıntılar... Değişimler sorun yaratır." dedi.

Bakan Bilgin, "Bunları sosyal politikalarla inşa etmek çok önemlidir. Sosyal devletin esas amacı budur. Bu yaklaşımları benimsemek önemlidir. Tüm asgari ücret komisyon üyeleri ve sendikalarımızı tebrik ediyorum. Komisyon kararını Cumhurbaşkanımıza takdim ettim. Sayın Cumhurbaşkanımızın emeği ve üretim devamlılığını sağlayan yaklaşımı ve desteğini hissettik." ifadelerini kullandı.

VERGİLER KALDIRILDI
Yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu. Açıklanan rakama göre 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olacak asgari ücret, AGİ dahil bekar ve çocuksuz olanlar için net 4253 lira oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisinin kalkacağını ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Aziz milletim, değerli işçi ve işveren temsilcileri, kıymetli basın mensupları, sizleri selamlıyorum.

Nasıl bu yıl aralık ayının başında asgari ücret çalışmalarına başladıysak, önümüzdeki yıl da bu tarihte çalışmalara başlayacağız ve seçim öncesi o görüşmelerle seçime gideceğiz.

Komisyon asgari ücretin 4 bin TL'nin üzerinde olması yönünde görüş bildirmiştir.

İki taraf da gerçekten çok farklı bir anlayış içerisinde özveriyle süreci işlettiler. Bugüne kadar alışılmış bir metod değildi. İlk defa oluyor. Bundan dolayı ben de çok mutluyum.

Asgari ücret 2022 yılında en alt rakam 4 bin 250 TL olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olması ve çocuk sayısına göre rakam yükselmektedir.

Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin herkese hayırlı olmasını diliyorum.

Çalışanlarımızı fiyat artışı karşısında ezdirmeme kararımızı uyguladığımıza inanıyorum. Elbette çalışanlarımız bunların çok daha fazlasını hak ediyor. Taraflar olarak iki kesimde bizim için çok önemlidir. Türkiye büyüdükçe güçlendikçe çalışanlarımız da hak ettiği payı alacaktır.

Kimse spekülasyona girmemeli. Bunların da istismarını yapmamalıdır. Yok geçmiş de dolar şuydu. Hesabı dolar üzerinden yaparak asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar istismardan başka bir şey değildir.

Onlara sormak lazım; Sizin geçmişinizde acaba siz insanları dolarla mı çalıştırıyordunuz? Bizim paramız bellidir. O da TL'dir. Ve biz TL'mizi yedirmeyeceğiz. Şu anda bazı sıkıntılar var ama en kısa zamanda bu sıkıntıları aşacağız.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ KALKTI
Önümzüdeki yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan damga vergisi ve gelir vergisini kaldırıyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken işverendeki maliyetini 450 tl azaltmış oluyoruz.

Bu ülkenin 84 milyon hep birlikte biz belirleyeceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşaasında tarihi fırsatı değerlendirmek için hep birlikte mücadele edecek ve fedakarlık yaparak hedeflerimize ulaşacağız. Büyümeye devam ediyorsak hedeflerimize yakınız demektir. Asgari ücreti işte bu anlayışla belirledik. İşveren üzerindeki yükü bu anlayışla düşürdük.

Bir kez daha yeni asgari ücretin hem çalışan kesime hem işverenlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Asgari ücretin işverene maliyeti 5 bin 879 lira

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan bilgi notuna göre, 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4253,4 lira olacak.

SGK ve işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere işverene toplam maliyet 5 bin 879 lira olacak. Mevcut asgari ücretin işverene toplam maliyeti 4 bin 203 lira düzeyindeydi.

ASGARİ ÜCRET

 

5.004,00

SGK PRİMİ % 14

700,56

İŞSİZLİK SİG.PRİMİ  % 1

50,04

KESİNTİLER TOPLAMI

750,60

NET ASGARİ ÜCRET

4.253,40

 

İŞVERENE  MALİYETİ

 

SGK PRİMİ % 15.5 ( İşveren Payı ) (***)

775,62

İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTA PRİMİ  % 2

100,08

İŞVERENE TOPLAM  MALİYET (****)

5.879,70

 

 
Genel-İş üyelerinden alacak eylemi... ‘Zamanında ödensin’
 
Metroda arıza... O istasyonlarda seferler durdu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
16 Aralık 2021 Perşembe 22:08

Emekli?

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Işik 16 Aralık 2021 Perşembe 15:49

Asgarî ücretle çalışanın enflasyona ezdirilmemesi demek gerçek enflasyon yüzde 50 demektir. Peki emekli bu durumda enflasyona ezdirilcek mı?

Yorumu oyla      2      3  
işçi 16 Aralık 2021 Perşembe 15:37

allah razı olsun devletimiz var olsun

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BDDK'dan banka kredileri için talimat
BDDK, verilen kredilerin amaca aykırı kullanılmamasına yönelik kontrollerin ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. TCMB, haftalık ...
İzmir'e gemoloji laboratuvarı geldi... Hakemlik yapacak!
İzmir Kuyumcular Odası'nda, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Ticaret ...
 
Tüketicilerin korunmasına yönelik cezalar artırıldı
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen tüketici hakem heyetlerine ...
Yargıtay’dan emekliler için ihbar tazminatı kararı
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca özel sektör çalışanıyla alakalı ...
Stopaj indiriminde süre uzatıldı
Türk Lirası mevduatları cazip kılmak, birikimlerin Türk Lirası mevduat ...
 
Asgari ücretin açıklanacağı saat belli oldu
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasının ardından asgari ücretin ...
Torbalı OSB’de unvan ve görev değişimi
Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’nin unvanı gerçekleştirilen toplantı sonunda ...
MB kararı öncesi Dolar yeni rekor kırdı!
Merkez Bankası'nın bugün saat 14.00'de açıklayacağı faiz kararı öncesi ...
 
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva