HABERLER>POLİTİKA
16 Temmuz 2012 Pazartesi - 19:24

Arınç: Suriye'ye yeni yaptırımlar gelebilir

Başbakan Erdoğan'ın Rusya'ya gideceğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Suriye için yeni yaptırımlar gündemde'' diye konuştu.

Arınç: Suriye ye yeni yaptırımlar gelebilir

ANKARA - Toplantıda, Avrupa Birliği ile ilişkiler konusunda Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Bakanlar Kurulu'na bilgi sundu. 1 Temmuz itibariyle Güney Kıbrıs Rum Kesimi, AB'de dönem başkanı olduğunu hatırlatan Arınç, "Türkiye bunu kabullenmediğini, tavır koyacağını ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin dönem başkanlığını bir şekilde tanımadığını ifade etti. Ancak bu dönem içerisinde AB sürecinin kesintiye uğramaması lazım. AB ile müzakerelerimiz devam ediyor. Bu yüzden Avrupa Birliği'nde genişlemeden sorumlu hem komisyon hem yöneticilerle Türkiye 'pozitif gündem' adı altında sürecin devam ettiğini gösteren bir seri çalışmalar yapıyor. Ve pozitif gündem AB'de de kabul edildi. Türkiye'nin atması gereken adımlar ve ilerleme raporlarına göre sorumlu olduğu konular üzerindeki gelişmeler takip ediliyor. Bu konuda Sayın Bağış ve Atalay yasama döneminin son günlerinde çıkarılan 2 kanundan bahsettiler. Birisi, İnsan Hakları Kurumu diğeri ise AB standartların Akreditasyon Kurumu'nun kanununda yapılan değişikliklerdir." diye konuştu.
 
KÜRTAJ KONUSUNDA "ÜREME SAĞLIĞI HİZMETLERİ KANUN TASLAĞI" TARTIŞILDI
Son dönemin çok tartışılan konularından 'kürtaj'ın da gündeme geldiğini belirten Arınç şöyle konuştu; "Sağlık Bakanı Receğ Akdağ, 'üreme sağlığı hizmetleri kanun taslağı' konusunda bilgilendirme yaptı. Bu kamuoyunun merakla takip ettiği kürtaj konusunda yapılacak yasal düzenlemenin takdimidir. Mevcut kanun üreme sağlığı hizmetleri olarak düşünülen bir seri çalışmanın içinde yeni bir yasal düzenlemeyi getirmektedir. Henüz tasarı haline gelmemiştir. Başbakan tarafından, yeni yasama dönemi başlayıncaya kadar, taslak haline getirilmesi tavsiye edildi."
 
"BİZİM TEZLERİMİZE TERS DÜŞEN BİR GELİŞMEYE RASTLANMAMIŞTIR"
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un "Elimizdeki tüm bilgileri Türkiye'ye verdik" açıklamasını değerlendiren Arınç şunları söyledi; "Bu bilgiler nelerdir, Dışişleri Bakanlığımız bu konuda bilgiye sahiptir. Bizim yaşadığımız bir olay var; RF uçağımız bir radar testi yaparken düşürülmüştür. Bu konuda benim, Başbakanımızın, Genelkurmay Başkanlığımızın, Dışişleri Bakanımızın yazılı açıklamalarıyla birbirini teyit eden konular ortaya çıktı. O da şudur: Nautilus tarafından yapılan çalışmalarla, yeraltındaki uçağın enkazı tespit edilmiştir. Enkaz parçaları görüntülenmiştir. Bunlar önemli veriler. Bunu takiben 2 pilotumuzun naaşı çıkarılmıştır. Deniz altından ve deniz üstünden bir takım enkaz parçaları çıkarılmıştır.
 
Bütün bu verilerle Milli Savunma Bakanımızın da ifade ettiği gibi, henüz deniz altındaki uçak enkazının yüzde 10'unu bile bulamayacak kadar bir parçasına kavuşma imkanımız oldu. Şu anda enkazın büyük parçaları halen sualtında bulunmaktadır. Nautilus'un oradan bir şekilde ayrılmasıyla, bundan sonraki çalışmalar eksiksiz bir şekilde devam edecektir. Nautilus'un yerinden ayrılmasıyla aynı işlemi yapabilecek başka imkanlar aranmıştır. Bunlardan ABD'de Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nin yüklenici firması durumunda bulunan Fenix firması ile anlaşılmıştır. Bu anlaşma sonucunda arama kurtarma çalışmaları bundan böyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı TCG İnebolu gemisinden yürütülecektir. Bu geminin üzerine arama-kurtarma kullanılacak alet, teçhizat Fenix firması tarafından sağlanacaktır. Arama kurtarma faaliyetleri firma çalışanları tarafından yürütülecektir."
 
"ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARI 2 GÜN SONRA YENİDEN BAŞLAYACAK"
Yarından sonra teçhizatların yükleme çalışmaları, 2 gün sonrasında da arama-kurtarma çalışmalarının başlamasını öngördüklerini ifade eden Arınç; "Uçağımızın enkazının büyük bölümü çıkarılabilirse, ne şekilde vurulduğu, isabet aldığı, ne tür bir silahla vurulduğu ortaya çıkarılacaktır. Bugüne kadar elimizdeki bilgiler ve başkaları tarafından bize ulaştırılan bilgi ve belgelerle, bizim tezlerimize ters düşen bir gelişmeye rastlanmamıştır.
 
Elektomanyetik müdahale iddiasının sorulması üzerine ise Arınç; "Bunlar üzerinde konuşacak bir noktada değiliz. Yaptığımız açıklamaları takip edeceksiniz. Bundan sonraki resmi açıklamarda ilgili bakanlıklar ve ya Genelkurmay Başkanlığımız tarafından yapılacaktır. Yoksa hergün her gazetede, bilen ve ya bilmeyen insanlar bir takım varsayımlara dayalı olarak tezler ileri sürebilmektedir. Bizim daha önce yaptığımız açıklamalara ilave edebileceğimiz herhangi bir yeni bilgi mümkün değil şu anda." diye konuştu.
 
"BİR BAKANIN BİR VALİNİN YETKİSİNE MÜDAHALE ETMESİ SÖZKONUSU DEĞİL"
Olaylı geçen Diyarbakır mitingini değerlendiren Arınç, BDP Genel Başkanı Demirtaş'ın Beşir Atalay hakkındaki iddialarını da değerlendirdi. Arınç açıklamalarına şöyle devam etti; "14 Temmuz'da BDP Diyarbakır'da büyük bir miting yapmak istemiştir. Dolayısıyla bu mitingi yapmak üzere Valilikten izin talep etmiştir. Valilik yaptığı incelemeler sonucunda BDP'nin bu mitingine izin vermemiştir. Bu normal prosedürdür. Fakat buna rağmen BDP'nin Genel Başkanı'da, milletvekilleri de sık sık açıklama yaparak valiliğin bu kararını tanımayacaklarını, halkı da bizzat sokaklarda yürüyerek, Valiliğin kararına karşı gelmeye, direnmeye, bu kararı yok saymaya davet etmişlerdir. Bu açıkca suçtur. Bu suç işlenmiştir. Tabi bu ısrar karşısında güvenlik görevlileri de yetkilerini kullanmak zorunda kalmışlardır. Yetki aşımı, güvenlik aşımı bunların hepsinden bahsedebilirsiniz. Ama ortada Valiliğin verdiği bir karar vardır. BDP'de bu karar aleyhine de yargıya gitmemiştir. Gitseydi belki, toplantı yapacak imkanı da bulabilirdi. Mademki karar olduğu yerde duruyor, bazı silahlar ve patlayıcılar bulunmuşsa, Valiliğin bu kararına hepimizin uyması gerekirdi. Dolayısıyla Valilik elindeki yetkiyi kullanmıştır, bu yetkiyi kimseyle paylaşmasına da ihtiyacı yoktur. Beşir Atalay, İçişleri Bakanlığı yapmış birisidir. Bu yüzden Valiliğin yetkilerini bilmemesi düşünülemez. Dolayısıyla bu haberlerin doğru olmadığı kaanatideyim. Türkiye bir hukuk devletiyse ve siyasi bir partinin genel başkanları bu gerçeği biliyorsa, Valiliğin kararına karşı gelmek değil, bu kararı kolaylaştırıcı bir tavır takınmaları gerekirdi. Dolayısıyla bir bakanın bir valinin yetkisine müdahale etmesi sözkonusu değil."
 
CHP'YE 'SURİYE' MESAJ: KILIÇDAROĞLU NEDEN KINAMIYOR ?
Suriye konusunda konuşacağımız en önemli husus, 13 Temmuz'da Hama'da Esad yönetimi tarafından gerçekleştirilen katliamı konuşmamız lazım. Bu konuyu bütün Dünya kınamıştır. Türkiye'de şiddetle kınamıştır. Bu yaşanan olaydan sonra hem Annan, hem BM Genel Sekreteri, hemde Rusya ve Çin Dışişleri Bakanlıkları, önemli açıklamalar yapmıştır. Suriye'de belki dünyanın gözünü açan bir olay yaşandı. Acaba bu olaydan Kılıçdaroğlu'nun haberi yok mudur ? Kılıçdaroğlu'nun ağzından bir insan olarak en azından- bırakınız siyasetçi olmayı- bu yaşanan gaddarlığa karşı, Suriye yönetimi ile arası ne kadar iyi olursa olsun CHP kitlesini temsilen bu katliamı kınayacak, lanetleyecek bir söz duymak çok mu beklenecektir ? Niçin CHP Genel Başkanı yapmamaktadır ? Baas Partisi ağzıyla konuşmanın bu sorunun çözümü konusunda hiçbir katkısı olmayacaktır.
 
BAŞBAKAN'IN RUSYA ZİYARETİ
BM Güvenlik Konseyi'nde 2 önemli ülkede tavır değişikliği başlamıştır. Bunlar Rusya ve Çin'dir. Bu iki ülkede, artık Suriye konusundaki yandaşlık ve arka çıkma, artık terk edilmeye doğru gidiyor. Başbakanımızın yarından sonra Rusya'ya yapacağı ziyaretin, bu konuda yeni ufuklar açacağını ve Suriye'ye karşı yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 16 Temmuz 2012 Pazartesi 21:54

Arınç: Suriye'ye yeni yaptırımlar gelebilir......Hükumet yanlış yaptığı an aynı yaptırımlar bize dönecek Türkiye kapana düşmemek için ivedilikle önlemlerini alması şart.

Yorumu oyla      12      6  
AHMET NEVZAT GÜVEN 16 Temmuz 2012 Pazartesi 20:59

RUSYA SURİYE'YE YOLLADIĞI SAVAŞ GEMİLERİNİ HERHALDE TR DAHA ÇOK YAPTIRIMI KOLAYCA UYGULASIN DİYE GÖNDERMİŞ OLMALI.YOKSA BÜLENT BEY NEREDEN BİLECEK?SURİYE'DE BU YAPTIRIMLARDAN OLUMSUZ ETKİLENİP BERBAT OLACAKTIR.BU ANEKDOTLAR,HOCA'NIN DİKEN EKMESİ HİKAYESİNDEN TÜREYEN ŞEYLERDİR.BELKİ DE BUNLAR;ŞEYİNİ ŞEY ETTİĞİMİN ŞEYİDİRLER.DAHA ÇOK ŞEYLER OLABİLİR.BAKIN KÖRFEZDE ABD UÇAKGEMİLERİ SİVİL BİR TEKNEYE SALDIRMIŞLAR.BİZ İSE DERİN BİR KOMA HALİNDEYİZ.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP kurultay salonunu tanıttı
Büyük Kurultayın yapılacağı Ankara Spor Salonu basın mensuplarına tanıtıldı. ...
Günay’a çağrı: Samimiysen bakanlıktan istifa et
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, "Sayın Günay'ın, katliam sanıklarının ...
CHP Kurultayı: Çok bilinmeyenli denklem…
Büyük Kurultay mesaisi geldi/çattı… Partiyle ve siyasetle uzaktan yakından ...
 
CHP'den Sosyalist Enternasyonal'e Suriye çağrısı
CHP'den Umut Oran, Sosyalist Enternasyonal başkanı Papandreu'ya bir mektup ...
Tekin: AK Parti'den sürpriz katılımlar olabilir
CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, merkez sağa çağrılarının AK Parti'de ...
AK Partili Dağ sünnet şölenine katıldı
Ak Parti İzmir Milletvekili Av. Hamza Dağ, Ak Parti Bornova teşkilatı ...
 
Kurtulmuş’un AK Parti’deki görevi belli oldu
Genel Başkan Numan Kurtulmuş Başkanlığında Ankara'da toplanan HAS Parti ...
Anahtarı örgüte verdi: Karar çarşaf liste
Olağan kurultayda parti meclisi üyelikleri için genel başkanın değil örgütün anahtar listesi olacak.
Başbakan Erdoğan: Son kez aday olacağım
Başbakan Erdoğan, AK Parti Eskişehir İl Kongresi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva