Birliğin her platformda dile getirdiği görüşlerinin artık hukuki zemine de dayandırılacağını kaydeden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, 'İşyerinde müzik yayınından ticari kazanç sağlamadığı halde radyo veya televizyonunda müzik dinleyen esnafa hiçbir uyarı yapılmadan ağır cezalar kesilmesi yanlış bir uygulamaydı. Artık bu cezaların hukuki dayanağı kalmadı. Önümüzdeki süreçte kanunda revizyon yapılarak konuya netlik kazandırılmasını bekliyoruz.' diye konuştu.

HAK İHLALİ YOK
Yargıtay tarafından verilen bir kararın bundan sonraki süreçte adaletsizlikleri önleyeceğini dile getiren Mutlu, 'Eser sahiplerinin maddi ve manevi haklarının ihlal edildiğini savunan meslek birlikleri temsilcileri, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na dayanarak avukatlarla işletmeleri denetliyor, esnafa herhangi bir uyarı yapmadan, bilgi vermeden ceza kesiyor, ayrı ayrı savcılığa şikayet ediyordu.

Ancak Yargıtay 19. Ceza Dairesi işletmelerde radyodan veya televizyondan yayınlanan müziğin, yapımcı ve sanatçının mali haklarının ihlali anlamına gelmeyeceği yönünde karar verdi. Karar bu yönde süren davalar için emsal teşkil edecektir.'dedi

Kanunun amacına itirazları olmadıklarını belirten Mutlu, 'Kanun eser sahiplerinin haklarını korumayı hedefliyor. Buna bir itirazımız olamaz ancak uygulamada yapılanlar kanunun ruhuna aykırı olmuştur.

İşyerinde müşterisini traş eden berberin, kumaşını dikerken radyo dinleyen terzinin, 6-8 bin liraya kadar ulaşan cezalarla karşı karşıya kalması haksızlık yaratıyordu. İzmir'de de bu yönde özellikle Karşıyaka ve Bornova bölgelerinde çok sayıda esnafımızın canı yanmıştı. İzmir Birliği mağdur esnafın hakkını hukuki yollarla ararken, kabul edilemez bu durumu ilgili mercilere ve siyasilere aktarmıştı.

Mücadelesini sürdürdüğümüz bu konuda yargıtayın bizi sevindiren kararı artık emsal oluşturacak, esnaf sanatkarlarımızın haksız yere ağır para cezaları ile karşı karşıya kalmasını önleyecek ve bu yöndeki davaların zaten yükü oldukça ağır olan mahkemeleri de meşgul etmesinin önüne geçilecektir.' diye konuştu.