HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ocak 2010 Salı - 00:00

’‘Susuz yaz’’ olmasın diye’…

Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında yaşanabilecek kuraklık ve susuzluk tehdidine karşı çalışmalarını yoğunlaştırdı.’

’‘Susuz yaz’’ olmasın diye’…

Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında yaşanabilecek kuraklık ve susuzluk tehdidine karşı çalışmalarını yoğunlaştırdı.’
 
’·  177 kuyu açılarak 81 milyon metreküplük ilave su kaynağı yaratıldı.
’·  Ayrancılar ve Menderes bölgesindeki kuyulardan Tahtalı Barajı’’na saniyede 500-600  litre ilave su taşıyacak 2.1 milyon TL’’lik yatırım için düğmeye basıldı.
’·  Gördes Barajı’’nın suyunu ’“sağlıklı içme suyu’”na dönüştürecek Sarıkız Arıtma Tesisi için de ihaleye çıkılıyor.  2010 yılı sonunda bu hattan kente yılda 47 milyon metreküp su verilecek.
 
İZMİR ’– Kentin ve çevre yerleşimlerin susuz kalmaması için yeni kaynak arayışlarına giren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004 ’– 2009 yılları arasında 177 kuyu açtı. Bu kuyuların 143 adedi çevre yerleşimlerde, 34’’ü ise metropole hizmet etmek için açıldı. Yeni kuyuların devreye girmesi ile birlikte günde 111 bin, yılda ise 40 milyon metreküplük su kaynağı devreye alınarak çevre yerleşimlerde özellikle yaz aylarında yaşanan su kabusu son buldu. Küresel ısınma nedeniyle geçtiğimiz yıl sıkıntılı bir dönem geçiren İzmir’’de ise toplam 34 yeni kuyu açılarak günde 112 bin, yılda 41 milyon metreküplük ek su rezervi elde edildi. Böylece 2009 yılı verilerine göre yılda 185 milyon metreküp suyun tüketildiği İzmir’’e, yüzde 22 oranında ilave su kaynağı yaratılmış oldu. Menemen havzasında açılan kuyular işletmeye alınırken; Halkapınar, Bornova ve Sarıkız havzalarındaki kuyular ek rezerv olarak tutuldu. Menderes’’te açılan 8 kuyunun işletmeye alınması için çalışmalar ise sürüyor.
 
2010’’da 47 milyon metreküp daha su geliyor
2009 yılının başından bu yana yağan yağışlarla Tahtalı Barajı’’nın seviyesinin arttığını ve yılı sıkıntısız bir şekilde tamamladıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ’“Ancak küresel ısınmanın getirdiği kuraklık nedeniyle önlemlerimizi almaya devam ediyoruz. Yeni açtığımız kuyuları ek rezerv olarak tutarken, Tahtalı Barajı’’nın su seviyesini artırmak için Ayrancılar bölgesi ile Menderes bölgesindeki kuyulardan baraja saniyede 500 ’– 600  litre, yani günde ortalama 47  bin metreküp ilave su taşıyacak 2.1 milyon TL’’lik yatırıma başlıyoruz’” dedi.
 
Geçtiğimiz yıl su tutmaya başlayan Gördes Barajı’’ndan en kısa sürede kente su kazandırmak için Manisa Nuriye’’de kuracakları Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için bu ay ihaleye çıkacaklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, ’“Arıtma tesisinde günde 130 bin metreküp su arıtılacak. 2010 yılı sonunda bu hattan kente yılda 47 milyon metreküp su verilmeye başlanacak’” diye konuştu.

Çevre yerleşimlerde yaşanan su sıkıntısına da değinen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
’“Yaptığımız tespitlerde, pek çok çevre yerleşimlerde kaynakların kuruduğunu, kuyuların yetersiz kaldığını ve özellikle yaz aylarında vatandaşların su sıkıntısı çektiğini tespit ettik. Bu sıkıntıların giderilmesi için 2005 yılından bu yana bu bölgelerimizde yüzlerce kuyu açtık. Açmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar açtığımız kuyular için yaklaşık 12 milyon TL’’lik bir harcama yaptık.’”
 

 
Büyükşehir Belediyesi’’nin açtığı yeni kuyular
 
Bayındır
Çamlıbel Köyü, Eskiçıplak, Çınardibi, Dernekli, Yakapınar, Kızılcaova, Balcılar, Hasköy, Furunlu köyleri, Ahmetler Mahallesi  ve Atıksu Arıtma Tesisi içinde  1 adet olmak üzere 11 sondaj kuyusu açıldı. 7’’si işletmeye alındı, 4 kuyunun daha devreye girmesi için çalışmalar sürüyor. Bayındır ilçesinde de 2 kuyunun sondaj çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde işletmeye alınacak.
 
Aliağa
Helvacı Mahallesi ile Çıtak ve  Samurlu Köyü’’nde 3 adet kuyu işletmeye alındı. 
 
Bornova
Yakaköy, Kayadibi, Eğridere, Sarnıç ve Beşyol Köyü’’nde kuyular açıldı. 
 
Foça
Foça ilçesi ve Yenifoça Mahallesi için 8 adet, Yenibağarası Mahallesi’’nde de 2 adet olmak üzere 10 sondaj kuyusu açıldı
 
Kemalpaşa
Sinancılar, Ansızca (3 adet), Dereköy (2 adet), Vişneli (3 adet), Beşpınar (2 adet) , Kuyucak, Damlacık (2 adet), Kızılüzüm,  Cumali Yeşilyurt (2 adet) , Sütçüler köyleri ile Kemalpaşa merkezde 2 adet,  Bağyurdu ve  Halilbeyli Mahallesi’’nde birer adet olmak üzere 24  adet su sondaj kuyusu açıldı.
 
Balçova
Balçova’’da sulama amaçlı bir kuyu devreye girdi. İnciraltı bölgesi için de bir kuyu açıldı.
 
Çiğli
Tuzla bölgesinde sulama amaçlı 4 kuyu devreye girdi.
 
Menderes
Yeniköy, Kuyucak, Karakuyu, Çile köyleri, Çakaltepe ve Oğlananası Mahallesi’’nde 6 adet su sondaj kuyusu açılarak işletmeye alındı.
 
Özdere
Gökdere mevkii, Cumhuriyet (2 adet), Ortaköy, Çukuraltı (5 adet)  ve  Özdere mahallesinde de 2 olmak üzere toplam 11 kuyu açıldı.
 
Seferihisar
Seferihisar ilçesinde 10, Payamlı Mahallesi’’nde bir adet,  Beyler, Doğanbey  köylerinde  birer adet olmak üzere 13 adet su sondaj kuyusu açıldı. Önümüzdeki günlerde işletmeye alınacak. Ürkmez Mahallesi’’nde de bir sondaj kuyusu devreye girdi.
 
Menemen
Seyrek, Türkelli mahalleleri, Çukurköy, Musabey,  Günerli köyleri ve Menemen Atıksu Arıtma Tesisi’’nde 5  adet kuyu açıldı. Seyrek mahallesindeki kuyu devreye girdi, diğerleri de önümüzdeki günlerde işletmeye alınacak. 
 
Torbalı
Atalan, Karakuyu (3 adet), Çaybaşı (2 adet), Kuşçuburun, Yazıbaşı (2 adet), Subaşı (2adet), Pamukyazı  mahalleleri, Çamlıca, Karaot, Helvacı, Şehitler, Ormanköy, Eğerci, Karaot, Kaplancık, Yeniköy, Aslanlar, Çapak köyleri, Ayrancılar ’– Yazıbaşı Atıksu Arıtma Tesisi içi  ile  Torbalı ilçesinde de 5 adet olmak üzere 29  adet su sondaj kuyusu açıldı.
 
Urla
Urla merkezde 2 adet, Urla Atıksu Arıtma Tesisi’’nde bir adet, Gülbahçe Köyü’’nde 2, Balıklıova’’da 2  ve İçmeler Mahallesi’’nde de bir adet olmak üzere 8 adet su sondaj kuyusu açıldı. 
 
Güzelbahçe
Çamlı Köyü’’nde su sondaj kuyusu açıldı.
 
Buca
Kırıklar ve Karaağaç köyleri için sondaj kuyuları açıldı.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir başkanlar kurulu toplandı
İzmir'de, Vali Cahit Kıraç başkanlığında yılın ilk Başkanlar Kurulu toplantısı ...
Buca Başkanlık Kupası sahibini buldu
Buca Belediye Belediye Başkanlığı Koşusu, Şirinyer Hipodromu’’nda ...
Çiğli’’de aşure günleri
Muharrem ayı nedeniyle Küçükçiğli Cemevi tarafından Küçüçiğli Mahallesi’’nde, ...
 
Şato ’“çiçek gibi’” oldu
Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda olan Şato Restoran’’ı ...
Durak: Kocaoğlu, ağabeylik yapmalı
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Efemçukuru’’nun ikinci doğuşu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 700 yıllık geçmişi ile kentin en eski ...
 
Herkes Cittaslow istiyor
Alaçatı, Akyaka, Yenipazar gibi Egeli ilçelerinin yanısıra Türkiye'nin ...
Oda nikahına davetliler de katılabilecek
Konak Belediyesi Fuar Evlendirme Dairesi'nde kıyılacak oda nikahlarına ...
ESHOT gaz solumayacak
ESHOT Genel Müdürlüğü, Gediz Ağır Bakım Tesisleri’’ndeki teknik personelin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva