Güncel

Gündem: Güvenlik… Söz silah esnafının: Olay çok, satış yok!

Artan şiddet ve terör olaylarının ardından vatandaşlarda güvenlik endişesi oluşmaya başladı. Özellikle kadın cinayetlerinde kullanılan ateşli silahlara ulaşım konusundaki süreç, kafalarda soru işareti oluşturuyor. İzmir’de uzun yıllardır av malzemeleri ve ateşli silahlar satışı yapan bir dükkan, ateşli silah ruhsat prosedürüne dair önemli bilgiler anlattı. Artan şiddet olaylarına karşın kendileri için işlerin kesat olduğunu söyleyen esnaf, yasal ruhsat süreçlerinin uzun olması sebebiyle kaçak silahlara yönelim olduğunu belirtti.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ülkede son zamanlarda yaşanan asayiş olayları bireysel silahlanma konusunu yeniden gündeme getiriyor.

Kullanılan cinayet silahlarının tedariki ise oldukça basit… Gerek sosyal medya gerekse de telegram gruplarında aleni silah satışı yapıldığı görülüyor.

İzmir'in tarihi çarşısı Kemeraltı'nda 10 yıldır av malzemeleri ve ateşli silahlar satan bir esnaf, ateşli silahların satış sürecine ve işlenen cinayetlere dair detayları anlattı.

SİLAH RUHSATI NASIL ALINIR?
Bireysel silahlanma ve ruhsat alma sürecini anlatan esnaf, 'Ateşli silahtan herhangi bir grubu alabilmek için kaymakamlık veya valilikten izin almak zorunda. Bu süreç için en başta sağlık raporu alıyor. Devler hastanesinde 6 doktorluk bir heyet var. Onlar muayene ediyor. Sabıka kaydı ve adli sicil kaydını çıkarıyor. Ziraat Bankası'na harçlarını yatırıyor. Oturmuş olduğu yerin ilçe emniyet müdürlüğünde silah ruhsatlar şubesine müracaat ediyor. Hiçbir sabıkası yoksa ve bütün bu süreçler olumlu ilerlemişse biz kimlik numarası üzerinden sorgulama yapıyoruz emniyetin sistemi ile bu şekilde satın alması çıkıyor' ifadelerini kullandı.

'AV MALZEMELERİ SATAN YERLERDEN ALINAN SİLAHLARIN HEPSİ EMNİYET SİSTEMİ İÇERİSİNDE'
Cinayetlerde işlenen silahların neredeyse hepsinin 'merdiven altı' ve kaçak bir şekilde üretildiğinden bahsederken, 'Kadın cinayetlerinde kullanılan av tüfeği ve pompalı tüfeklerin hepsi merdiven altı. Buradaki tüfeklerin her biri sisteme kayıtlı. Fabrikadan bize daha tüfekler gelmeden seri numarası ile onaya geliyor. Önce alıcı olarak ön onay yapıyorum. Bu onay sürecinin tamamını emniyet de görüyor. Sonra silahlar bana geliyor, tek tek seri numaralarını kontrol ediyoruz. Fabrikadan 'bu silahlar sana geldi mi' diye bildirim geliyor gelen silahları onaylıyoruz. Sistem içerisinde stokumda o silahlar görünüyor. Satın alma belgesi olmadan kendim bile o silahı bu dükkandan çıkaramıyorum. Sistemde kayıtlı bir şekilde görünüyor' ifadelerini kullandı.

'RUHSAT PROSEDÜRÜYLE UĞRAŞMAMAK İÇİN İNTERNETTEN SİLAH ALIYORLAR'
Ruhsat alma sürecinin uzun olmasından dolayı ruhsatsız ve kaçak silaha yönelmenin arttığından bahseden esnaf, 'İnsanlar bu ruhsat prosedürleriyle uğraşmamak için internetten 10 bin TL verip silah alıyor. Bize geliyor 'bu prosedürlerle mi uğraşacağım, internetten alırım' diyor' ifadelerini kullandı.

'MERDİVEN ALTI ÜRETİM YERİ ÇOK'
İnternette çeşitli platformlarda bu satışın gerçekleştiğini belirterek, 'Buradaki silahlar TSE damgalı silahlar. TSE damgası olmayan merdiven altı üretim yeri çok var. Çoğunluk ruhsat alamıyor ve üretim izni olmayan tesislerden bir şekilde bu silahı buluyorlar. Facebook, Instagram gibi sosyal medya sitelerinden bu silahları temin edebiliyorlar' dedi.

'SİLAH SATIŞINDA ARTIŞ YOK, AZ BİLE SATILIYOR'
Son dönemlerde ateşli silahlarla işlenen cinayetlerin çoğalmasına rağmen silah satışlarının normalin altında olduğunu belirterek, 'Silah satışı artmadı bu süreçte. İş yok yani. Az bile gidiyor silah satışı. İnsanları bence ruhsatlı silaha teşvik etmeleri gerekiyor. Ruhsatlı silahların takibi daha kolay. Sistem içerisinde bütün balistik bilgileri var' diye konuştu.

'CİNAYETLERDE RUHSATSIZ AV TÜFEKLERİ KULLANILIYOR'
Kadın cinayetlerinde özellikle av tüfeklerinin tercih edildiğini ve internette ruhsatsız av tüfeği satışının yaygın olduğunu belirterek, 'Cinayette daha çok av tüfekleri tercih ediliyor. Bir tabanca almaya kalksalar MKE'de 30 bin TL'den aşağı tabanca yok. Sabıkası olduğu için ruhsat alamadığı için tabanca alamıyorlar zaten. En ucuz alabileceği ateşli silah da av tüfeği oluyor' dedi.

'KAÇAK TÜFEKLERİ ARAŞTIRSALAR HEPSİNİN YOLU KONYA-ÜZÜMLÜ'YE ÇIKAR'
Torna tezgahlarında tüfek yapımının kolaylığından bahseden esnaf, Türkiye'de özellikle Konya'da bu işin ticaret haline döndüğünü belirtti. Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Üzümlü Köyü'nde neredeyse her evde silah torna tezgahı olduğunu belirterek, 'Millet eliyle tabanca ve tüfek yapıyor. Tüfek yapımı en kolayı. Ufak bir makine biliyor ol, iğne sistemi yapıyor. Bir boru, bir tetik sistemi ile tüfek yapılıyor. Yayını, iğne sistemini her şeyini yapıyorlar. Buralarda yapan yok bunu pek. Tüfeğin yeri Konya. Kaçak tüfeklerin hepsini araştırsalar bir şekilde Konya'nın Üzümlü Köyü'ne gider. Her evin altında tüfek imal ediyorlar. Ustası da oradan çıkıyor. Bir kere gittim ben, Kapalıçarşı gibi bir yer var, her yer silahçı. Herkes köşelere tüfeğinin markasını yazmış. Ahmet, Mehmet markası gibi kişisel markalar var. Herkes merdiven altı tüfek yapıyor. Asıl Konya'nın denetlenmesi lazım' dedi.

'BİZE RUHSATSIZ SİLAH SORAN OLUYOR, EMNİYETE BİLDİRİYORUZ'
Kendilerine ruhsatsız silah soranları emniyete bildirdiklerini belirten esnaf, 'Zorluk çıkaran olmuyor silah almak için, raporu olmadan silah almak isteyenler zaten nereden silah alabileceğini, ruhsatsız nereden silah temin edebileceği biliyor. Bize arada polisler gelip soruyor, şunu soran oldu mu diye isim ver diyorlar. Ruhsatsız var mı diye soran oluyor, bunları ihbar ediyoruz' ifadelerini kullandı.

'ATEŞLİ SİLAHLA CİNAYET İŞLEYİP YAKALANMAYAN YOK AMA İNSANLAR CİNAYET İŞLEMEKTEN KORKMUYOR'
Ateşli silahlarla işlenen cinayetlerin emniyet güçleri tarafından takibinin yapılabildiğine dikkat çeken esnaf, 'Cinayet işlendiği zaman silahı ve silahın izini buluyorlar. Bir cinayet olup da yakalanmayan yok aslında. Türkiye'de insanlar cinayet işlemekten korkmuyor. Asıl sorun o. Görüyoruz medyada, kadını öldürdükten sonra kadının başında oturup polisin gelmesini bekliyor. Seni de öldürse beni de öldürse öyle bekliyor başında. Hiçbir şey umurunda değil' dedi.