Güncel

Gözler bakanlığın kararında... HABAŞ'tan 44 milyonluk cüruf tesisi!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Yangınların ve çevresel sorunların artışlarından dolayı tartışmalara neden olan cüruf tesisleri ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Sanayi bölgesinde olan Aliağa'da metal fabrikaları bulunan HABAŞ'ın cüruf tesisi açmak için yaptığı başvuru ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni bir duyuru yayımladı.

Bakanlık geçtiğimiz yıl 'çevresel etki değerlendirme' (ÇED) süreci başlatılan projenin tanıtım dosyasının 5 Ağustos'ta gerçekleşecek İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nda ele alınacağını açıkladı. Komisyon ya proje dosyasını şirkete iade edecek ya da onay verecek.

Proje tanıtım dosyasına göre Şehit Kemal Mahallesi 7011 ada, 1 parsel, 7009 ada, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16 parsellere yapılmak istenen tesiste yılda 2 milyon 100 bin ton cüruf depolanacak. Şirketin bölgedeki çelikhane tesislerinden çıkan cürufların depolanacağı tesisin tahmini proje ömrü ise 12,4 yıl olacak.

TARIM ARAZİSİNE KURULACAK
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda 'Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi' ve 'Tarım Alanı' olarak geçen cüruf alanın etrafı tarım arazileri ve devlet ormanları ile kaplı. ÇED alanı Şehit Kemalpaşa Mahallesi'ne ise 1,5 kilometre mesafede yer alıyor. Şirket bu yatırım için 44 milyon TL bütçe ayırdı.

BÖLGE HALKI İSTEMİYOR
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında 'Halkın Katılım Toplantısı' bölge halkının tepkilerinden dolayı yapılamamıştı. Cüruf depolama tesisleri; tarım arazilerine ve yaşam alanlarına verilecek zarardan dolayı bölge halkı tarafından istenmiyor. Bakanlıktan gelen yetkililer halkın katılım toplantısında, toplantının yapılamadığına dair tutanak tutmuştu. Yine bu bölgede başka cüruf depolama tesisleri ile ilgili ÇED süreçleri ile devam ediyor.,

BÜYÜKŞEHİR HIZLANDIRILMASINI İSTEMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Foça'nın Ilıpınar, Kozbeyli ve Yeniköy mahalleleri arasındaki cüruf depolama tesisini geçtiğimiz aylarda kapatmıştı. Kapatma gerekçeleri arasında cüruf depolama tesisinin, sunduğu bilgi ve belgelerin aksine geri dönüşüm değil bertaraf amaçlı depolama yaptığı, işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı, çevre ve insan sağlığı açısından sakıncalı olması yer aldı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi yapım süreci devam eden cüruf tesisleri ile ilgili şirketlere yazı yollayarak sürecin hızlandırılmasını istemişti.