İZMİR

Ve süsler podyumda... İzmir en güzelini seçiyor

Yarışmaya İstanbul'dan Yorkshire terrier köpekleri ile katılan Alina Oğuz da "Drive" ve "Vandetta" isimli köpeklerini yarışmaya özel bakım ürünleriyle hazırladığını, köpeklerin daha önce kendi ırkında Türkiye şampiyonu olduğunu, uluslararası dereceler hedeflediklerini söyledi.

Dereceye giren köpekler ile sahipleri için yarın yarışma sonunda ödül töreni düzenlenecek.

Yerli ırkların yanı sıra, Terrier, German Spitz, Maltese, Chıhuahua gibi köpeklerin de yarıştığı yarışmaya İzmirliler büyük ilgi gösterdi.

Yorkshire terrier cinsi "Reina" isimli köpeğin sahibi Çilem Çavdar da yarışma heyecanı yaşadığını ifade ederek, "Ben bu ırkı çok seviyorum, yarışmayı da seviyorum. Gönül verdik diyelim. Reina daha önce best baby, junior şampiyon gibi dereceler elde etmişti, şimdi Türkiye şampiyonluğu için yarışıyor." şeklinde konuştu.

Özkanal, köpek sahiplerinin yarışmaya zorlu süreç sonunda katıldıklarını belirterek, "Küçük köpek sahipleri yarışmacıların tüylerini saatler boyu tarıyor. Büyük köpeklerin bakımı ise daha farklı. Yapısal değerlendirme ve yürüyüş sonrası hakemler görüşünü açıklıyor. Her ırkın en iyisi daha sonra yeniden yarışıyor ve birinci seçiliyor." diye konuştu.

Yarışma öncesi köpekler sahipleri tarafından özenle hazırlandı, tüyleri tarandı. Hazırlıkların ardından köpekler sahada hakem önünde dolaştırılarak puan toplamaya çalıştı.

Karşıyaka ilçesindeki Tay Park'ta düzenlenen ve iki gün sürecek olan yarışmada, ırklarının en iyisi köpekler belirleniyor.

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu tarafından Karşıyaka Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen ve iki günde yaklaşık 500 köpeğin yarışacağı Uluslararası Irk Standartları yarışması, bugün başladı. Irklarına ve yaşlarına göre farklı klasmanlarda yarışan köpekler, hakemler tarafından Uluslararası Kinoloji Federasyonu'nun belirlediği standartlar doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutulacak.

Yarışmayla ilgili konuşan Türkiye Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu Başkanı Ümit Özkanal, federasyon olarak 2006 yılında kurulduklarından bu yana Sivas, Akbaş ve Malaklı gibi yerli ırklar için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Kangal hakkında da son aşamaya geldik. 95 ülkenin üyesi olduğu FCI'ya (Uluslararası Kinoloji Federasyonu) biz de artık tam üye olduk ki bunun önemi de şu; artık kendi yerli ırklarımızı da FCI'ya kaydedebileceğiz. Bunun ilk aşaması da Kangal. Önümüzdeki nisan ayı içerisinde 'Kangal Çoban Köpeği' adının ve standartının resmi olarak kabul edilmesini bekliyoruz. Bu hem ülkemiz, hem ulusal gururumuz olan yerli köpek ırklarımızın tanıtımı açısından hem de bu köpeklere gönül veren çobanlar ve vatandaşlar açısından mutluluk verici."