Uzmanlar uyarıyor: 3 katlı, filtreli ve belgesi olmayan maskeleri kullanmayın!
Sürecin başlangıcında oldukça yüksek fiyattan piyasaya sürülen maskelerin fiyatı giderek, düşmeye başladı.
Bu sayede, firmanın kaydına, gerekli izinlerin alınıp alınmadığına ulaşılabilir. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, eczanelerden yardım isteyebilirsiniz" dedi.
Cerrahi maskeler her yerde satılıyor, herkes üretiyor. Maske 3 katlı ve telli olmak zorunda. Klasik iki katlı maskenin arasında bir filtre olmalı.
Bu maskeleri incelediğimizde, kayıtlarının olmadığını, Bakanlık onaylarının olmadığını ve istenilen özellikleri taşımadığını görüyoruz.
Bu merdiven altı maskelerin üretildiği malzemeleri de bilmiyoruz. O kadar çok var ki. Taklitler de var.
Sadece para kazanmak için üretilen, vatandaşın sağlığını korumaya yönelik bir kaygı taşımayan maskeler bunlar" diye konuştu.
Tane fiyatı 20 kuruşa kadar düşen maskelerin kalitesiz ve standart dışı olduğunu söyleyen uzmanlar, vatandaşları doğru maske seçimi konusunda uyarıyor.
'3 KATLI VE BELGELİ MASKENİN DÜŞÜK FİYATA SATILMASININ İMKANI YOK' -
Piyasada satılan çeşit çeşit cerrahi maske olduğunu anlatan Tuncay Sayılkan, "Salgın süreci bitene kadar maskeyle yaşamak zorundayız.
Pazar girişlerinde, benzin istasyonlarında, kırtasiyelerde, sokakta birçok farklı cerrahi maskeler satılıyor. Bize geliş fiyatının neredeyse yarısına bir paket maske satılıyor.
Sadece bir maske görüntüsü var. 3 katlı ve belgeli maskenin bahsedilen düşük fiyatlara satılma imkanı yok. Maskeyi virüsü bulaştırmamak ve almamak için takıyoruz.
‘ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASIYLA KONTROL EDEBİLİRSİNİZ’ -
Cerrahi maskenin 3 katlı olması gerektiğini söyleyen İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, maske kutusunun üzerinde ürünün standartlara uygun olduğunu gösteren CE damgası olması gerektiğine dikkat çekti.
Kırtasiyelerde, benzinliklerde, e-ticaret sitelerinde, hatta sokakta seyyar satıcıların bile sattığı bu maskelerin bazıları, düşük fiyatlarından ötürü kalite konusunda endişelere neden oldu.
Kutunun üzerindeki barkod sayesinde gerekli bilgilere erişilebileceğini aktaran Sayılkan, "Kutu üzerindeki barkodu, cep telefonlarına indirilen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) mobil uygulamasına okuttuğunuz zaman firmayla ilgili bilgilere ulaşırsınız.
Eğer cerrahi maskelerin arasında filtre yoksa, kağıt mendil malzemesi ile yapılmışsa geçirgen olur. Maske takılır fakat hiçbir koruyucu etkisi olmaz.
Koronavirüs salgınının başlamasından bu yana hayatın bir parçası haline gelen maskelerin fiyatı oldukça düştü. Kırtasiyelerde, benzinliklerde, sokakta ve e-ticaret sitelerinde tanesi 20 kuruşa bile satılan maskeler, kalite konusunda endişelere neden oluyor. Uzmanlar ise vatandaşları 3 katlı, filtresi ve belgesi olmayan maskelere karşı uyarıyor…
Corona virüs salgınının Türkiye'de yayılmaya başladığı mart ayından beri maskeler günlük hayatın bir parçası haline geldi.
Vatandaşlara, cerrahi maskeleri medikallerden ve eczanelerden almalarını öneriyoruz. Çok düşük fiyata, kampanyalı adı altında satılan birçok maskenin koruyucu özelliği yok.