DÜNYA

Ülkelerin renkli düğün gelenekleri

Düğün mevsimi geldi çattı. Dünyanın dört bir yanından onlarca farklı kültür, kendi düğün geleneklerini yaratmış durumda. Geçmişten günümüze evrilerek gelen bu geleneklerin bir kısmı halen yaşatılıyor. İçlerinde süpürge üzerinden atlayan da var, cam parçalarına basan da... Şu günlerde düğünler korona virüs gölgesinde yapılsa da bazı geleneklerden vazgeçilmiyor. Dünya üzerinde belki de en renkli düğün gelenekleri Hintlilere ait. 3 gün 3 gece süren düğün törenleri ülkede bir şölen havasında kutlanıyor. Düğün günü ritüellerinde ise damadın ayaklarının kayınvalide tarafından yıkanması ve çiçeği burnunda çiftin yakılan kutsal ateşin etrafından dönmesi yer alıyor.

Eğlenmeye iyi bilen İtalyanlar, düğün törenlerine de bunu yansıtıyor. Ülkede dikkat çeken evlilik ritüelleri ise şans getirdiğine inanıldığı için düğünlerin pazar günü yapılması ve çiftin yatağını bekar olan iki genç kızın hazırlamasıdır.

Renkli kişilikleri ile tanınan Meksikalılar da düğünlerini karnaval havasında organize edenlerden. Ülkedeki düğünlerde etkilendikleri kültürlerin ve ataların izleri bulunuyor. Düğünlerde İspanyol, Aztek, Maya ve yerli Amerikan esintileri kolaylıkla hissedilebilir. Ayrıca evlilik yemini sırasında gelin ve damat boyunlarından geçirilen ve 8 şekli verilen bir kurdela ile birbirlerine bağlanıyor. Bu gelenek, çiftin ömür boyu beraberliğini simgeliyor.

Rus düğünlerinde ikram edilen düğün somunu, o güne özel olarak pişiriliyor. Hamuru, mutlu bir evliliği olan kadın yoğurur ve düğün günü gelinle damat bu somundan bir parça ısırır. En fazla ısırığı alanın evin reisi olacağı öngörülür.

Düğün öncesi çiftlerin astrolojik uyumu Çinlilerin ilk inceledikleri nokta oluyor. Uyum görülürse, düğün hazırlıkları astrolog yönetiminde organize ediliyor. Ayrıca ülkede Temmuz ayının ikinci yarısında düğün yapılmasının uğursuzluk getirileceğine inanılıyor.

Pakistan'da pek çok insanın yadırgayacağı bir düğün geleneği yaşatılıyor. Damadın sabrını ve sevgisini ölçmek isteyen kız tarafı, hakaret ve küfür ederek karşı tarafın nabzını ölçüyor. Damat testi geçerse düğün renkli ritüellerle devam ediyor.

Musevilik inancı İsrail düğün geleneklerini yakından etkilemiş. Ülkedeki düğünlerde Kudüs'teki kutsal tapınağın yok oluşunu simgelemek için mutlu çift, içi cam parçalarıyla dolu bir bez parçasına basıyor. Bu şekilde gelin ve damadın evlilikleri süresince karşılaşacakları tüm engelleri aşacaklarına inanılıyor.

Almanya düğün geleneklerine göre davetliler gelin ve damadın üzerine bereket getireceği inancı ile pirinç serpiyor ve gelinin başında ne kadar pirinç kaldıysa o kadar çocukları olacağına inanılıyor.

Afrika kıtasının çoğu ülkesinde düğün günü gelin ve damadın bir süpürgenin üzerinden atlaması, birbirlerinden önce yaşamış oldukları tüm geçmişi silip attıklarını ifade ediyor.

Kore düğün geleneklerinde kazın ayrı bir yeri var. Tahtadan yapılmış birer kaz çiftin evine birbirine bakar şekilde yerleştirilir, mutluluk getireceğine inanılır.