BİLİM VE TEKNOLOJİ

Uçaklarla ilgili sıra dışı bilgiler

Uçak koltukları eskisi gibi değil; yıldan yıla daha fazla koltuk satmak isteyen havayolu şirketleri koltuk büyüklüğünü 10 cm küçülttü. Yani biz aslında daha küçük bir koltukta seyahat ediyoruz! İşte uçak yolculuğu yapanların bilmediği sıra dışı detaylar...

Aynı zamanda koltuk genişliği de yıllar içinde daraltıldı. Uçaklarda koltuk genişliği yaklaşık 5 cm kadar azaldı. Yani artık daha dar koltuklarda oturuyoruz!

İki pilot uçuş sırasında asla aynı yemeği yemez. Biri zehirlenirse diğerinin sağlığı açısından risk almamak için bu uygulamaya gidiliyor. Sözgelimi bir pilot tavuk yediğinde diğeri köfte yer.

Havadayken pek hissetmiyoruz; ancak uçağa kötü hava koşullarında sık sık şimşek çarpar.

Tuvaletlerin kilitleri dışarıdan açılabilir.

Uçakta her yolculuk bir ya da iki saat sürmüyor. Pilotlar için gece uçuşlarında gerekli emniyet tedbirlerinin alındığı kısa dinlenme prosedürü mevcuttur.

Kimse bu gördüklerinizi yıkamıyor. Tek kullanımlık!

Koridordaki ışık acil durumlarda dışarı çıkmaya yardım ediyor.

Acil durum kapılarından yolcular çıkmadan uçuş görevlileri çıkamaz.

Bazı havayolu çalışanlarına uçak kalkana kadar ödeme yapılmıyor. Kalkış yaparken ne kadar başarılı olduklarına bağlı ödeme alıyorlar.

Aslında oksijen maskeleri sadece 15-20 dakikalık ihtiyacı karşılayabiliyor.

Uçağın içerisinde kanatlarda kaç tane vidanın eksik olabileceği ile ilgili bir kılavuz bulunmakta.

Genellikle yolcular acil durum can yeleklerini uçaktan çalıyorlar. (Yani oturduğunuz koltuğun altında bir can yeleği olmayabilir)

Havadayken içeceklerin tadı daha güzel gelir. Çünkü alçak basınç içeceklerin içindeki şekerin daha fazla ortaya çıkmasını sağlar.

Bu yüzden daha tatlı gelen domates suyu uçuşlarda en çok tercih edilen içeceklerdir. Havada oluşan bulantıya iyi geldiğinden sodalar da tercih edilir.

Bilinenin aksine uçaklarda tenefüs ettiğiniz hava en temiz havadır. Uçaklarda hastanelerde kullanılan hava filrteleme teknolojisi kullanılır.

Tabii ki bu mikrop barındırmadığı anlamına gelmez ama her zaman en temiz hava uçaklardakidir.

Uçuşlardaki kazaların yüzde 90’ından fazlası iniş ve kalkış sırasında olur. Uçuş sırasında kaza olma olasılığı çok nadirdir.

İniş ve kalkışlarda bu yüzden insanların yerinde oturması ve kemerlerini takması zorunludur.