GÜNCEL

Türkiye'nin en tehlikeli yolları

Yola çıkmadan önce bir kaç kez düşünmenizi gerektirecek yolların birçoğunun ülkemizde olduğunu biliyor muydunuz? Buralardan değil geçmek fotoğraflarına bakmak bile insanı ürkütüyor! İşte karşılaştığınız zaman hatim indirtecek Türkiye'nin en tehlikeli yolları...

Dünyanın en zorlu yolları arasında gösterilen Bayburt-Trabzon arasında bulunan Soğanlı Dağı üzerindeki Derebaşı Virajları, yeni yerler keşfetmek isteyenler ve macera tutkunlarını bekliyor.

Kullanıcılarına dünya genelindeki tehlikeli ve zorlu yolların tanıtımını yapan www.dangerousroads.org adlı site tarafından 2 yıl önce dünyanın en tehlikeli yolu olarak belirlenen Derebaşı Virajları, Trabzon ile Bayburt illerini en kısa mesafe olan 3 bin 500 metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerinden birbirine bağlıyor.

Yaklaşık 106 kilometrelik güzergahtaki Derebaşı Virajları'nın Bolivya'da 'ölüm yolu' olarak nitelendirilen yoldan yer yer daha tehlikeli olduğu belirtiliyor.Trabzon'un Of ilçesinden başlayarak Bayburt'a kadar uzanan D915 yolunun Karaçam mevkisindeki Derebaşı Virajları bölümünde yer alan 13 keskin virajın tek seferde dönülmesi mümkün olmuyor. Yol, ilk olarak 1914 yılındaki Rus işgali sırasında yöre halkı çalıştırılarak arazideki sarp kayalıklarda adeta iğne ile kuyu kazarak inşa edildi.Karadeniz sınırında yer alması nedeniyle sis, yağmur, heyelan, kar ve çığ gibi doğa olaylarının yaygın yaşandığı Derebaşı Virajları mevkisi, bu özellikleriyle dünya genelinde "zor yol" olarak anılıyor.

Erzincan-Sivas karayoluna bağlanan Kemaliye'nin taş yolu,132 senede yapıldı. Devasa kayalar, insan gücüyle kırılıp, onlarca tünel kazıldı. Binbir zorlukla açılan tünel yol, şimdilerde ise turizm amaçlı kullanılıyor.

Erzincan'ın Karanlık Kanyonu Kemaliye ilçesinin hemen yanıbaşında yer alıyor. Kanyon boyunca devam eden yolda irili ufaklı birçok tünel var. O tüneller, yıllarca ilçenin ulaşımı için kullanılmış. Yapımı insan gücüne dayanıyor.

Dedeler ve torunları aynı yolda çalışmış.8 kilometrelik yol, 132 yılda tamamlanmış.

Yolun hikayesini bilenler "Önceleri Kemaliye'ye çok kar yağarmış. 3-4 ay bütün çevre ile irtibatı kesilirmiş. 1800'lü yıllarda o zaman ilçenin büyükleri Fırat kenarından kıyıdan bir yol açarsak orası kar tutmaz kolaylıkla Erzincan- Sivas yoluna çakarız diye düşünmüşler. " diye anlatıyor.

O düşünce hayata geçirilmiş ama uzun bir zaman almış. Sadece insan geçebilecek olan tüneller yıllar sonra da araçların geçişi için genişletilmiş. Taş yol, yıllar sonra da olsa Kemaliye'yi Erzincan-Sivas karayoluna bağlamış.