Günde en az 2.5-3 litre sıvı tüketin. Vücuttan sıvı atılımını arttıran kafein ve alkolden kaçının.
Güneş kremini güneşe çıkmadan 30 dakika önce uygulayın ve eğer yüzüyorsanız her iki saatte
bir yenileyin.
Sıcak saatlerde çalışma sürenizi kademeli olarak arttırın, bol sıvı tüketin ve eforunuz kısıtlayın.
Sıkı giysiler vücudunuzun terleme ve kendini soğutma yeteneğini engeller. Sıcak havalarda açık renkli, sentetik olmayan, ince yazlık kıyafetler tercih edin.
Güneş altında şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü kullanın.
Aracınızı güneşte park ettiğinizde, arabanızdaki sıcaklık 10 dakika içinde 6-7 dereceden fazla yükselebilir. Sıcak havalarda bir kişiyi park edilmiş bir arabada bırakmak ısıya bağlı ölümlere neden olabilir.
Bilinçli olmak şartıyla klimadan faydalanın.
Soğuk su banyosu
Dr. Bilici, sıcak çarpması haline yapılacakları ise şöyle tarif etti: “Bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce; beyninizdeki ve hayati organlarınızdaki hasarı önlemek için vücudunuzun sıcaklığını normal ısıya gelecek şekilde soğutmaya odaklanılmalı. Sıcaktan etkilenen kişi, serin bir yere alınıp giysileri çıkartılarak hızla soğuk veya buzlu su banyosu aldırılmalı. Soğuk suya ne kadar hızlı daldırırsanız, ölüm ve organ hasarı riski o kadar az olur. Soğuk duş aldırılamıyor ise buz ve serinletici battaniyeler kullanılabilir.”
Sıcak havalarda yorucu aktivitelerden kaçınamıyorsanız, bol sıvı tüketin ve sık sık serin bir yerde dinlenin. Uzun ve ağır egzersizlerden kaçının.
Çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler, sıvı atılımını arttıran ilaç kullananlar ve kronik hastalığı olanlar 10.00-16.00 saatleri arası güneş altında yüksek sıcağa maruz kalmamalı ve bol sıvı tüketmelidir.
Aşırı sıcaklarla birlikte sıcak çarpmasının beyin, kalp ve böbreklere zarar verebileceği uyarısında bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, “40 derece veya daha yüksek bir vücut sıcaklığı, sıcak çarpmasının ana işaretidir. Konuşma bozukluğu, sinirlilik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, kızarmış cilt, hızlı nefes alma da eşlik edebilir. Sıcak çarpması tahmin edilebilir ve önlenebilir bir sorundur. Ancak gerçekleştiğinde acil tedavi gerektirir” dedi.
Ağır yiyecekler, kızartmalar, asitli içecekler, şerbetli tatlılardan uzak durun.
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Nebahat Bilici sıcak çarpmasına karşı ihmale gelmez 9 kuralı anlattı: