Şehir kargaşasından uzak İzmir'in temiz hava depoları
Tabi bu kadar popüler olmasında 2004 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 625 bin metrekarelik yeşillendirme çalışmalarının payı büyüktür.
İzmir’de hafta sonlarınızı ailenizle beraber güzel geçirmek için yapacağınız planlar arasına İnciraltı’nı gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.
Bölgenin yıllar geçtikçe ağaçlandırılması sonucu birçok hayvan burada daha iyi bir yaşam alanı bulmuş ve popülasyonunu artırmıştır.
Ayrıca orman içinde bulunan kuşların hem barındığı yer, hem de yumurtladığı yer olan sulak bölge de tel örgüyle korumaya alınmış ve böylece kent içi hayvanların sayısı korunmuştur. Balıkçı barınağı gibi daha birçok unsur da kent içinde korunmaya alınmıştır.
2006 yılından bu yana son 11 yılda 7 milyon metrekareden fazla yeşil alanın sağlandığı görülmektedir. Bundan 4 sene önce Büyükşehir Belediye Başkanı, kent içinde 35 milyon bitkinin toprakla buluştuğunu ve yeşil alanın 14 milyon metrekareye ulaştığını dile getirmişti. Bugün bu istatistiklerin çok daha büyüdüğünü biliyoruz ve bu büyümeyle beraber İzmir İnciraltı Kent Ormanı da İzmir sakinlerince aynı oranda benimsendiğini de görüyoruz. Sadece İzmir halkı değil İzmir’e yakın birçok ilden insan bu piknik alanını benimsemiş durumda. Her hafta sonu piknik alanına gelen insanlar alanı doldurmaktadır.
Tabi sadece bu ağaçların dikimi değil aynı zamanda bölgenin bitki örtüsüne zarar vermeyecek, ekolojik zinciri bozmayacak ve elbette bölgenin ekolojik uyumunun devam etmesini sağlayacak birçok türden bitki ekimi de yapılmıştır.
2006 yılında ilk ağaçlandırma çalışmalarına başlandığında bölgeye birçok türde ağaç dikimi yapılmış ve bölgenin hem ekolojik uyumuna bağlı kalınmış hem de bölge ekolojisi zenginleştirilmiştir.
İNCİRALTI KENT ORMANI- 2006 yılında ağaçlandırma çalışmalarına başlanan İnciraltı Kent Ormanı Piknik Alanı bugünkü haliyle oldukça popüler bir yer haline gelmiştir.
İlk yılda Kanada kavağı, söğüt, dut, akasya, iğde, akçaağaç, katalpa, palmiye, tesbih, sığla, süs elması, dişbudak, çınar, süs eriği, oyaleylandi, gül ibrişim, erguvan, çam, sofora, servi, gladiçya, gravilla, ıhlamur, manolya başta olmak üzere birçok türden 20 bin 659 ağaç dikilmiştir.
Zakkum, böğürtlen, abelya, deniz iğdesi, sardunya, lavanta, berberis, lavantin, pitosporum, kartopu, defne, yasemin, ılgın, ateş dikeni, taflan gibi 17 bin 659 bitki ekimi yapılmıştır.
Tabi bölgeye onlarca türde bitki ekimi yapıldıktan sonra bölgedeki zenginliğin sadece yeşillikle sınırlı kalacağı beklenemez.
İnciraltı Kent Ormanı’na Giriş Ücretli Mi?
İnciraltı Kent Ormanı halkın kullanımına açık bir alandır. Giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Hatta ücretsiz ve geniş bir otoparka bile sahiptir. Ücretli otopark alternatifi de vardır, ancak İnciraltı Kent Ormanı’nda zaman geçirmeniz için ödemeniz gereken mecburi bir ücret kesinlikle söz konusu değildir.
İnciraltı Kent Ormanı’nda Piknik İçin Neler Var?
15 bin metrekareden fazla piknik alanında oturma bankları, barbeküler, tuvaletler, çocuk parkı, 600 metrekare açık restoran, 100 araçlık otopark ve daha birçok olanak bulunmaktadır. Güneşli günlerde aileyle veya arkadaşlarla beraber zaman geçirmek için birçok insan burayı tercih etmektedir. Gerek ulaşım rahatlığı, gerek alt yapısı olsun İnciraltı Kent Alanı İzmir’de en iyi piknik alanlarından biridir.
Deniz kenarında sevdiklerinizle, piknik için tüm kolaylıkların bulunduğu bir alan olan İnciraltı’nı mutlaka ziyaret ediniz.
İnciraltı’na Nasıl Gidilir?
İnciraltı’na ulaşım oldukça kolaydır. İzmir’in Balçova ilçesi sınırlarında yer alır. Metro güzergahında olanlar, metroyu kullanarak Fahrettin Altay’a, daha sonra otobüs ya da dolmuşla kısa bir sürede İnciraltı’na ulaşabilirler.
KARAGÖL TABİAT PARKI- Ülkemiz bilindiği üzere doğal güzellikleri ile tüm dünyada adından söz ettirmektedir. Gezilip görülebilecek birçok tarihi yeri ve doğal güzelliği bünyesinde barındıran Türkiye’de özellikle Karagöl Tabiat Parkı dikkat çekmektedir.
Doğa ile iç içe olan bu yer adeta İzmir’in saklı cenneti olarak göze çarpmaktadır. Özellikle şehrin gürültüsünden ve kalabalığından bunalan kişiler günlük hayattaki streslerini ve yorgunluklarını Karagöl Tabiat Parkı’nda atmaktadırlar.
Deniz seviyesinden yaklaşık 850 metre yükseklikte olan bu doğa harikası park, yaklaşık 19 hektarlık bir alan kaplamaktadır.
Oldukça geniş olan ve İzmir Karşıyaka’da bulunana Karagöl Tabiat Parkı yerli ve yabancı birçok turisti çekmektedir. Bu tabiat parkı içerisinde doğa yürüyüşü, foto safari ve bisiklet gezintisi yapılabilmektedir.
Yapacağınız faaliyetler tamamen size bağlıdır. Ayrıca Tabiat Parkı içerisinde kır gazinosu, piknik üniteleri, büfe, karavan alanı ve çadırlı kamp yapılabilecek bölümler yer almaktadır.
Karagöl Orman Kampı
Kamp yapmayı sevenler için de oldukça güzel bir seçenek olan Karagöl Kamp Alanı, içerisinde yer alan çadırlı kamp alanı birçok doğa severin akınına uğramaktadır. Temiz havası ve İzmir’i yüksekten izleme imkânı ile çokça tercih edilen Karagöl Orman Kampı‘nda doğa ile iç içe bir tatil geçirebilirsiniz. İş hayatının stresinden bunalan kişiler bu alana gelerek hafta sonları kamp yapmaktadır.
Tabiat Parkında yer alan büfe ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeleri karşılamanızda size yardımcı oluyor. Kamp alanına girerken belli bir giriş ücreti olduğunu da belirtmekte fayda var.
Araç ile giriş ücreti 30 TL iken yaya giriş yapmak isterseniz 10 TL ücret ödüyorsunuz. Gayet makul olan ücretler sizden giriş ve konaklama bedeli olarak alınmaktadır. Ayrıca çadırda kamp yapabilmek için de 40 TL ödemeniz gerekmektedir.
Tabi bu fiyatların 2020 yılına ait olduğunu unutmamak gerekiyor...
Karagöl’de Mangal Yakılıyor Mu?
Karagöl, piknik alanı olarak da ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Dilerseniz kendi götürdüğünüz mangalınızı yakabilir, dilerseniz oradan mangal kiralayıp kömür satın alarak harika bir piknik günü geçirebilirsiniz.
Mangal yakmanıza izin verilen Karagöl piknik alanında giriş çıkış saatleri yaz döneminde 08:00-20:30 şeklindedir. Kış döneminde ise bu saatler 08:00-18:00 şeklinde güncellenir.
Karagöl’e Nasıl Gidilir?
Bölgenin İzmir’in Karşıyaka ilçesine olan uzaklığı yaklaşık 25 km’dir. İzmir merkezden Karagöl Tabiat Parkı’na gitmek isteyen kişiler Karşıyaka bölgesinden ulaşımı sağlayabilmektedir.
Ulaşım için ilk etapta Yamanlar Koleji’ne doğru gelmeniz gerekiyor. Daha sonra çiftlik hayvanlarının bulunduğu yerden yolunuza devam etmelisiniz. Virajlı yolları aştıktan sonra Yamanlar Dağı’na tırmanarak yolunuza devam ederseniz yolun sonunda Karagöl Tabiat Parkı’na ulaşacaksınız.
Karagöl Kamp Ücretleri 2021
Karagöl, İzmir’e yakın kamp yapılabilecek en güzel yerlerden biridir. Orman kampı severler için harika bir mekan olan Karagöl’de kamp ücretleri de makul seviyelerdedir. Karagöl’de çadır kampı için ödeyeceğiniz günlük ücret 40 TL’dir. Fiyatlar hakkında detaylı tabloyu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.
Hem de tam bu bahar havalarında şehirden fazla mesafe kat etmeden rutinden kaçabilecek ve doğayla iç içe geçireceğiniz bir kaç saat sonunda yenileneceksiniz.
Balçova Terapi Ormanı’na gitmek için toplu ulaşım kullanabilirsiniz. Hangi otobüs gider derseniz, işte yanıtı!
Fahrettin Altay meydanından kalkan 969 numaralı eshot otobüse bindiğinizde ‘Balçova Son Durak’ ta inersiniz, zaten tam karşısı Balçova Termal Otel girişi oluyor. Ormana girmek için Balçova Termal Otel’in bahçe giriş kapısından içeri gireceksiniz, burayı özel alan olarak düşünüp çekinmeyin.:)
Manzara, doğadan gelen börtü böcek sesleri ve buram buram toprak kokan bu parkur büyüleyici.
Balçova Terapi Ormanı, herkesin beklentisine uygun seçenek sunabilir bir yer. Doğa yürüyüşü, tırmanış, yoga, manzara, dinlenme, piknik…
BALÇOVA TERAPİ ORMANI- Burası, görebileceğiniz en iyi manzaralardan birine sahip bir orman. İzmir’de, şehrin yanı başında fakat sanki apayrı bir dünya.
Balçova Terapi Ormanı’na giriş ücretsiz. Bu harika orman için tek kuruş ödeme yapmadan keyfini çıkarabilirsiniz.
Mutlaka parkurdan şelaleye inin ve buranın keyfini çıkarın.
Yoga ve meditasyon için bulunmaz bir yer.
Yürüyüşte kendinize yeni arkadaşlar bulun ve onlarla anı/yiyecekleri/keyfi paylaşın.
Dağ yolunda telefon çekiyor fakat şelaleye inen parkurda çekmiyor.
Ormanın hiç bir yerinde tuvalet bulunmuyor, sıvı tüketiminize dikkat edin. ??
Bisiklet için uygun.
Manastır’da kamp alanları mevcut.
Parkurda ağaçlardan dolayı havanın daha karanlık olduğunu aklınızda bulundurun ve zamanı buna göre planlayın.
Yürüyüş sırasında vücut ısındığı için üşüme derdiniz olmasa da şelaleye indiğiniz yerin diğer bölgelere göre daha serin olduğunu aklınızın bir ucunda bulundurun.
Yanınıza yiyecek/içecek alın, açık hava acıktırıyor.
Ağır yürüyüşler size göre değilse dağ yolunda arabayla 4500 metreye çıkıp manzaranın tadını çıkarın.
Parkurda yürüyüşü deneyecekseniz yağmurlu bir günde veya hemen sonrasında gitmemeye çalışın. Yürüyüş yolunuz artık su yoluna dönmüş olabilir, çamur ve su sizi zorlayabilir.
Çok sıcak bir yaz günü için parkur fazla iddialı olabilir fakat şelaleye indiğinizde ödülünüz serinlik olacaktır.