Dinimizde Kuran-ı Kerim’de belirtilen zamanlara göre ya da kişisel verilen kararlarda Müslümanlar tarafından oruç tutulur.
Oruç tutmak İslam dini açısında en önemli ibadet şekillerinden bir tanesidir. Bu nedenle oruç tutma sırasında nelerin haram ya da oruç bozucu olduğunu bilmekte fayda vardır.
Sakızı sevenler dışında, herhangi bir nikotin bağımlılığını bırakmak için ya da mide problemlerinde de sakız çiğnemek tavsiye edilmektedir. Ancak; sakız çiğnenmesi kitaplardaki fetvalara göre orucu bozabilmektedir.
İnsanlar bazı zamanlarda bilinçli olarak aç kalmayı tercih eder. Bu tercih bazen zayıflamak için rejim yapmak, bazen de dini inanış gereği oruç tutmak için olabilir.
Diyanet İşleri Genel Müdürlüğüne sorulan sorular internet resmi sayfasında cevaplanmaktadır. Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar.
Kimi din adamlarınca ve fetvalara göre şekeri alınmış ya da kokusuz, tatsız sakızların orucu bozmadığı söylense de tehlikeye atabileceği üzerinde durulmaktadır. Fikir birliği olunan konu ise sakız çiğnenmesinin orucu bozduğudur.
Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır. Bununla birlikte yapılan açıklamalara göre sakız çiğnemek mekruhtur.